Gunung Padang: Στην Ινδονησία ίσως βρίσκεται η αρχαιότερη πυραμίδα στον κόσμο

Η πυραμίδα είναι επιμήκης διαθέτοντας ένα ασυνήθιστο ημικύκλιο στο μπροστινό μέρος της.
Ali Trisno Pranoto via Getty Images

Μια γιγαντιαία υπόγεια πυραμίδα κρυμμένη κάτω από μια πλαγιά στην Ινδονησία ξεπερνά κατά πολύ σε ηλικία το Στόουνχεντζ ή τις πυραμίδες της Γκίζας και μπορεί να ανταγωνιστεί τις παλαιότερες μεγαλιθικές δομές που χτίστηκαν ποτέ από ανθρώπινα χέρια.

Θυμηθείτε το όνομα Gunung Padang.

Η «πυραμίδα» βρίσκεται στο όρος Παντάγκ της Δυτικής Ιάβας και στην κορυφή της είχε ανακαλυφθεί στις αρχές του 19ου αιώνα μια αρχαιολογική τοποθεσία με σειρές από αρχαίους πέτρινους κίονες.

Όμως έως τώρα κανείς δεν είχε αντιληφθεί - σύμφωνα με τους ερευνητές - ότι ο λόφος κάτω από αυτό το μνημείο με το περίεργο σχήμα δεν είναι στην πραγματικότητα παρά ένα τεράστιο έργο από ανθρώπινα χέρια.

Το Gunung Padang είναι, ενδεχομένως, η παλαιότερη πυραμιδική δομή στον κόσμο, χτισμένη στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου πριν από την αυγή της γεωργίας ή του πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε, αναφέρει το Live Science.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία από επιστήμονες στην Ινδονησία, το εσωτερικό του θα μπορούσε κάλλιστα να κρύβει μεγάλους ανοιχτούς θαλάμους.

Αν και εκ πρώτης όψεως, η υπόγεια κατασκευή θυμίζει πυραμίδα, διαφέρει από τις πυραμίδες των Μάγια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, γεωφυσικός Ντάνι Χίλμαν Ναταβιντζάγια του Ινδονησιακού Ινστιτούτου Επιστημών.

Ενώ οι πυραμίδες των Μάγια έτειναν να είναι συμμετρικές, η ινδονησιακή είναι επιμήκης, διαθέτοντας ένα ασυνήθιστο ημικύκλιο στο μπροστινό μέρος της.

Μεταξύ 2011 και 2015, μια ομάδα αρχαιολόγων, γεωλόγων και γεωφυσικών, με επικεφαλής τον γεωλόγο Danny Hilman Natawidjaja στην Εθνική Υπηρεσία Έρευνας και Καινοτομίας της Ινδονησίας χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, όπως ραντάρ που «βλέπουν» στο υπέδαφος, σεισμική τομογραφία, δειγματοληπτικές γεωτρήσεις και αρχαιολογικές ανασκαφές, σταδιακά ανακάλυψαν τα διαδοχικά στρώματα αυτής της κρυμμένης κατασκευής, η οποία, όπως λένε, εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 150.000 τετραγωνικών μέτρων και έχει χτιστεί βαθμιαία στη διάρκεια αρκετών χιλιετιών, με κάθε στρώμα να αντιπροσωπεύει μια διαφορετική περίοδο.

.
.
Natawidjaja et al., Archaeological Prospection, 2023

Το ανώτερο - και από παλιότερα ορατό - στρώμα, ηλικίας 3.000 έως 3.500 ετών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, περιλαμβάνει τείχη, δρόμους και κίονες από βασαλτικά πετρώματα που περιβάλλουν κλιμακωτούς χώρους.

Κάτω από την επιφάνεια και σε βάθος περίπου τριών μέτρων υπάρχει ένα δεύτερο στρώμα με παρόμοιες πέτρινες κολώνες ηλικίας περίπου 7.000 ετών.

Ένα τρίτο στρώμα σε βάθος έως 15 μέτρων κάτω από την επιφάνεια, όπου εντοπίσθηκαν πολλοί υπόγειοι θάλαμοι, έχει εκτιμώμενη ηλικία άνω των 9.500 ετών, σύμφωνα με τις πρώτες χρονολογήσεις με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα, ενώ θα μπορούσε να φθάνει ακόμη και τα 13.000 έως 28.000 χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

.
.
Natawidjaja et al., Archaeological Prospection, 2023)

«Οι κατασκευαστές της Μονάδας 3 και της Μονάδας 2 στο Gunung Padang πρέπει να διέθεταν αξιοσημείωτες ικανότητες τοιχοποιίας, οι οποίες δεν ευθυγραμμίζονται με τις παραδοσιακές κουλτούρες κυνηγών-συλλεκτών», γράφει η ομάδα ερευνητών.

«Δεδομένης της μακράς και συνεχούς κατοχής του Gunung Padang, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αυτή η τοποθεσία είχε σημαντική σημασία, προσελκύοντας τους αρχαίους ανθρώπους να την καταλάβουν και να την τροποποιήσουν επανειλημμένα».

Απαιτούνται περαιτέρω ανασκαφές για να καταλάβουμε ποιοι ήταν αυτοί οι προϊστορικοί άνθρωποι και γιατί έχτισαν τα πράγματα που έκαναν.

Όταν οι ερευνητές ερεύνησαν το εσωτερικό της πλαγιάς χρησιμοποιώντας σεισμικά κύματα, βρήκαν στοιχεία για κρυμμένες κοιλότητες και θαλάμους, μερικοί μέχρι 15 μέτρα μήκος με οροφές ύψους 10 μέτρων.

Η ομάδα ελπίζει τώρα να εμβαθύνει σε αυτούς τους τομείς. Εάν συναντήσουν θαλάμους, σχεδιάζουν να ρίξουν μια κάμερα στο σκοτάδι για να δουν τι κρύβεται από κάτω.

«Αυτή η μελέτη αποτελεί παράδειγμα για το πώς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που ενσωματώνει αρχαιολογικές, γεωλογικές και γεωφυσικές μεθόδους μπορεί να αποκαλύψει κρυμμένες και τεράστιες αρχαίες δομές», καταλήγει η ομάδα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Archaeological Prospection.

Δημοφιλή