Η Αυστραλία δεν υπάρχει! Μήπως αυτή η «δήλωση» σας θυμίζει κάτι; Φυσικά και ναι αφού αυτή η αστεία θεωρία συνωμοσίας γίνεται όλο και πιο δημοφιλής από το 2017 -οπότε κάπου θα την πήρε το μάτι σας- και τώρα επαναπροωθείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα με αξιοσημείωτη επιτυχία.
Ωστόσο αυτή δεν είναι η μόνη τέτοιου τύπου θεωρία συνωμοσίας ή αστείο -ανάλογα πως το αντιλαμβάνεται κανείς-που ανακυκλώνεται και «θέλει» διάφορες χώρες και μέρη ανά τον κόσμο να μην υπάρχουν.
Για παράδειγμα, όπως διαβάζουμε σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, πολύ ψηλά στην λίστα των...ανύπαρκτων χωρών είναι και η Φινλανδία. Σύμφωνα με την θεωρία που ανέπτυξε το 2015 στο Reddit ο χρήστης Raregan, η Φινλανδία δεν ήταν παρά μια φανταστική επινόηση με αποκλειστικό στόχο την υιοθέτηση ποσοστώσεων στον τομέα της αλιείας προς ενίσχυση των εξαγωγών σούσι από τη Ρωσία στην Ιαπωνία.
Πέρυσι το καλοκαίρι, ένας ακόμη χρήστης του Reddit υποστήριξε πως η περιφέρεια Molise στην Ιταλία, με πληθυσμό 300.000 ατόμων, επίσης δεν υπάρχει ενώ και στη Βραζιλία επί τουλάχιστον πέντε χρόνια διακινείται μια επίσης δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας σύμφωνα με την οποία η περιοχή Acre είτε δεν υπήρξε ποτέ είτε είναι μια περιοχή ξεχασμένη από το χρόνο όπου ακόμη και στις μέρες μας κατοικείται από δεινόσαυρους.
Αυτό το «αστείο» πάντως, που θέλει διάφορες χώρες ή περιοχές να μην υπάρχουν στην πραγματικότητα φαίνεται πως στα χρόνια του διαδικτύου είναι ένα από τα παλαιότερα του είδους.
Ήδη το 1993, γερμανοί χρήστες του Usenet -δίκτυο on line συζητήσεων και ανάρτησης ανακοινώσεων το οποίο προηγήθηκε του ίντερνετ – υποστήριζαν πως η πόλη Bielefeld της Βεστφαλίας με πληθυσμό 300.000 ανθρώπων δεν ήταν παρά μια επινόηση της CIA, της Mossad, αλλοδαπών ή ενός συνδυασμού των τριών.
Το είδος αυτού του αστείου λοιπόν καταφέρνει επί δεκαετίες να επιβιώνει περνώντας από την μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην άλλη ενώ δεν γνωρίζει κανένα γλωσσικό, πολιτιστικό ή άλλους είδους φραγμό.
Όπως εξηγεί η συγγραφέας Mollie Goodfellow αυτή ακριβώς είναι άλλωστε και «Η ομορφιά των μιμιδίων (memes) τα οποία προσαρμόζονται εύκολα και ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει να φτιάξει ένα δικό του και να πάρει μέρος στο αστείο προσθέτοντας τη δική του πινελιά. Νομίζω πως αυτό δείχνει ότι όλοι θέλουμε να πάρουμε μέρος στο αστείο, κυρίως στο διαδίκτυο».
Επειδή όμως αυτή την περίοδο, των fake news και των διάφορων συνωμοσιών στα συστημικά ΜΜΕ, ποτέ δεν μπορείς είναι είσαι αρκετά σίγουρος, το περιοδικό G2 του Guardian επικοινώνησε με διπλωματική πηγή η οποία συμφώνησε να μιλήσει για την ύπαρξη ή μη της Φινλανδίας και της Αυστραλίας, διατηρώντας όμως την ανωνυμία της.
«Περιμένετε να κοιτάξω έξω από το παράθυρο» ήταν απάντησή της, πριν επιβεβαιώσει την ύπαρξη της Φινλανδίας.
Η διπλωματική πηγή πάντως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει και την ύπαρξη της Αυστραλίας.
Πηγή: Guardian