Guardian: Οι πρόσφυγες που γλίτωσαν από τη Μόρια ζουν τώρα σε πιο άθλιες συνθήκες

Για «Μόρια 2.0» κάνει λόγο το δημοσίευμα-καταπέλτης.
V.Poularikas/ NurPhoto via Getty Images

Χιλιάδες άνθρωποι που έφυγαν από το κολαστήριο της Μόριας, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον διαβόητο προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου τον περασμένο μήνα, ζουν τώρα κάτω από ακόμη πιο άθλιες και ανθυγιεινές συνθήκες σε έναν προσωρινό οικισμό με ελάχιστη πρόσβαση σε νερό ή στοιχειώδη αποχέτευση, τονίζει ο Guardian, σε δημοσίευμά του με τίτλο «Μόρια 2.0».

Πάνω από 7.500 άνθρωποι ζουν τώρα σε σκηνές ανάμεσα στα μπάζα και τη σκόνη ενός πρώην πεδίου βολής, επισημαίνει το άρθρο.

Europa Press News via Getty Images

Ο νέος καταυλισμός, που βρίσκεται στην άκρη της θάλασσας, είναι εκτεθειμένος στα στοιχεία της φύσης. Οι φιλοξενούμενοι επιτρέπεται να βγουν μεταξύ 8 π.μ. - 8 μ.μ. κάθε μέρα εκτός από την Κυριακή. Οι άνθρωποι πλένουν τα ρούχα και το σώμα τους στη θάλασσα επειδή δεν υπάρχει αρκετό τρεχούμενο νερό. Την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από 1.600 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μετακινήθηκαν σε λιγότερο συνωστισμένες δομές και ξενοδοχεία στην ηπειρωτική χώρα, όπου λένε ότι οι συνθήκες είναι καλύτερες.

V.Poularikas/ NurPhoto via Getty Images

Ο Σεμίν, 23χρονος πτυχιούχος οικονομικών από πανεπιστήμιο της Καμπούλ, είπε ότι έκλαιγε όταν έμαθε ότι δεν θα μεταφερόταν μαζί με τους άλλους στην ηπειρωτική χώρα.

«Η μητέρα μου προσπαθεί να μην φάει πολύ φαγητό επειδή δεν θέλει να πάει στην τουαλέτα», είπε και εξήγησε ότι μερικοί άνθρωποι περπατούν μέχρι την πρώτη κοντινή πόλη για να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες σε καφετέριες αντί να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες του καταυλισμού.

Anadolu Agency via Getty Images

«Αυτός ο χώρος δεν είναι καλός για παιδιά ή ηλικιωμένους», πρόσθεσε. Είπε ακόμη ότι το ρεύμα, που τροφοδοτείται από γεννήτριες, δεν λειτουργεί πάντα.

Σύμφωνα, πάντως, με το ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης υπάρχουν 400 τουαλέτες στον καταυλισμό και ότι καθαρίζονται καθημερινά.

Ο Σαντ Μοχάμεντ, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, δήλωσε από την πλευρά του ότι πρέπει να βρει τρόπους για να μαγειρέψει το δικό του φαγητό χρησιμοποιώντας δοχεία και τηγάνια που πήρε μαζί του από τη Μοριά, επειδή τα παιδιά του δεν μπορούν να φάνε το φαγητό στον νέο χώρο.

V.Poularikas/ NurPhoto via Getty Images

Οι δύο άλλες μεγάλες δομές που απομένουν στο νησί, το ΠΙΚΠΑ και το Καρά Τεπέ, που αμφότερα φιλοξενούν ευπαθή άτομα, είναι αντιμέτωπες με λουκέτο.

Το Καρά Τεπέ με χωρητικότητα περίπου 1.000 ατόμων, θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους. Το ΠΙΚΠΑ, μια μικρή δομή με ιδιαίτερα καλές συνθήκες, αναμένεται να κλείσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η Κάρμεν Ντιπόν, από την Lesvos Solidarity, μια ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο ΠΙΚΠΑ, είπε ότι σοκαρίστηκε όταν άκουσε τα νέα για το κλείσιμο. «Σε μια εποχή που ακούμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ″όχι άλλη Μόρια″, έχει δημιουργηθεί μια νέα Μόρια και οι συνθήκες – όπως ακούγεται από τους ανθρώπους εκεί μέσα – είναι χειρότερες από ό, τι στον προηγούμενο καταυλισμό».

V.Poularikas/ NurPhoto via Getty Images

Η Ντιπόν δήλωσε στον Guardian ότι η κατάσταση για όσους έχουν «κολλήσει» στη Λέσβο και σε άλλα ελληνικά νησιά φαίνεται να επιδεινώνεται. «Φαίνεται ότι υπάρχει μια πολύ σαφής ατζέντα που συνδέεται με το σύμφωνο μετανάστευσης και την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συγκράτηση. Κρατώντας τους ανθρώπους παγιδευμένους και κλειδωμένους σε απάνθρωπους καταυλισμούς με καταστροφικές συνθήκες και ταυτόχρονα, διαγράφοντας και κλείνοντας τα αξιοπρεπή καταφύγια που υπάρχουν».

«Είναι μια πολύ ξεκάθαρη ατζέντα, στην οποία αντιστεκόμαστε, γιατί το ΠΙΚΠΑ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μέρος. Υπερασπιζόμαστε την ιδέα και τις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας, της αξιοπρέπειας και της σύνδεσης» εξηγεί.

Europa Press News via Getty Images

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για τον νέο καταυλισμό στο πεδίο βολής. «Γνωρίζουμε ότι έχει ελάχιστες υπηρεσίες», δήλωσε ο Μάρκο Σαντρόν, συντονιστής του προγράμματος των ΓΧΣ στη Λέσβο. «[Το κλείσιμο των Καρά Τεπέ και ΠΙΚΠΑ] είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, διότι η έλλειψη κατάλληλης στέγασης για ευάλωτες ομάδες ήταν πάντα ένα ζήτημα».

Εν τω μεταξύ, καθώς οι κάτοικοι στη «Μόρια 2.0» προσπάθησαν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν μέσα σε αυτή την κατάσταση, η κοινότητα στο ΠΙΚΠΑ αναζητά τρόπους για να σώσει το χώρο. Την περασμένη εβδομάδα μια ομάδα παιδιών από τη δομή πέρασε μια ολόκληρη ημέρα ζωγραφίζοντας μια τοιχογραφία που έλεγε: «Σώστε το ΠΙΚΠΑ. Σ ’αγαπώ ΠΙΚΠΑ».

V.Poularikas/ NurPhoto via Getty Images

Ενας εκπρόσωπος του υπουργείου Μετανάστευσης είπε ότι θα επιταχυνθεί η εξέταση των αιτήσεων ασύλου για τους φιλοξενούμενους του ΠΙΚΠΑ και του Κάρα Τεπέ. Μια δεκτή αίτηση ασύλου σημαίνει ότι θα μετακινηθούν στην ενδοχώρα, ενώ μια απόρριψη θα έχει ως αποτέλεσμα την κράτησή τους και - εν αναμονή της έφεσης - την απέλασή τους.

Δημοφιλή