«Έχω μάθει στη ζωή μου να αγωνίζομαι και πιστεύω ότι θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να μπορέσω να υπερασπιστώ με τις δυνάμεις μου τα συμφέροντα της πατρίδας μας και των Ελλήνων, όπου και να βρίσκονται. Θέλω να είστε αυστηροί, όπως είστε και με τον κάθε συνάδελφο Ευρωβουλευτή» δήλωσε από το Στρασβούργο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Φρέντης Μπελέρης, όπου συμμετείχε στην εναρκτήρια Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συναντηθήκαμε μαζί του, λίγη ώρα αφότου ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα Ευρωβουλευτή.
«Υπερηφάνεια και συγκίνηση» μου λέει όταν τον ρωτάω για τα συναισθήματά του, έξω από τη φυλακή. Σίγουρα είναι μια δικαίωση, δηλώνει, ενώ απευθύνεται στο σύνολο του ελληνισμού, όταν μιλάει για τον ρόλο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς αυτούς που με έστειλαν εδώ, ευχαριστώ τον ελληνικό λαό και τον Πρωθυπουργό που με έχρισε υποψήφιο. Είμαι μια μέρα ευθύνης που μου ανέθεσε ο ελληνικός λαός για την υπεράσπιση του Ελληνισμού» μας λέει.
Η απόφαση να είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής έτυχε καθολικής αποδοχής απ΄όλες τις πολιτικές παρατάξεις στο Ευρωκοινοβούλιο.
“Μια αναρμόδια εισαγγελία άσκησε την ποινική δίωξη, υπήρχε ένας και μοναδικός μάρτυρας ο οποίος παραδέχθηκε ότι είχε πληρωθεί, η δικαστής που με δίκασε πρωτόδικα είχε τιμωρηθεί με απέλαση από τη ζώνη Σένγκεν για 12 χρόνια. Η δικαστής που με δίκασε στο εφετείο δεν κληρώθηκε, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά ορίστηκε...”
«Ο Ελληνισμός είναι αυτός που μας ενώνει όλους και με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τους Ευρωβουλευτές που με στήριξαν στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, τον κ. Κούλογλου, τον κ. Νίκο Παπανδρέου και από το ΚΚΕ τον κ. Παπαδάκη και φυσικά τους Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ και της ΝΔ, καθώς και τον κ. Κεφαλογιάννη» συνεχίζει ο Φρέντης Μπελέρης ο οποίος εξηγεί ότι όλοι αυτοί πρωταγωνίστησαν στη στήριξή του και στην καταδίκη των παραβιάσεων από την αλβανική κυβέρνηση, που είχαν ως αποτέλεσμα να μην αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας.
«Αυτή ήταν μια προσπάθεια εθνική και πιστεύω ότι όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι, τα καταφέρνουμε».
Όμως, ο Φρέντη Μπελέρης μετά την πενθήμερη άδεια θα επιστρέψει στη φυλακή, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, όπου θα έχει εκτίσει την ποινή του. Στο διάστημα αυτό η κράτησή του είναι μια απόδειξη ότι το Κράτος Δικαίου στη γειτονική χώρα δεν λειτουργεί και πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει.
«Μπορεί να τα έχω πει χίλιες φορές, αλλά αξίζει να σας θυμίσω τη δική μου περίπτωση. Μια αναρμόδια εισαγγελία άσκησε την ποινική δίωξη, υπήρχε ένας και μοναδικός μάρτυρας ο οποίος παραδέχθηκε ότι είχε πληρωθεί, η δικαστής που με δίκασε πρωτόδικα είχε τιμωρηθεί με απέλαση από τη ζώνη Σένγκεν για 12 χρόνια. Η δικαστής που με δίκασε στο εφετείο δεν κληρώθηκε, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά ορίστηκε... Αυτά όμως έχουν να κάνουν με την υπόθεσή μου. Σε πιο ευρύ πλαίσιο η εικόνα δεν αλλάζει. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό, που είναι το ίδιο με τη φυλακή, ως ύποπτος, ενώ δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Θα μπορούσα να μακρηγορήσω αναφέροντας πολλά ακόμη περιστατικά και γεγονότα που αποδεικνύουν ότι στην Αλβανία δεν λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών».
“Ο διεθνής παράγοντας δυστυχώς παίζει 100–0 υπέρ του κ. Ράμα, στο όνομα μιας σταθερότητας που δεν είμαι καν σίγουρος εάν θα έρθει.”
Για τον Φρέντη Μπελέρη, ο Ράμα είναι ο άνθρωπος που εξουσιάζει τα πάντα στην Αλβανία και το γεγονός ότι επαναλαμβάνει, τόσο συχνά, ότι η Δικαιοσύνη στη χώρα είναι ανεξάρτητη, μαρτυρά ακριβώς το αντίθετο. «Είναι λες και θέλει να πείσει τον εαυτό του» σχολιάζει.
