Η Ελλάδα και η Ισπανία δέχονται «έντονες πιέσεις» από συμμάχους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ για την παραχώρηση συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο προετοιμαζόταν να ζητήσει περισσότερη βοήθεια σε συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ τη Δευτέρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times- ωστόσο ελληνικές στρατιωτικές πηγές υπογραμμίζουν, για άλλη μια φορά (καθώς τα συγκεκριμένα σενάρια επανέρχονται συχνά), πως οποιαδήποτε συζήτηση ή πρόταση τέτοιου τύπου θα πρέπει να προϋποθέτει την άμεση αντικατάσταση των όποιων οπλικών συστημάτων από αντίστοιχα ή ανώτερα συστήματα δυτικής προέλευσης.
Το δημοσίευμα σχολίασε, ερωτηθείς σχετικά, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, λέγοντας πως δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει την αεράμυνα της χώρας.
Το Κίεβο απηύθυνε επείγουσα έκκληση αυτόν τον μήνα σε δυτικούς συμμάχους για επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας της κατηγορίας των αμερικανικών Patriot και των ρωσικής/ σοβιετικής προέλευσης S-300, καθώς η Ρωσία εντείνει τις αεροπορικές και πυραυλικές της επιθέσεις εναντίον των πόλεων και των ενεργειακών υποδομών της χώρας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έγραψε στο Χ την Κυριακή πως «οι Patriot μπορούν να χαρακτηρίζονται συστήματα αεράμυνας μόνο αν λειτουργούν και σώζουν ζωές αντί να παραμένουν ακίνητα κάπου σε βάσεις αποθήκευσης».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, άλλοι ηγέτες της ΕΕ στο πλαίσιο συνόδου στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ζητήσει προσωπικά από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, Κυριάκο Μητσοτάκη και Πέδρο Σάντσεθ, να στείλουν κάποια συστήματά τους στην Ουκρανία. Η Ισπανία διαθέτει, μεταξύ άλλων, συστήματα Patriot, ενώ η Ελλάδα έχει στο οπλοστάσιό της και Patriot και S-300, που είχαν αποκτηθεί στο πλαίσιο της κυπριακής κρίσης των S-300, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 (η τότε κυπριακή κυβέρνηση είχε αποφασίσει να εγκαταστήσει συστοιχίες ρωσικών συστημάτων αεράμυνας στο έδαφός της, με αποτέλεσμα έντονη αντίδραση και απειλές από την Τουρκία- εν τέλει οι S-300 μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη).
Όπως αναφέρουν οι FT, αξιωματούχοι λένε πως μικρότερες πιέσεις ασκούνται στην Πολωνία και τη Ρουμανία, που έχουν και αυτές Patriot, για να εξετάσουν το ενδεχόμενο παραχώρησής τους στην Ουκρανία, η οποία αυτή τη στιγμή έχει τουλάχιστον τρία συστήματα Patriot, περιλαμβανομένου ενός που έστειλαν οι ΗΠΑ και δύο από τη Γερμανία.
Το Κίεβο χρησιμοποιεί επίσης μεγάλους αριθμούς ρωσικών/ πρώην σοβιετικών συστημάτων, όπως οι S-300 και οι παλαιότεροι S-200 (περιλαμβανομένων κάποιων αναβαθμισμένων/ τροποποιημένων εκδόσεών τους). Επίσης, το πακέτο της αμερικανικής βοήθειας που εγκρίθηκε το Σάββατο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να περιλαμβάνει και αυτό συστήματα αεράμυνας.
Όπως γράφουν οι Financial Times, τα υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Ισπανίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ η πίεση για παραχώρηση συστημάτων αναμένεται να ενταθεί σε συνάντηση υπουργών στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, σύμφωνα με αξιωματούχους. Το Κίεβο φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τους ελληνικούς S-300- υπενθυμίζεται πως έχουν υπάρξει επανειλημμένες σχετικές αναφορές και δημοσιεύματα σχετικά με το ενδεχόμενο παραχώρησης ρωσικής προέλευσης συστημάτων (δείτε εδώ τι ρωσικά συστήματα διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις).
Η χώρα μας έχει προβεί στο παρελθόν σε αποστολές/ πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών με τελικό προορισμό την Ουκρανία (μεταξύ άλλων και 40 BMP-1, με αντάλλαγμα ισάριθμα γερμανικά Marder, και παλαιά πυροβόλα- γενικότερα υλικό που θεωρείται μη επιχειρησιακά αναγκαίο)- ωστόσο σε όλες τις περιπτώσεις αρμόδιες πηγές τόνιζαν πως, ανεξαρτήτως αιτημάτων, δεν υπάρχει περίπτωση να παραχωρηθεί τίποτα που θα αποδυνάμωνε την αμυντική θωράκιση της χώρας, και ότι, όπως προαναφέρθηκε οποιαδήποτε συζήτηση ή πρόταση για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να προϋποθέτει την αντικατάστασή τους από δυτικής προέλευσης συστήματα που θα ενταχθούν άμεσα σε υπηρεσία, ώστε να μην υπάρξουν «κενά».