G7 - Tορίνο: Δεσμεύεται να εγκαταλείψει τον άνθρακα έως το 2035

Μία «ιστορική» στιγμή για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.
THEGIFT777 via Getty Images

Οι χώρες της G7 κατέληξαν σε μια συμφωνία-ορόσημο για τον τερματισμό της εξάρτησης από την ενέργεια του άνθρακα έως το 2035, σηματοδοτώντας μια σημαντική στιγμή στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, οι χώρες της G7 δεσμεύτηκαν να «εξαλείψουν σταδιακά την ενέργεια που παράγεται από άνθρακα κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του 2030 ή σε μια περίοδο που να συνάδει με τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας εντός ενάμισι βαθμού», αναφέρεται στο τελικό έγγραφο της συνάντησης των υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλίματος της G7 στο Τορίνο της Ιταλίας.

Η G7 δεσμεύτηκε επίσης να πιέσει για τον τερματισμό της έγκρισης νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο το συντομότερο δυνατό.

Η ομάδα δεσμεύτηκε επίσης να υποστηρίξει «τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας με την αύξηση της ευελιξίας του συστήματος μέσω της απόκρισης στη ζήτηση, της ενίσχυσης του δικτύου και της ανάπτυξης έξυπνων δικτύων, συμβάλλοντας παράλληλα σε έναν παγκόσμιο στόχο αποθήκευσης ενέργειας στον τομέα της ενέργειας ύψους 1.500 GW το 2030, έναν παγκόσμιο στόχο υπερ-εξαπλάσιο από 230 GW το 2022, επίσης μέσω των υφιστάμενων στόχων και πολιτικών».

Οι υπουργοί Ενέργειας της ομάδας G7 των προηγμένων οικονομιών κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2035. Η «ιστορική» αυτή απόφαση, που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια υπουργικής συνόδου στο Τορίνο της Ιταλίας, σηματοδοτεί μια σημαντική δέσμευση των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου να επιταχύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο υπουργός πυρηνικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, Άντριου Μπόουι, μιλώντας σε συνέντευξή του στο CNBC τη Δευτέρα, χαρακτήρισε τη συνάντηση «ιστορική» και δήλωσε: «Έχουμε μια συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2030», σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η εξέλιξη αυτή ευθυγραμμίζεται με τη διευρυνόμενη διεθνή συναίνεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μετά την περσινή σύνοδο κορυφής COP28, όπου τα έθνη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, η συμφωνία της G7 παρέχει συγκεκριμένη δράση για την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης. Ενώ οι προηγούμενες συζητήσεις αντιμετώπιζαν συχνά την αντίσταση των χωρών που εξαρτώνται από τον άνθρακα, αυτή η ενιαία στάση αναδεικνύει τη μετατόπιση των προτεραιοτήτων στο πλαίσιο της παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής.

Πηγή: ANSA, Current

Δημοφιλή