Ο Μπόρις Τζόνσον διοργανώνει μια διαδικτυακή συνάντηση με καλεσμένους του ηγέτες της G7 την Τρίτη με θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση της πρόσφατης κατάληψης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.
Εκτός από την Βρετανία, στην συνάντηση αναμένεται να παρευρεθούν ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για την καθυστερημένη απάντησή του στην κρίση, οπότε τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του - και τους διεθνείς ομολόγους του - για να ενεργήσει γρήγορα.
Ακολουθεί μια λίστα με πιθανές λύσεις στις οποίες αναμένεται να στραφούν οι παγκόσμιοι ηγέτες - και κατά πόσο αποτελεσματικές θα είναι.
Καθυστέρηση της απόσυρσης των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να καθυστερήσει το αρχικό του σχέδιο για την αποχώρηση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου.
Τα στρατεύματα του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ αποδεικνύονται σωτήρια για την ασφαλή εκκένωση των Αφγανών προσφύγων, καθώς το αεροδρόμιο της Καμπούλ βρίσκεται σε χάος αφού οι πολίτες προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβιβαστούν σε οποιαδήποτε πτήση για να φύγουν από τη χώρα.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Sky News ότι η παράταση της προθεσμίας είναι μια «κόκκινη γραμμή» και προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην την περάσει.
Και πρόσθεσε: «Εάν οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο αναζητούν επιπλέον χρόνο για να συνεχίσουν τις εκκενώσεις, η απάντηση είναι όχι. Αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες».
Πιστεύεται ότι ο Μπάιντεν ήθελε αυτήν την ημερομηνία ως τελική, ώστε οι ΗΠΑ να είναι έξω από τη χώρα στην 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Είπε την Κυριακή, «η ελπίδα μας είναι ότι δεν θα χρειαστεί να επεκτείνουμε τη στρατιωτική παρουσία της Αμερικής στο Αφγανιστάν».
Κυρώσεις κατά των Ταλιμπάν
Παρά την αυξανόμενη πίεση, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα προτείνει στους άλλους ηγέτες του κόσμου νέες κυρώσεις για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, γράφει ο Paul Waugh της HuffPost UK.
Ο Τζόνσον δέχεται πιέσεις από τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και άλλους για να καταρτίσει μια λίστα με «κίνητρα και κυρώσεις» για να αποφύγει η χώρα να χάσει τα κέρδη που έχει σημειώσει κατά τη στροφή της στη δημοκρατία τα τελευταία 20 χρόνια.
Ο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι είναι ανοιχτός σε νέες οικονομικές κυρώσεις εάν οι Ταλιμπάν διαπράξουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι «εξαρτάται από τη συμπεριφορά τους».
Αλλά με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να εξαρτώνται από τη συνεργασία των Ταλιμπάν για την τρέχουσα επείγουσα αεροπορική μεταφορά πολιτών από την Καμπούλ, η Ντάουνινγκ Στριτ υπονόμευσε την προοπτική αύξησης των πιθανών κυρώσεων.
Ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ερωτηθείς απευθείας για νέες κυρώσεις κατά τη συνάντηση της G7, δήλωσε τη Δευτέρα: «Αυτό δεν είναι κάτι που προτείνει το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κυρώσεις είναι ένα εργαλείο που έχουν οι χώρες στη διάθεσή τους, αλλά δεν το προτείνουμε».
Περισσότεροι Αφγανοί στο Ηνωμένο Βασίλειο
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να φιλοξενήσει 5.000 πρόσφυγες φέτος και συνολικά 20.000 μέσα σε πέντε χρόνια, εκτός από την εκκένωση των υπηκόων τους και των Αφγανών που έχουν βοηθήσει τις δυτικές δυνάμεις τα τελευταία 20 χρόνια.
Την Τετάρτη, ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε: «Ζητάμε τώρα από τους διεθνείς εταίρους μας να συμμορφωθούν με τις δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και να συνεργαστούν μαζί μας για να προσφέρουν ένα σωσίβιο στους πιο ευάλωτους ανθρώπους του Αφγανιστάν».
Ο Καναδάς θα φιλοξενήσει επίσης 20.000 πρόσφυγες, ενώ η Αυστραλία δήλωσε ότι «δεν έχει σχέδια» να φιλοξενήσει Αφγανούς. Η Ελβετία δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα δεχτεί μεγάλες ομάδες Αφγανών προσφύγων αλλά θα εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου.
Η Ελλάδα έχει στήσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της για να αποτρέψει την άφιξη Αφγανών μεταναστών.
Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα λάβουν επίσης 22.000 πρόσφυγες, αλλά πολλοί κριτικοί πιστεύουν ότι αυτοί οι στόχοι δεν είναι καθόλου ικανοποιητικοί.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται την επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες κατέφυγαν στην Ευρώπη.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει πει ότι περισσότεροι από 550.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί από τον Ιανουάριο, αλλά παραμένει ασαφές εάν οι χώρες της G7 θα αλλάξουν τους τρέχοντες προσφυγικούς στόχους τους.
Ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε ότι θα στείλει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την επανεγκατάσταση Αφγανών προσφύγων.
Αποκάλυψε ότι η Επιτροπή είχε προτείνει την αποστολή 57 εκατομμυρίων ευρώ στο Αφγανιστάν το 2021, αλλά πρόσθεσε: «Πρέπει να το αυξήσουμε».
Αλλά υποσχέθηκε: «Ούτε ένα ευρώ δεν μπορεί να πάει σε ένα καθεστώς ... που στερεί από τις γυναίκες και τα κορίτσια την πλήρη ελευθερία και τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση και την επαγγελματική σταδιοδρομία.
«Η κατάσταση είναι ακόμα πολύ ασαφής και πολύ απρόβλεπτη. Θα αξιολογήσουμε [τους Ταλιμπάν] πάνω από όλα με τις πράξεις τους».
Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ υποσχέθηκε να αυξήσει τη βοήθεια στο Αφγανιστάν κατά 10 τοις εκατό, αλλά αυτό έχει επικριθεί έντονα επειδή εξακολουθεί να υπολείπεται των 286 εκατομμυρίων λιρών.