Φρίκη στο Πακιστάν: Βασάνισαν μέχρι θανάτου 13χρονη υπηρέτρια επειδή έκλεψε σοκολάτες

Η Iqra άρχισε να εργάζεται ως υπηρέτρια από την ηλικία των οκτώ ετών, καθώς ο πατέρας της είχε οικονομικές δυσκολίες.
via Associated Press

Στο βορειοανατολικό Πακιστάν, ένα ζευγάρι συνελήφθη για τον φόνο μιας 13χρονης κοπέλας που εργαζόταν στο σπίτι τους ως υπηρέτρια, με την κατηγορία ότι έκλεψε σοκολάτες.

Το κορίτσι, γνωστό μόνο με το όνομα Iqra, υπέκυψε στα τραύματά της την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις αρχικές έρευνες της αστυνομίας, φαίνεται ότι είχε υποστεί βασανιστήρια.

Η υπόθεση αυτή από το Rawalpindi έχει προκαλέσει μεγάλη αγανάκτηση, με χιλιάδες να συμμετέχουν στο κίνημα μέσω του hashtag #JusticeforIqra, το οποίο αναδεικνύει τα προβλήματα της παιδικής εργασίας και της κακομεταχείρισης των οικιακών βοηθών. Αν και οι νόμοι για την παιδική εργασία μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, στην επαρχία του Παντζάμπ, όπου συνέβη το περιστατικό, τα παιδιά κάτω των 15 ετών δεν επιτρέπεται να δουλεύουν ως οικιακοί βοηθοί.

Ο πατέρας της Iqra, Sana Ullah δήλωσε στο BBC ότι ένιωσε βαθιά συντριμμένος από τον θάνατο της κόρης του. Όταν ενημερώθηκε για την κατάστασή της την Τετάρτη, βρήκε την Iqra σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο, και εκείνη πέθανε λίγα λεπτά αργότερα. Η Iqra άρχισε να εργάζεται ως υπηρέτρια από την ηλικία των οκτώ ετών, καθώς ο πατέρας της είχε οικονομικές δυσκολίες. Εργαζόταν για το ζευγάρι που τη σκότωσε τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η οικογένεια τους έχει οκτώ παιδιά.

Η αστυνομία ανέφερε ότι η Iqra κατηγορήθηκε για κλοπή σοκολάτας, ενώ η προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι είχε κακοποιηθεί επανειλημμένα, με εικόνες που παρουσίασε το BBC να αποδεικνύουν σοβαρούς τραυματισμούς, όπως κατάγματα και τραυματισμούς στο κεφάλι. Η νεκροψία αναμένεται να δείξει την πλήρη έκταση των τραυμάτων της.

«Η καρδιά μου ματώνει. Πόσοι... υφίστανται βία στα σπίτια τους καθημερινά για μια ασήμαντη δουλειά μερικών χιλιάδων;», έγραψε ο ακτιβιστής Shehr Bano στο X. «Πόσο καιρό οι φτωχοί θα συνεχίσουν να στέλνουν τις κόρες τους στους τάφους με αυτόν τον τρόπο;»

Οι εργοδότες της Iqra, ο Rashid Shafiq και η σύζυγός του Sana, συνελήφθησαν, μαζί με έναν δάσκαλο Κορανίου, ο οποίος εργαζόταν για την οικογένεια. Ο δάσκαλος έφερε την Iqra στο νοσοκομείο και έφυγε, λέγοντας στο προσωπικό του νοσοκομείου ότι ο πατέρας του κοριτσιού είχε πεθάνει και η μητέρα της δεν ήταν κοντά.

Ο πατέρας της Iqra λέει ότι θέλει να δει «τους υπεύθυνους για το θάνατο της κόρης μου να τιμωρούνται».

Παρά τη δημόσια οργή που συνήθως συγκεντρώνουν τέτοιες υποθέσεις, συνήθως διευθετούνται εξωδικαστικά και είναι σπάνιο οι ύποπτοι να διώκονται επιτυχώς.

Το 2018, ένας δικαστής και η σύζυγός του καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια φυλάκιση για βασανιστήρια της 10χρονης τότε υπηρέτριάς τους σε μια υπόθεση με μεγάλη δημοσιότητα που προκάλεσε οργή σε ολόκληρη τη χώρα. Αλλά αργότερα μειώθηκαν οι ποινές τους σε μόλις έναν χρόνο.

Σύμφωνα με το πακιστανικό δίκαιο, τα θύματα ή οι οικογένειές τους έχουν το δικαίωμα να συγχωρούν υπόπτους για μια σειρά σοβαρών εγκλημάτων. Για να το κάνουν, πρέπει να δηλώσουν στο δικαστήριο ότι συγχωρούν έναν ύποπτο «στο όνομα του Θεού».

Περίπου 3,3 εκατομμύρια παιδιά στο Πακιστάν εργάζονται, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF). Επιπλέον, οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των 8,5 εκατομμυρίων οικιακών βοηθών του Πακιστάν, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Πηγή: BBC

Δημοφιλή