FT: Ευκαιρία για οικονομική αναδιάρθωση το Ευρωπαϊκό “Greece 2.0”

«Το ελληνικό σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει μέχρι τώρα», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.
Milos Bicanski via Getty Images

Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία οικονομικών και πιστωτικών κρίσεων οικονομικές, η Ελλάδα επιδιώκει να ανοικοδομήσει την οικονομία της σχεδιάζοντας να δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ από το ειδικό Ταμείο της ΕΕ για την αντιμέτωπη των συνεπειών της πανδημίας, επιδιώκοντας παράλληλα να μεταμορφώσει το βιομηχανικό της μοντέλο, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρέτισε το πρόγραμμα, γνωστό ως «Ελλάδα 2.0», «που ουσιαστικά αλλάζει το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, καθιστώντας το ανταγωνιστικό και εξωστρεφές».

Το πρόγραμμα, όπως αναφέρουν οι Financial Times έρχεται καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία που έπληξε σκληρά την οικονομία της, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Το 2020, η παραγωγή μειώθηκε κατά 10%, ενώ το εθνικό χρέος ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ανέβηκε πάνω από 200%, το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές ανησυχούν για το χαμηλό ρεκόρ της Ελλάδας στην εφαρμογή πολιτικών και την ικανότητά της να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο τα χρήματα που λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Greece 2.0 θα σταλεί για τελική έγκριση στις Βρυξέλλες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν τις 2.000 σελίδες του σχεδίου, οι οποίες περιγράφουν λεπτομερώς πώς η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει 31 δισ. ευρώ από την ΕΕ και άλλα 27 δισ. ευρώ που αναμένονται από επενδυτές τα επόμενα έξι χρόνια.

Η υποβολή είναι το αποκορύφωμα έξι μηνών εργασίας, κατά τη διάρκεια των οποίων έλληνες αξιωματούχοι είχαν πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 συναντήσεις με τους ομολόγους τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το ελληνικό σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει μέχρι τώρα», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. Το προσχέδιο, βασισμένο σε μια αναπτυξιακή στρατηγική που σχεδιάστηκε από τον βραβευμένο με Νόμπελ οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, είναι ένα από τα πιο συνεκτικά σχέδια που υπέβαλαν τα κράτη μέλη, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Ελλάδα μετά από χρόνια σε προγράμματα διάσωσης παραμένει υπό ένα σύστημα «ενισχυμένης εποπτείας» από την επιτροπή που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα επιτύχει τους συμφωνημένους στόχους για το έλλειμμα.

Παρόλο που ο τρόπος διαχείρισης της διάσωσης από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - ή αλλιώς «τρόικα» - ήταν βαθύτατα αντιδημοφιλής στην Ελλάδα, ορισμένοι στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η όλη εμπειρία λειτουργεί τώρα προς όφελος της χώρας. «Η εμπειρία του προγράμματος βοηθά πολύ», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος επεσήμανε ότι η επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια.

Η εισροή κονδυλίων της ΕΕ δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις που προηγουμένως δεν είχαν προχωρήσει εξαιτίας της κακής κατάστασης στα δημόσια οικονομικά της. Με την εφαρμογή του Greece 2.0 η χώρα θα δει, για παράδειγμα, την εισαγωγή σημαντικών ποσών κεφαλαίου στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το 57% της χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί για έργα που αφορούν την ”πράσινη μετάβαση” και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μεταξύ των προβλεπόμενων μέτρων είναι η δημιουργία υποδομών 5G, η βελτίωση της σύνδεσης των ελληνικών νησιών με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας, η ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών και η επανεκπαίδευση ή η «αναβάθμιση» του εργατικού δυναμικού.

Το σχέδιο θέτει επίσης με έναν φιλόδοξο στόχο αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7% και προβλέπει τη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2026. «Η Ελλάδα 2.0 είναι ένα ολοκληρωμένο, φιλόδοξο και μοντέρνο σχέδιο όσον αφορά το σκέλος των υποσχέσεων», δήλωσε η Μαρία Ντεμέρτζη, αναπληρωτής διευθύντρια του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες. «Παραμένουν όμως υποσχέσεις, καθώς η εφαρμογή και η απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ ήταν πάντα ένα ζήτημα. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα τα κάνει καλύτερα αυτή τη φορά».

Ο Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του ανέλαβαν την ευθύνη για την υλοποίηση του πρότζεκτ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη ο οποίος δηλώνει ότι γνωρίζει τις προκλήσεις που συνιστούν οι παραδοσιακές αποτυχίες του ελληνικού δημόσιου τομέα.

«Αυτή είναι και μια ιστορική ευκαιρία και μια μοναδική πρόκληση γιατί πρέπει να αλλάξουμε την αποτελεσματικότητα και τον πολιτισμό του ίδιου του κράτους για να πετύχουμε. Δεν θα είναι εύκολο έργο, αλλά είμαστε σίγουροι για το σχέδιό μας και για το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο Σκυλακάκης.

Πηγή: Financial Times

Δημοφιλή