G7: Κίνα, πληθωρισμός και Αμερικανικό χρέος στην ατζέντα της συνόδου στην Ιαπωνία

Ο κίνδυνος αθέτησης του χρέους των ΗΠΑ, θα μπορούσε να ταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τις πρόσφατες τραπεζικές χρεοκοπίες.
ISSEI KATO via Reuters

Η Κίνα θα είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» στη σύνοδο κορυφής των G7 στην Νιγκάτα της Ιαπωνίας στις 19-21 Μαΐου καθώς οι υπουργοί οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα επιδιώξουν να απομακρύνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού από την Κίνα, την ώρα που θα ζητήσουν από το Πεκίνο τη συνεργασία του για την επίλυση του παγκόσμιου χρέους.

Οι αντικρουόμενοι αυτοί στόχοι αποτελούν προτεραιότητα στην ατζέντα των επτά πλουσιότερων κρατών του πλανήτη, λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από την Κίνα, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος Αμερικανικού χρέους εκτός ΗΠΑ. Ο πρώτος, είναι η Ιαπωνία, που φιλοξενεί την σύνοδο των G7.

Ενώ η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες των ηγετών των οικονομικών της G7, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε χθες στο Κογκρέσο ότι σκοπεύει να ακυρώσει το ταξίδι του στη Χιροσίμα για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών, εάν δεν συμφωνήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι στην αύξηση του του ανώτατου ορίου χρέους, που υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

«Το δολάριο θεωρείται το θεμέλιο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο σε ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε η Yellen προειδοποιώντας για τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει μια χρεοκοπία στην οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ.

Ο κίνδυνος αθέτησης του χρέους των ΗΠΑ, θα μπορούσε να ταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, που είναι ήδη ανήσυχες μετά τις πρόσφατες τραπεζικές χρεοκοπίες, θα επισκιάσει την τριήμερη συνεδρίαση των G7 στη Χιροσίμα.

Παράκαμψη της Κίνας

Μεταξύ των θεμάτων που περιλαμβάνονται στην ατζέντα είναι οι τρόποι ενίσχυσης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, τρόποι για να αποτρέψει η Δύση τη Ρωσία από το να παρακάμψει τις κυρώσεις αλλά και ο υψηλός πληθωρισμός, που αποτελεί μέγιστο ζήτημα για την παγκόσμια οικονομία.

Το μεγάλο αγκάθι ωστόσο θα είναι η προσπάθεια των G7 να απομακρύνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού από την Κίνα υπογράφοντας συνεργασίες με χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Στόχος της Ιαπωνίας είναι να κερδίσει τον «Παγκόσμιο Νότο», με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών Shunichi Suzuki να έχει καλέσει τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης Κομόρες σε μια συνάντηση προσέγγισης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Πέντε ακόμη χώρες προσκλήθηκαν στην προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ινδονησίας - αλλά όχι της Κίνας - αν και τα προβλήματα χρέους των αναδυόμενων χωρών θα βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη.

Ωστόσο, το Τόκιο θέλει να συμπεριλάβει την Κίνα στη συνάντηση των πιστωτών που θέλουν την επίλυση του χρέους της Σρι Λάνκα. Το Πεκίνο παρευρέθηκε στον πρώτο γύρο συνομιλιών ως παρατηρητής, όχι ως επίσημος συμμετέχων.

Ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η G7 μπορεί να πείσει τις αναδυόμενες οικονομίες να βοηθήσουν στη δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού λιγότερο εξαρτημένες από την Κίνα, με πολλές από αυτές να έχουν πληγεί από επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ που αύξησαν το χρέος τους σε δολάρια.

«Τα προβλήματα χρέους των αναδυόμενων χωρών γίνονται ολοένα και πιο σοβαρά λόγω εν μέρει του ισχυρού δολαρίου», δήλωσε ο Takahide Kiuchi, αναλυτής του Nomura.

«Η ατζέντα των συνομιλιών δείχνει πώς η G7 γίνεται όλο και πιο πολιτικοποιημένη από τη φύση της, με έμφαση στην αντιμετώπιση της Κίνας» υπογραμμίζει.

Ο πληθωρισμός στην κορυφή της ατζέντας

Για τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της G7, ο πληθωρισμός θα παραμείνει πιθανότατα το βασικό ζήτημα. Πολλές από τις οικονομίες τους αντιμετωπίζουν ένα σημείο καμπής, με τις προηγούμενες επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων να αρχίζουν να μειώνουν την ανάπτυξη και να αναστατώνουν το τραπεζικό σύστημα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιόρισε τον περασμένο μήνα τις προοπτικές του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 και προειδοποίησε ότι μια σοβαρή έξαρση της αναταραχής του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή σε επίπεδα σχεδόν ύφεσης.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι οι εισαγωγές της Κίνας συρρικνώθηκαν απότομα και ο ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τις ελπίδες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ότι μια ισχυρή ανάκαμψη στην κινεζική οικονομία θα αντισταθμίσει την αναμενόμενη επιβράδυνση σε άλλα μέρη του κόσμου.

Πληροφορίες από το Reuters

Δημοφιλή