Στην Ελλάδα πολλοί απόδημοι δεν έχουν μια καλή πανδημία, επισημαίνει ο Guardian σε δημοσίευμά του.
Ενας από αυτούς είναι ο Ρόζτερ Γκριν, Βρετανός συγγραφέας που ζει στην Υδρα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο οποίος λέει ότι ορισμένοι σαν κι αυτόν φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους.
«Η διαδικασία εμβολιασμού μας έχει προσπεράσει», αναφέρει. «Γνωρίζω ανθρώπους σαν κι εμένα που είναι στα 80 τους και φοβούνται να βγουν από το σπίτι τους. Δεν είμαστε καταγγέλλοντες, αγαπάμε την Ελλάδα, αλλά για τους περισσότερους ξένους εδώ, τουλάχιστον, το σύστημα δεν λειτουργεί».
Σε μια χώρα που έχει συνδέσει την προσπάθεια εμβολιασμού με την κατοχή ενός αριθμού κοινωνικής ασφάλισης (AMKA), αμέτρητοι μόνιμοι κάτοικοι από το εξωτερικό έχουν αναφέρει ότι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, τονίζει ο Guardian. Αν και απελπισμένοι για την λήψη ενός εμβολίου, πολλοί λένε ότι, χωρίς τον ΑΜΚΑ, δεν μπόρεσαν καν να φτάσουν στο στάδιο όπου μπορούν να κλείσουν ραντεβού, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Μια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επιλύσει αυτό το πρόβλημα, ψηφίζοντας νομοθεσία αυτόν τον μήνα που επιτρέπει στους αλλοδαπούς να λάβουν μια προσωρινή εγγραφή AMKA, απέτυχε σε μεγάλο βαθμό να βελτιώσει την κατάσταση, αναφέρει το επίμαχο άρθρο, εξηγώντας ότι ο νόμος ισχύει για μόνιμους κατοίκους και όσους έχουν επιλέξει να περάσουν την πανδημία στην Ελλάδα.
«Σχεδόν κανένας αριθμός AMKA που χορηγήθηκε εντός του 2021 δεν λειτουργεί στην ιστοσελίδα των ραντεβού για το εμβόλιο», λέει η Ρεμπέκα Λιμπ, η οποία μετακόμισε στην Ελλάδα από τη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του συστήματος με τις χρυσές βίζες, που προσφέρει διαμονή σε υπηκόους τρίτων χωρών με αντάλλαγμα επενδύσεις σε ακίνητα.
Από το σπίτι της στο Πήλιο, η Λίμπ έγινε ηγετική φωνή στην εκστρατεία για τη «διόρθωση αυτού του λάθους».
Τους τέσσερις μήνες από τότε που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε τον διαδικτυακό της ιστότοπο για τα ραντεβού, υπέβαλε αναφορά σε αξιωματούχους και επικοινώνησε με τον διαμεσολαβητή της ΕΕ - αλλά όλοι έχουν καταστήσει σαφές ότι τα μεμονωμένα κράτη μέλη «έχουν τη διακριτική ευχέρεια» να κάνουν εμβολιασμούς με τον τρόπο που θεωρούν καταλληλότερο.
«Λόγω του ακτιβισμού μου και της ενεργής φωνής μου, ο σύζυγός μου και εγώ λάβαμε ένα τηλεφώνημα που μας εξασφάλισε προσωρινούς αριθμούς AMKA και εμβόλια», δήλωσε. «Καθώς ήμασταν στην κατάλληλη ηλικιακή ομάδα, αποδεχτήκαμε, με την προϋπόθεση ότι αυτό το προνόμιο δεν θα με σιγήσει».
Οι ξένοι που ζουν στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχουν αποτελέσει το επίκεντρο των προγραμμάτων μαζικού εμβολιασμού, και εκείνοι που έχουν εγγραφεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας, έχουν αναφέρει πολύ διαφορετικές εμπειρίες.
Σε νησιά όπως η Αντίπαρος, οι δημοτικές αρχές ενθάρρυναν τους «ανασφάλιστους αλλοδαπούς» να εμφανιστούν στην τοπική κλινική υγείας με διαβατήρια ή δελτία ταυτότητας για να κάνουν το εμβόλιο, σύμφωνα με τον Guardian.
Oμως οι Eλληνες συνταξιούχοι που έχουν περάσει την εργασιακή τους ζωή στο εξωτερικό - και άλλοι που έφυγαν από τη χώρα πιο πρόσφατα αλλά επέστρεψαν για να είναι πιο κοντά στους συγγενείς τους κατά τη διάρκεια της υγειονομικής - λένε επίσης ότι έχουν προβλήματα.
«Για περισσότερα από 20 χρόνια εργάζομαι στο Ηνωμένο Βασίλειο και έτσι δεν είμαι εγγεγραμμένη στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», λέει η Τάλι Χατζάκη, σύμβουλος που κατάφερε να εργαστεί διαδικτυακά από την πατρίδα της για τη βρετανική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται. «Το NHS (σ.σ. το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας) με έχει προσεγγίσει για να κάνω το εμβόλιο, αλλά αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο μια πτήση, αλλά και μια καραντίνα, δύο φορές. Είμαι σε δύσκολη θέση» υπογραμμίζει.
Ολο και περισσότεροι υπήκοοι της ΕΕ πετούν στις πατρίδες τους για να εμβολιαστούν. Η Λίμπ σημειώνει ότι ο αριθμός των ατόμων σε αυτή την κατηγορία δεν είναι στατιστικά ασήμαντος. «Υπάρχουν 70.000 κάτοικοι εδώ στο πλαίσιο του καθεστώτος με τις χρυσές βίζες, πόσο μάλλον οι συνταξιούχοι», διευκρινίζει.
«Για να λάβουμε άδειες παραμονής, έπρεπε να κάνουμε ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Αυτή ήταν η προϋπόθεση, όχι ο AMKA», συμπληρώνει.
Εν τω μεταξύ, η προοπτική της Ελλάδας να ανοίξει ξανά τον τουρισμό τον Μάιο τρομάζει τον κ. Γκριν - και πολλούς άλλους.
«Η ιδέα των τουριστών που φτάνουν μαζικά ενώ δεν έχουμε εμβολιαστεί είναι ειλικρινά τρομακτική», δηλώνει ο ίδιος. «Υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο ανθρώπων σαν εμένα σε όλη την Ελλάδα. Οποια και αν είναι τα λάθη τα δικά μου και των άλλων που δεν βρίσκονται στο σύστημα, είμαστε σε πανδημία και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά» καταλήγει.
Πηγή: Guardian