Σε επίκεντρο των ρωσικών προσπαθειών επέκτασης επιρροής στη νοτιοανατολική Ευρώπη, για τις οποίες έγιναν οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, έχει εξελιχθεί η Αλεξανδρούπολη σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, στην πόλη βρίσκεται μια μικρή κοινότητα Ρώσων πολιτών που έχουν διασυνδέσεις με την Ελλάδα, και οι δύο διπλωμάτες που απελάθηκαν ήταν γνωστοί στην περιοχή, σύμφωνα με δύο πηγές. Υπενθυμίζεται πως οι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν πως επιδίδονταν σε παράνομες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και δωροδοκίες αξιωματούχων, κληρικών, μελών πολιτιστικών οργανώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων, προκειμένου να υποδαυλίσουν εντονότερες αντιδράσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
«Οι Ρώσοι ήθελαν να προκαλέσουν κατάρρευση των συνομιλιών» είπε στους FT ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης. «Κλιμάκωσαν τις συνήθεις δραστηριότητές τους στη Μακεδονία και τη Θράκη» πρόσθεσε. Όσον αφορά στην όλη υπόθεση, τη χαρακτήρισε άνευ προηγουμένου, καθώς «ακόμη και στο ζενίθ του Ψυχρού Πολέμου, όταν ήμασταν χώρα εμπροσθοφυλακής απέναντι στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, η Ελλάδα απέφευγε να απελαύνει ανατολικοευρωπαίους διπλωμάτες».
Oι Ρώσοι διπλωμάτες, σύμφωνα με τους Financial Times, θεωρείται πως προέβησαν σε πληρωμές σε ακροδεξιές οργανώσεις μέσω ενός Έλληνα επιχειρηματία της Αλεξανδρούπολης. «Μπορείς να αγοράσεις πολλή στήριξη για 20.000-30.000 ευρώ σε περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη, όπου η ανεργία είναι υψηλή και οι νέοι έχουν βαρεθεί όλα τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα» είπε άτομο που δεν κατονομάζεται στο δημοσίευμα- ενώ δυτικός διπλωμάτης έκανε λόγο για μια «εξελιγμένη» επιχείρηση, η οποία λαμβάνει χώρα υπό το πρόσχημα της προώθησης των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και της κοινής τους ορθόδοξης κληρονομιάς.
Υπενθυμίζεται πως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα, σχετικά με το θέμα, ενώ σε ανακοίνωσή του υποστηριζόταν πως πίσω από τις ενέργειες αυτές βρίσκεται η Ουάσινγκτον- ισχυρισμούς τους οποίους ελληνικές διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν αβάσιμους.