
Τελεσίγραφα στους Ευρωπαίους στέλνει ο Τραμπ ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις για να επιλέξουν τη δορυφορική διαδικτυακή εταιρεία του Έλον Μασκ Starlink και να μην συνεργαστούν με κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας.
Όπως αποκαλύπτουν οι FT, ένας από τους ανώτατους αξιωματούχους του Αμερικανού προέδρου προειδοποίησε τους Ευρωπαίους συμμάχους που διστάζουν να συνεργαστούν με τον Μασκ, ότι η επιλογή είναι πλέον «ΗΠΑ ή Κίνα».
Ο Μπρένταν Καρ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών, δήλωσε στους Financial Times ότι «οι συμμαχικές δυτικές δημοκρατίες έπρεπε να επικεντρωθούν στον πραγματικό μακροπρόθεσμο κίνδυνο: την άνοδο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».
Τα σχόλιά του έρχονται καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες εξετάζουν εάν η Starlink - η οποία ανήκει στη SpaceX του Μασκ και παρέχει δορυφορικές ευρυζωνικές και περιορισμένες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας - είναι αξιόπιστος συνεργάτης μετά την απειλή της Ουάσιγκτον να διακόψει τις υπηρεσίες της στην Ουκρανία.
Ο Καρ, που κινείται στον στενό κύκλο του Έλον Μασκ, διορίστηκε από τον Τραμπ στη θέση του Διευθυντή της υπηρεσίας, μετά την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο.
«Αν ανησυχείτε για το Starlink, απλώς δίνεται χώρο στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας και τότε θα ανησυχείτε πραγματικά», είπε χαρακτηριστικά αναβιώνοντας την παλιά σκληροπυρηνική αντίληψη του ψυχρού πολέμου.
Οι βρετανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών BT και Virgin Media 02 είναι μεταξύ των εταιρειών που δοκιμάζουν την τεχνολογία της Starlink για κινητές ή ευρυζωνικές υπηρεσίες — αν και καμία δεν έχει υπογράψει ακόμη πλήρη συμφωνία με τον Μασκ.
Η Ευρώπη πρέπει να διαλέξει
«Η Ευρώπη έχει εγκλωβιστεί μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου σε θέματα δορυφορικής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης» εκτιμά ο Καρ κάνοντας λόγω για ένα «μεγάλο χάσμα».
Ο πρόεδρος της FCC - ο οποίος ήταν μεταξύ αυτών που συνυπέγραψαν το Project 2025 του Τραμπ, που δημοσιεύτηκε στο δεξιό Heritage Foundation - κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για «προκατάληψη» έναντι των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών, «προστατευτισμό» και «αντιαμερικανική» στάση.
«Αν η Ευρώπη έχει τον δικό της δορυφορικό σύστημα, τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Αλλά τώρα, νομίζω ότι η Ευρώπη έχει παγιδευτεί μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Και είναι κάπως καιρός να επιλέξει» ξεκαθάρισε.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε ότι η ΕΕ «πάντα εφάρμοζε και θα συνεχίσει να επιβάλλει τους νόμους της δίκαια και χωρίς διακρίσεις σε όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, σε πλήρη συμμόρφωση με τους παγκόσμιους κανόνες».
Οι μετοχές πάντως, των ευρωπαϊκών δορυφορικών παρόχων, όπως η Eutelsat και η SES, εκτινάχθηκαν στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες παρά τα μεγάλα χρέη τους, μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής ότι οι Βρυξέλλες «θα χρηματοδοτήσουν την [στρατιωτική] πρόσβαση της Ουκρανίας σε υπηρεσίες που μπορούν να παρέχονται από εμπορικούς παρόχους με έδρα την ΕΕ».
Οι ειδικοί του κλάδου πάντως προειδοποίησαν ότι παρά την καλή πρόθεση της ΕΕ, κανένα ευρωπαϊκό δίκτυο δεν θα μπορούσε ακόμη να ανταγωνιστεί την προσφορά της Starlink.