Globes: Σε διεθνή διαιτησία για το κοίτασμα «Αφροδίτη» Κύπρος και Ισραήλ

Globes: Σε διεθνή διαιτησία για το κοίτασμα «Αφροδίτη» Κύπρος και Ισραήλ
Handout . / Reuters

Εντός των επόμενων μηνών η Κύπρος και το Ισραήλ θα προσφύγουν σε διεθνή διαιτησία για τη διαφωνία σχετικά με τον διαμοιρασμό του αερίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη», σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας Globes.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, συνάντηση θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, στην οποία θα παραστούν οι υπουργοί Ενέργειας και των τριών χωρών. Θα συζητηθεί μία συμφωνία ενοποίησης, επιπρόσθετα στην κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ευρώπη.

Το κοίτασμα Αφροδίτη βρίσκεται στα όρια μεταξύ των ΑΟΖ Ισραήλ και Κύπρου, με το μεγαλύτερο μέρος του να είναι στην κυπριακή πλευρά. Το ισραηλινό υπουργείο Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων υπολογίζει την ποσότητα του αερίου στην ισραηλινή πλευρά στα 7-10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (BCM), ενώ αυτό στην κυπριακή πλευρά στα 100 BCM. Από τη στιγμή που το αέριο στο κοίτασμα «Γισάι» στην ισραηλινή πλευρά είναι τμήμα ενός ενιαίου κοιτάσματος, η εκμετάλλευσή του βασίζεται στις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Το Ισραήλ και η Κύπρος είχαν υπογράψει μια συμφωνία διευθέτησης των ορίων μεταξύ των ΑΟΖ τους το 2010. Η συμφωνία, που προοριζόταν να ρυθμίσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, ήταν να υπογραφεί μερικούς μήνες αργότερα, ωστόσο αυτό δεν συνέβη.

«Η κυβέρνηση δεν έχει παραμελήσει το Γισάι, και δεν θα εγκαταλείψει το μερίδιό της, ακόμα και αν αυτό το τμήμα είναι σχετικά μικρό» είπε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιούβαλ Στάινιτς, στη Globes. «Το κράτος δεν θα παραιτηθεί από το μερίδιό του στο αέριο ή στα έσοδα από το κοίτασμα Αφροδίτη, και δεν μπορεί επίσης να το κάνει στο όνομα των εταιρειών που το κατέχουν».

Απουσία μιας συμφωνίας διαμοιρασμού, το Ισραήλ αρνείται να επιτρέψει στην Κύπρο την εκμετάλλευση της «Αφροδίτης», επειδή η εξόρυξη αερίου από το κοίτασμα θα αφαιρούσε επίσης αέριο και από το «Γισάι».

«Υπάρχουν διαπραγματεύσεις που δυστυχώς συνεχίζονται εδώ και χρόνια, αλλά πρόσφατα φτάσαμε σε συμφωνία με τους Κύπριους που μας φαίνεται λογική. Με βάση τα στοιχεία και των δύο πλευρών, ο διεθνής διαμεσολαβητής θα αποφανθεί τι ποσοστά θα λάβουν το Ισραήλ και η Κύπρος» είπε ο Στάινιτς, προσθέτοντας πως η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Κύπρου. «Πρώτα από όλα, ωστόσο, θα επιτρέψουμε σε εταιρείες και από τις δύο πλευρές να συζητήσουν προκειμένου να επιτευχθεί κατανόηση. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα υπάρξει διαμεσολαβητής εντός λίγων μηνών».

Δημοφιλή