Οι ρωσικές προσπάθειες για το κλείσιμο μιας μεγάλης συμφωνίας με την Κίνα για τον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia 2 έχουν βρεθεί σε «ανώμαλο έδαφος» λόγω αυτών που η Μόσχα εκλαμβάνει ως παράλογες απαιτήσεις από πλευράς του Πεκίνου ως προς τα επίπεδα τιμών και προμηθειών, γράφουν οι Financial Times, επικαλούμενοι τρία άτομα ενημερωμένα για το θέμα.
Η σκληρή στάση που η Κίνα φαίνεται να υιοθετεί σχετικά με τον αγωγό υπογραμμίζει την αύξηση της εξάρτησης της Μόσχας από την Κίνα για οικονομική στήριξη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, η Κίνα ζήτησε τιμές κοντά στις σε μεγάλο βαθμό επιδοτούμενες τιμές εσωτερικού της Ρωσίας και δεσμεύεται μόνο για την αγορά ενός μικρού ποσοστού της σχεδιαζόμενης ετήσιας χωρητικότητας των 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου.
Η έγκριση για τον αγωγό, αναφέρεται στο δημοσίευμα των FT, θα ήταν σημαντική «ανάσα» για τη Gazprom, καθώς θα συνέδεε την κινεζική αγορά με τις πηγές αερίου στη δυτική Ρωσία που στο παρελθόν προμήθευαν την Ευρώπη.
Η Gazprom έχασε 6,9 δισ. δολάρια πέρυσι εν μέσω του «καταποντισμού» των πωλήσεων αερίου στην Ευρώπη, η οποία τα κατάφερε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν στην απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Αν και η Ρωσία εκφράζει βεβαιότητα για συμφωνία ως προς τον Power of Siberia 2 «στο προσεχές μέλλον», δύο άτομα είπαν ότι το αδιέξοδο ήταν ο λόγος που ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κολοσσού, δεν ακολούθησε τον Πούτιν στην επίσκεψή του στο Πεκίνο τον προηγούμενο μήνα.
Η επίτευξη συμφωνίας για τον αγωγό ήταν ένα από τα τρία κύρια αιτήματα που απηύθυνε ο Πούτιν προς τον Σι όταν συναντήθηκαν, σύμφωνα με πηγές ενημερωμένες για το θέμα, μαζί με περισσότερη κινεζική τραπεζική δραστηριότητα στη Ρωσία και την αποφυγή από πλευράς της Κίνας μιας συνόδου για την ειρήνη στην Ουκρανία. Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν θα συμμετείχε στη σύνοδο στην Ελβετία. Παρόλα αυτά μια συμφωνία σχετικά με τον αγωγό φαίνεται να είναι ακόμα μακριά, ενώ η προτεινόμενη συνεργασία με τις κινεζικές τράπεζες είναι ακόμα σε πολύ μικρότερη κλίμακα από ό,τι είχε ζητήσει η Ρωσία, σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές.
Κατά τον Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, διευθυντή του Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο, η αποτυχία της Ρωσίας να κλείσει τη συμφωνία δείχνει πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κάνει την κίνα να έχει το «πάνω χέρι» στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. «Η Κίνα θα χρειαζόταν στρατηγικά το ρωσικό αέριο ως μια ασφαλή πηγή προμήθειας που δεν βασίζεται σε θαλάσσιες οδούς, οι οποίες θα επηρεάζονταν από μια ναυτική σύγκρουση γύρω από την Ταϊβάν ή τη Θάλασσα Νότιας Κίνας...μα για να αξίζει αυτό, η Κίνα χρειάζεται πραγματικά πολύ χαμηλή τιμή και ευέλικτες υποχρεώσεις».
Η ζήτηση της Κίνας για εισαγωγές αερίου αναμένεται να φτάσει περίπου τα 250 bcm ως το 2030, από λιγότερο από 170 bcm το 2023, σύμφωνα με paper που δημοσίευσε τον Μάιο το Center on Global Energy Policy του Columbia University.
Κατά τον Γκαμπούεφ, η έλλειψη εναλλακτικής για τη Ρωσία όσον αφορά στις χερσαίες εξαγωγές αερίου της σημαίνει πως η Gazprom μάλλον θα πρέπει να αποδεχτεί τους όρους της Κίνας. «H Κίνα πιστεύει πως ο χρόνος είναι με το μέρος της. Έχει περιθώριο να περιμένει ώστε να πάρει τους καλύτερους όρους από τους Ρώσους και να περιμένει να εστιαστεί αλλού η προσοχή από τη σχέση Κίνας- Ρωσίας» είπε σχετικά. «Ο αγωγός μπορεί να χτιστεί αρκετά γρήγορα, εφόσον οι πηγές έχουν ήδη αναπτυχθεί. Εν τέλει οι Ρώσοι δεν έχουν άλλη επιλογή για την πώληση αυτού του αερίου».
Πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Gazprom βασιζόταν στην πώληση αερίου στην Ευρώπη σε υψηλές τιμές για να επιδοτεί την εσωτερική της αγορά. Η Κίνα ήδη πληρώνει λιγότερο για το αέριο στη Ρωσία από ό,τι στους άλλους προμηθευτές της.