Φθινοπωρινό comeback με ανασχηματισμό και «ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ

Φθινοπωρινό comeback με ανασχηματισμό και «ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ
Sooc

Και έξοδος από τα μνημόνια, και ανασχηματισμός, και ΔΕΘ... Αυτά (και όχι μόνο) περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός τις προσεχείς τέσσερις εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανοίγει το πολιτικό παιχνίδι, επιχειρώντας να σηματοδοτήσει ότι η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Το τελευταίο είναι κάτι που φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται ορισμένοι και στην αντιπολίτευση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, αποκάλυψε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (Ραδιόφωνο 24/7), ότι πρόσωπα από την Ευρώπη, και μάλιστα με δικαίωμα υπογραφής στα ελληνικά ζητήματα, διερευνούν το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Ούτε είναι τυχαία η εκτίμηση που έκανε ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, ότι θα υπάρξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ με συμφωνία να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αναπτύσσει πλέον τον δικό της σχεδιασμό. Την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει το πρώτο διάγγελμα για την Ελλάδα έξω από τα μνημόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει από ένα τόπο εκτός Αθήνας, αλλά με έντονο συμβολισμό για την επόμενη ημέρα της χώρας.
Αμέσως μετά – ίσως και την επόμενη εβδομάδα – εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει ο ανασχηματισμός.

Ο κύριος Τσίπρας δεν έχει πάρει χαρτί και μολύβι για να συγκροτήσει τη νέα κυβέρνηση, όμως έχει ήδη μιλήσει με πολιτικά στελέχη και συνεργάτες του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βούληση του πρωθυπουργού είναι ο ανασχηματισμός να είναι σαρωτικός (και στην κυβέρνηση και στο κόμμα).

Το ζητούμενο είναι να βγουν μπροστά νέα (σε ηλικία και αντίληψη) πρόσωπα και να δοθεί το στίγμα ενός «ανοίγματος» στον ευρύ προοδευτικό χώρο – στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για «ακροδεξιά στροφή Μητσοτάκη» και θεωρούν ότι η ηγεσία της ΝΔ αφήνει πολιτικά ακάλυπτες έως και τις παρυφές της κεντροδεξιάς.

Στο Μαξίμου θέλουν, παράλληλα, να δώσουν ρόλο σε πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν νέα εικόνα και νέο τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος στην μεταμνημονιακή Ελλάδα, καθώς και να ενισχύσουν το προοδευτικό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να τοποθετηθεί κυριαρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο του πολιτικού συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν νέα πρόσωπα που θα μετακινηθούν από το κόμμα προς την κυβέρνηση. Πάντως οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί επί του θέματος, ενώ είναι γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες του για περιορισμένες αλλαγές, προκειμένου να μην χαθεί κυβερνητικός χρόνος.

Όσον αφορά το «άνοιγμα» σε όμορους πολιτικούς χώρους, στελέχη του Μαξίμου έλεγαν ότι «αυτό θα γίνει», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πρόσωπα από την κεντροαριστερά, το κέντρο και την κεντροδεξιά και τον επιχειρηματικό κόσμο, που μπορούν να το εκφράσουν, «υπάρχουν, αλλά δεν είναι πολλά».

Επί του προκειμένου, για την κυβέρνηση το διακύβευμα είναι, να καταστεί σαφές ότι η απήχηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη περιορίζεται στην δεξιά και ακροδεξιά πτέρυγά της, η οποία έχει ταυτιστεί με την διακυβέρνηση Σαμαρά και τους πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ.

Μετά τον ανασχηματισμό θα προετοιμαστεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την οικονομική πολιτική του 2019 που μπορεί να ξεπεράσουν τις προσδοκίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, ικανοποιώντας αιτήματα σημαντικών κοινωνικών ομάδων.

Δημοφιλή