Η σύνοδος της G7 ανοίγει την Πέμπτη με συμφωνία πάνω σε μια αμερικανική πρόταση για υποστήριξη ενός δανείου ύψους 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία με ενέχυρο «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, παρέχοντας στο Κίεβο ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης, ενώ η πολιτική «σκακιέρα» της Ευρώπης στρέφεται προς τα δεξιά.
Διπλωμάτες επιβεβαίωσαν πως είχε επιτευχθεί συμφωνία πριν καν οι ηγέτες της G7 προσγειωθούν στη νότια Ιταλία για την τριήμερη σύνοδο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι αναμένεται επίσης να υπογράψει μια ξεχωριστή διμερή συμφωνία ασφαλείας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Πέραν του πολέμου στην Ουκρανία, ο πάπας Φραγκίσκος αναμενόταν να γίνει ο πρώτος πάπας που θα μιλήσει σε σύνοδο της G7, η οποία λαμβάνει χώρα στην Απουλία της Ιταλίας. Αναμένεται να μιλήσει την Παρασκευή για τις υποσχέσεις και τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και να ζητήσει τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς στη Γάζα.
Η G7 περιλαμβάνει τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Η Ιταλία έχει καλέσει Αφρικανούς ηγέτες για να τονίσει τις ιταλικές πρωτοβουλίες ανάπτυξης και μετανάστευσης στην αφρικανική ήπειρο. Μεταξύ των άλλων καλεσμένων είναι ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάτσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η αμερικανική πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πακέτου-δανείου ύψους 50 δισ. δολαρίων για να βοηθηθεί η Ουκρανία στη μάχη της ενάντια στη Ρωσία, το οποίο θα χρησιμοποιεί τόκους οι οποίοι αποκομίζονται από κέρδη από «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τα περισσότερα στην ΕΕ, ως ενέχυρο. Γάλλος αξιωματούχος είπε την Τετάρτη πως είχε ληφθεί πολιτική απόφαση μα έμενε να καθοριστούν τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες πάνω στον μηχανισμό. Το ζήτημα είναι αρκετά πολύπλοκο επειδή αν κάποια στιγμή τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία «ξεπαγώσουν»- αν για παράδειγμα ο πόλεμος τελειώσει- τότε τα κέρδη δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται άλλο για την αποπληρωμή του δανείου, και θα χρειαστεί συμφωνία διαμοιρασμού του βάρους του με άλλες χώρες.
Επιπρόσθετα στη συμφωνία αυτή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε μέχρι και 242 εκατ. λίρες μη στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία για ανθρωπιστικές, ενεργειακές και σταθεροποιητικές ανάγκες. Η Ουάσινγκτον έστειλε και αυτή ισχυρό μήνυμα στήριξης, με διευρυμένες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που στοχεύουν κινεζικές εταιρείες οι οποίες βοηθούν την πολεμική της μηχανή.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι πάει στη σύνοδο ενισχυμένη τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων μετά τις επιδόσεις του δεξιού κόμματός της στις ευρωεκλογές- ακόμα καλύτερες από αυτές στις εθνικές εκλογές του 2022 που την έκαναν την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Ιταλίας. Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν τα πήγαν καλά, καθώς στις χώρες τους ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν ισχυρή άνοδο, με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν να κηρύσσει πρόωρες εκλογές και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να βλέπει τους Σοσιαλδημοκράτες του να βρίσκονται πίσω από τους συντηρητικούς, αλλά και το ξενοφοβικό AfD. Αναλυτές θεωρούν πως η Μελόνι πιθανότατα θα είναι σε θέση να κατευθύνει τη συνάντηση προς θέματα που αποτελούν προτεραιότητες για την ίδια, καθώς εδραιώνει τη θέση της στη διεθνή σκηνή.
Με πληροφορίες από Associated Press