Τι είναι αυτό που κάνει τον Έντι Ράμα, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, να βρίσκεται στο απυρόβλητο; Γιατί είναι το αγαπημένο παιδί της Δύσης όπως υποστηρίζουν κάποιοι;
«Η πεποίθηση πολλών διπλωματών ότι ο Ράμα είναι ανίκητος τον κάνει ανίκητο, και φοβίζει τους υπόλοιπους. Υπάρχει μια ατιμία, μια αδικία που γίνεται εις βάρος της αλβανικής αντιπολίτευσης. Ο διεθνής παράγοντας δυστυχώς παίζει 100–0 υπέρ του κ. Ράμα στο όνομα μιας σταθερότητας, που δεν είμαι καν σίγουρος εάν θα έρθει», λέει ο Έλληνας Ευρωβουλευτής και εξηγεί ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν, ότι ο Ράμα είναι ο παράγοντας εκείνος που μπορεί να εγγυηθεί μια σταθερότητα στα Βαλκάνια.
«Υποτίθεται ότι θα εξυπηρετήσει μια σταθερότητα στα Βαλκάνια και θα κρατήσει ελεγχόμενο τον αλβανικό παράγοντα, δηλαδή τους Αλβανούς του Κοσόβου, των Σκοπίων, του Μαυροβουνίου. Όμως, με κανέναν από αυτούς ο Ράμα δεν διατηρεί καλή σχέση και δεν καταλαβαίνω πώς οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι δεν το βλέπουν αυτό», διερωτάται.
Στην ερώτηση μας για το εάν ο Εντι Ράμα έχει πράγματι ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ο κ. Μπελέρης επισημαίνει ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία εκφράζει τον θαυμασμό του προς τον Ερντογάν.
«Να σας θυμίσω ότι στις εκλογές στην Τουρκία τον περασμένο χρόνο είχε κάνει ένα προεκλογικό σποτ και καλούσε τον κόσμο να ψηφίσει τον Ερντογάν. Πόσο βαθιές και πόσο στενές είναι οι σχέσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο δεν το γνωρίζω, αυτό όμως που ξέρω είναι ότι αν και η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα υπάρχουν σοβαρές επενδύσεις στην Αλβανία. Επίσης, τις εθνικές αλβανικές διεκδικήσεις πιο πολύ τις προβάλλει το σάιτ του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας παρά της Αλβανίας. Αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία που αποδεικνύουν και μαρτυρούν τη μεταξύ τους σχέση».
Ωστόσο ο Φρέντης Μπελέρης διευκρινίζει ότι ανεξάρτητα από τον Ράμα, η Αλβανία και ο αλβανικός λαός, γεωγραφικά και πολιτισμικά ανήκουν στην Ευρώπη.
«Εδώ και περίπου 12 χρόνια κάτι γίνεται λάθος και δεν υπάρχει πρόοδος και αυτό χρεώνεται στη διακυβέρνηση του Ράμα», υπογραμμίζει.
Όσον αφορά το μεγάλο θέμα με την υφαρπαγή των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας και των Χειμαρριωτών, ο Φρέντη Μπελέρης θυμίζει ότι στα πρώην κράτη του ανατολικού μπλοκ, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, χώρες που μπήκαν τελικά στην ΕΕ, το περιουσιακό λύθηκε το 1993.
«Στην Αλβανία οι περιουσίες δημεύθηκαν το 1960, έπειτα από 30 χρόνια έπεσε αυτό το βάρβαρο καθεστώς και δεν άλλαξε τίποτα. Πέρασαν και άλλα 34 χρόνια που ζούμε σε αυτή την υποτιθέμενη δημοκρατία και το περιουσιακό που είναι βασικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι μόνο δεν έχει λυθεί, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί. Στο μεταξύ υπάρχουν πολλοί και στην Ελλάδα, που λένε ότι ο Ράμα κλέβει τις περιουσίες όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των Αλβανών, όμως αυτό δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για όσα γίνονται σε βάρος των Ελλήνων της Αλβανίας» λέει και προσθέτει: «Εμείς, τα μέλη της εθνικής μειονότητας, που είμαστε το πιο προοδευτικό κομμάτι της αλβανικής κοινωνίας, έχουμε στηρίξει το αλβανικό κράτος, ακόμη και όταν αυτό βρισκόταν σε αποσύνθεση. Απαιτούμε την ίδια αντιμετώπιση και σεβασμό».
«Στόχος μου είναι να υπερασπιστούμε την ελληνική μειονότητα και γι΄αυτό επανέρχομαι στο Κράτος Δικαίου στην Αλβανία. Η χώρα πρέπει να πατήσει στις ράγες της νομιμότητας, να προσεγγίσει πραγματικά το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό που λέμε ευρωπαϊκό δυτικό νομικό πολιτισμό. Δυστυχώς, η στιγμή που ζούμε απέχει πάρα πολύ από αυτό το σημείο, αν και είμαι ο πρώτος που θα ήθελα τα πράγματα να αλλάξουν αύριο και η Αλβανία να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», καταλήγει.
Η συζήτησή μας ολοκληρώνεται, καθώς πρέπει να επιστρέψει στο ημικύκλιο του Ευρωκοινοβουλίου, όπου ξεκινάει η ψηφοφορία για την εκλογή των Αντιπροέδρων, ενώ παράλληλα συνεργάτες του τον ενημερώνουν σχετικά με τα (πολλά) αιτήματα δημοσιογράφων και τηλεοπτικών σταθμών για συνεντεύξεις μαζί του.