Τρεις καίριες ερωτήσεις κι ένα συμπέρασμα προκύπτει από το ρεπορτάζ του “The Futurist” για το πως και υπό ποιές προϋποθέσεις μας προστατεύουν τα αντηλιακά κατά την έκθεση μας στον ήλιο, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο με την πολύωρη και καθημερινή παραμονή μας στις παραλίες.
Το πιο σημαντικό είναι το συμπέρασμα σχετικά με την συνολική στρατηγική που μπορούμε όλοι να διαμορφώσουμε για την ατομική μας προστασία, όπως τονίζει το «Τhe Futurist»:
«Τα ηλιακά εγκαύματα χαρακτηρίζονται από φλεγμονή και πόνο στο δέρμα.
Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν τα κύτταρα του δέρματος καταστρέφονται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Στη ρίζα αυτού του ζητήματος βρίσκεται η μελανίνη, η χρωστική ουσία που προστατεύει με φυσικό τρόπο το εκτεθειμένο δέρμα μας, πέρα από το να μας δίνει όμορφο χρώμα.
Η ποσότητα μελανίνης που παράγουν οι άνθρωποι καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από ορισμένους γενετικούς παράγοντες, γεγονός που εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε ηλιακά εγκαύματα από άλλους.
Τα ηλιακά εγκαύματα συνήθως επηρεάζουν άτομα που παράγουν λιγότερη μελανίνη, σε σύγκριση με όσους παράγουν περισσότερη. Εάν είμαστε επιρρεπείς σε ηλιακά εγκαύματα, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να προστατέψουμε το δέρμα μας.
Ένα από τα πιο σημαντικά είναι να φοράμε αντηλιακά. Τι είναι όμως το αντηλιακό και πόσο αποτελεσματικό είναι στην πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων;
Πώς λειτουργεί το αντηλιακό;
Το αντηλιακό είναι μια λοσιόν ή κρέμα που απλώνουμε στην επιφάνεια του δέρματος για να μας προστατεύει από την επικίνδυνη ακτινοβολία του ήλιου. Εκτός από το ότι θα μας βοηθήσει να αποτρέψουμε τα ηλιακά εγκαύματα, η χρήση αντηλιακών θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και πρόωρης γήρανσης του δέρματος.
Το πώς λειτουργεί το αντηλιακό εξαρτάται από τα ενεργά συστατικά του. Για να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν τα αντηλιακά, πρέπει να καταλάβουμε τι κάνουν τα ενεργά συστατικά τους.
Για παράδειγμα, φυσικά συστατικά όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου λειτουργούν μπλοκάροντας και διασκορπίζοντας τις ακτίνες UV για να διασφαλίσουν ότι δεν διεισδύουν στο δέρμα μας.
Από την άλλη πλευρά, τα χημικά συστατικά όπως το octisalate και η avobenzone λειτουργούν απορροφώντας τις ακτίνες UV προτού καταστρέψουν τα κύτταρα του δέρματος μας.
Πόσο αποτελεσματικό είναι το αντηλιακό στην πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων;
Το αντηλιακό είναι γνωστό ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων.
Η αποτελεσματικότητα των αντηλιακών από αυτή την άποψη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αναλογία των ακτίνων UVB που μπορούν να φιλτράρουν. Για παράδειγμα, ένα αντηλιακό με παράγοντα αντηλιακής προστασίας (SPF) 30 φιλτράρει έως και 97% την ακτινοβολία UVB, ενώ ένα αντηλιακό με SFP 15 μπορεί να φιλτράρει περίπου το 93% της ακτινοβολίας UVB. Με λίγα λόγια, η χρήση αντηλιακού μας βοηθάει να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεση του δέρματός μας στις ακτίνες UVB, που είναι γνωστό ότι προκαλούν ηλιακά εγκαύματα.
Είναι αρκετό μόνο το αντηλιακό για την πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων;
Αν και η χρήση αντηλιακών είναι ένα σημαντικό βήμα που μπορούμε να κάνουμε για την προστασία του δέρματός μας από βλάβες που μπορεί να προκληθούν από την υπεριώδη ακτινοβολία, θα πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος μιας μεγαλύτερης στρατηγικής προστασίας από τον ήλιο.
Με άλλα λόγια, η χρήση αντηλιακών δεν θα μας προσφέρει πλήρη προστασία, και ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλά άλλα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να διατηρήσουμε το δέρμα μας προστατευμένο.
Για παράδειγμα, θα χρειαστεί να αποφασίσουμες να φοράμε ρούχα που καλύπτουν επαρκώς το δέρμα μας και να αναζητούμε σκιά όταν είναι δυνατόν. Θα χρειαστεί επίσης να αποφεύγουμε τον ήλιο από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και να φοράμε καπέλο με φαρδύ γείσο.
Αν τα κάνουμε αυτά, θα γίνει αυτομάτως πιο αποτελεσματικό το αντηλιακό μας και κατά συνέπεια θα διατηρήσουμε το δέρμα μας ασφαλές και νεανικό.
Το συμπέρασμα
Η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα κύτταρα του δέρματός μας και να οδηγήσει σε ηλιακά εγκαύματα. Ενώ η χρήση αντηλιακού μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία, η στρατηγική μας για την αντηλιακή προστασία θα πρέπει να είναι πολύ ευρύτερη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρόλο που το αντηλιακό είναι πολύ αποτελεσματικό στο μπλοκάρισμα της επικίνδυνης ακτινοβολίας, έχει κάποιους περιορισμούς, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να σκεφτόμαστε συμπληρωματικές λύσεις για την επίτευξη πλήρους προστασίας.»