Lancet: Φθηνό ρωσικό drone αποτελεί «εφιάλτη» για τις ουκρανικές δυνάμεις

Το Lancet έχει εξελιχθεί σε σημαντική απειλή.
DEFENCE MINISTRY OF UKRAINE via Reuters

Καθώς η εισβολή της Ρωσίας μπαίνει στον 17ο μήνα της οι ουκρανικές δυνάμεις λένε πως η Μόσχα αυξάνει τη χρήση χαμηλού κόστους drones αυτοκτονίας που είναι ικανά να καταστρέφουν εξοπλισμό πολύ μεγαλύτερης αξίας από τα ίδια, με την άμυνα απέναντί τους να μην είναι εύκολη υπόθεση.

Το Lancet μοιάζει με έναν γκρι σωλήνα με γωνίες και δύο σετ τεσσάρων φτερών- και εξελίσσεται σε όλο και μεγαλύτερη απειλή στα μέτωπα της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιώτες.

Βίντεο που αναρτήθηκαν από φιλορωσικά κανάλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον τελευταίο μήνα φαίνονται να δείχνουν drones τύπου Lancet να προκαλούν ζημιές ή να καταστρέφουν υψηλής αξίας ουκρανικό εξοπλισμό δυτικής προέλευσης, όπως ένα άρμα μάχης Leopard 2 και ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο Caesar.

Ουκρανοί στρατιωτικοί από τέσσερα διαφορετικά πληρώματα πυροβολικού κατονόμασαν τα Lancet ως μια από τις τέσσερις κύριες απειλές που αντιμετώπιζαν στο πεδίο της μάχης σε συζητήσεις τους με το Reuters. Αρκετοί είπαν πως η συχνότητα χρήσης τους είχε αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

«Νωρίτερα, την άνοιξη, δεν χρησιμοποιούσαν Lancets όσο συχνά το κάνουν τώρα» είπε ο 35χρονος πυροβολητής Μποχντάν, με ψευδώνυμο «Doc», στο Reuters κοντά στην Αβντίβκα, στο μέτωπο του Ντονέτσκ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ενθάρρυνε την αύξηση παραγωγής του Lancet ως έναν φθηνό τρόπο για πλήγματα σε υψηλής αξίας δυτικό εξοπλισμό που έχει δοθεί στην Ουκρανία για την αντεπίθεσή της, είπε ο Σάμιουελ Μπέντετ του Center for a New American Security (ο οποίος έχει δώσει και συνέντευξη και στη HuffPost Greece).

O Μπέντετ είπε πως, σύμφωνα με δημόσια διαθέσιμες ρωσικές πηγές, ένα Lancet κοστίζει περίπου 3 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 35.000 δολάρια). Συγκριτικά, αναλυτές εκτιμούν πως ένας μεμονωμένος πύραυλος S-300 (αντιαεροπορικός, μα χρησιμοποιείται από τη Ρωσία και εναντίον στόχων εδάφους στην Ουκρανία) κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Ένα Leopard 2 κοστίζει εκατομμύρια δολάρια. Καθώς το Lancet είναι μια συσκευή μιας χρήσης που καταστρέφεται κατά την πρόσκρουση, ο Μπέντετ είπε πως μπορεί να είναι βιώσιμο μόνο εάν το κόστος παραμένει χαμηλά, σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια ανά κομμάτι.

Ο πόλεμος των drones

A Russian made ZALA Lancet loitering munition is seen on the ground after it was shot down in Zaporizhzhia region, amid Russia's attack on Ukraine, in an unknown location, in this handout picture released July 7, 2022. The Strategic Communications Directorate of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
A Russian made ZALA Lancet loitering munition is seen on the ground after it was shot down in Zaporizhzhia region, amid Russia's attack on Ukraine, in an unknown location, in this handout picture released July 7, 2022. The Strategic Communications Directorate of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
UKRAINIAN ARMED FORCES via Reuters

H Ουκρανία έχει αναπτύξει και αυτή ισχυρές δυνατότητες στα drones (γνωστά και ως UAV) ως οικονομικό/ αποδοτικό τρόπο για να χτυπά ρωσικούς στόχους. Επιθετικά drones μπορούν να εξαπολύουν όπλα εναντίον των στόχων τους ή να χρησιμοποιούνται ως «περιφερόμενα πυρομαχικά» (loitering munitions) – πέφτοντας πάνω στον εχθρό με εκρηκτικά δεμένα πάνω τους.

Ο Μπέντετ είπε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια μεταξύ Ρώσων σχολιαστών που τάσσονται υπέρ του πολέμου για τη μεγάλη ποσότητα ουκρανικών βίντεο που δείχνουν επιτυχημένα πλήγματα με UAV, και ότι ο ρωσικός χώρος του κλάδου της άμυνας θέλει να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό αφήγημα.

Η Ρωσία φαίνεται να αντιγράφει κάποιες από τις τακτικές που χρησιμοποιούσε νωρίτερα η Ουκρανία, όπως το να προσελκύονται στόχοι υψηλής αξίας σε πιο εκτεθειμένες θέσεις πριν χτυπηθούν με περιφερόμενα πυρομαχικά, είπε ο Μπέντετ.

Ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, αναγνώρισε πως η αυξανόμενη χρήση Lancet από τη Ρωσία δημιουργούσε προβλήματα. «Κάθε μέρα καταρρίπτουμε τουλάχιστον ένα ή δύο από αυτά τα Lancets...μα δεν είναι ρυθμός κατάρριψης 100%, δυστυχώς» ανέφερε, προσθέτοντας πως το drone έχει ένα σχετικά μικρό φορτίο εκρηκτικών, μεταξύ 1,5 και 5 κιλών- ωστόσο αν και λιγότερο ισχυρό από ένα βλήμα πυροβολικού ή τις περισσότερες ρουκέτες, φαίνεται ικανό να προκαλέσει σημαντική ζημιά.

Τα Lancet ελέγχονται εξ αποστάσεως από τους χειριστές τους σε πραγματικό χρόνο. Αυτό, λέει ο Σακ, διαφοροποιεί το συγκεκριμένο drone από το ιρανικής προέλευσης Shahed-136, το οποίο έχει δει επίσης εκτενή χρήση από τη Ρωσία εναντίον ουκρανικών στόχων, καθώς το Shahed πετά προς τον προορισμό που του έχουν προγραμματίσει και δεν μπορεί να ελεγχθεί από πιλότο/ χειριστή ενώ είναι στον αέρα.

Αστοχία

DEFENCE MINISTRY OF UKRAINE via Reuters

Το νεότερο μοντέλο, Lancet 3, μπορεί να πετάξει σε απόσταση 50 χλμ, είπε ο Μπέντετ, κάτι που το καθιστά πιο κατάλληλο για πλήγματα σε στόχους βαθιά πίσω από τις ουκρανικές γραμμές- πιο μακριά από κάθε άλλο ρωσικό drone αυτοκτονίας πέραν του Shahed.

Η δυνατότητά του να περιφέρεται και μετά να κυνηγά τον στόχο του το καθιστά απειλή σε υψηλής αξίας εξοπλισμό όπως άρματα μάχης, αυτοκινούμενο πυροβολικό και συστήματα εκτόξευσης ρουκετών.

Ένα από τα ουκρανικά οχήματα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι το BM-21 Grad, ένας μεγάλος εκτοξευτής ρουκετών της σοβιετικής περιόδου σε φορτηγό που μπορεί να εξαπολύσει ένα μπαράζ 40 ρουκετών σε μια μεγάλη περιοχή. Η ισχύς πυρός του το καθιστά στόχο υψηλής προτεραιότητας για drones τύπου Lancet και βίντεο που κοινοποιήθηκε σε ρωσικά κανάλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την προηγούμενη εβδομάδα φαινόταν να δείχνει ένα Grad να πλήττεται από ένα Lancet.

Μέλος του πληρώματος ενός Grad κοντά στην Αβντίβκα, που συστήθηκε με το ψευδώνυμο «Voron», θυμόταν μια «παρά τρίχα» επαφή με ένα Lancet που είχε σταλεί εναντίον του εκτοξευτή του στις αρχές του Μαΐου.

Έχοντας ανοίξει πυρ εναντίον ενός ρωσικού στόχου, ο Voron είπε ότι το Grad του στοχεύθηκε άμεσα από έναν ρωσικό πύραυλο S-300, που αστόχησε για 150 περίπου μέτρα. Ωστόσο ένα Lancet εμφανίστηκε στον ουρανό και κυνήγησε το ουκρανικό όχημα.

«Αποφασίσαμε να τραπούμε σε φυγή...μετά από περίπου 50 μέτρα έπεσε ακριβώς δεξιά μου. Δεν μας χτύπησε, δόξα τω Θεώ» είπε ο 27χρονος.

Drones όπως το Lancet, που πετούν χαμηλά και αργά, τείνουν να προκαλούν σύγχυση σε παραδοσιακά συστήματα αεράμυνας, που είναι σχεδιασμένα να αναχαιτίζουν στόχους οι οποίοι κινούνται με ταχύτητα, με μεγαλύτερο θερμικό ίχνος.

Δίχτυα ή μεταλλικά κλουβιά μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της ζημιάς, είπε ο Σακ, μα οι καλύτερες άμυνες είναι εξοπλισμένα ραντάρ, αυτοματοποιημένα όπλα κατά drones, καθώς και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο Σακ είπε ότι η Ουκρανία χρειαζόταν πολύ περισσότερα τέτοια συστήματα από τους συμμάχους της. Χωρίς τέτοια, οι Ουκρανοί στρατιώτες αναγκάζονται συχνά να προσπαθούν να τα καταρρίψουν με ελαφρά όπλα: «Πετά με 100 χλμ/ ώρα, οπότε να το καταρρίψεις με ελαφρά όπλα δεν είναι εύκολη υπόθεση» είπε χαρακτηριστικά.

Δημοφιλή