Ο Ρόμπερτ Ο ’Μπράιαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, θα συναντήσει τους ομόλογους του από την Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γερμανία στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα προκειμένου να παροτρύνει τα ευρωπαϊκά κράτη να ενεργήσουν ώστε να αποκλείσουν την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας, Huawei, από τα δίκτυα 5G της Ευρώπης.
Οι συναντήσεις, που θα πραγματοποιηθούν σε διάστημα τριών ημερών, αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σκοπεύουν να στηρίξουν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο την Τρίτη θα ανακοινώσει, την απόφασή του σχετικά με την εταιρεία και το διάστημα το οποίο θα ισχύει ο αποκλεισμός.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, τον περασμένο μήνα ισχυρίστηκε ότι πραγματοποιήθηκε μια διατλαντική επαφή σχετικά με την απειλή που θέτει η Κίνα. «Οι συμφωνίες της Huawei με τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς σε ολόκληρο τον κόσμο εξανεμίζονται, επειδή οι διάφορες χώρες επιτρέπουν μόνο αξιόπιστους προμηθευτές στα δίκτυα 5G τους», είπε.
Η Γαλλία δήλωσε ότι δεν θα απαγορεύσει τον εξοπλισμό της Huawei από το δίκτυο 5G της χώρας, ωστόσο τόνισε ότι ενθαρρύνει τους φορείς εκμετάλλευσης να μην το χρησιμοποιούν και να χορηγούν μόνο προσωρινές άδειες έως και οκτώ ετών σε εταιρείες που ήδη το κάνουν - SFR και Bouygues Telecom.
Στην Γερμανία, η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι διχασμένη για την Huawei, με ορισμένα μέλη να θέλουν να την αποκλείσουν εντελώς από το δίκτυο 5G. Τον Φεβρουάριο, η Άνγκελα Μέρκελ, αντιστάθηκε στις πιέσεις του κόμματος της, να υιοθετήσει μια πολιτική απομάκρυνσης της Huawei από το νέο δίκτυο, αλλά οι Πράσινοι και ορισμένοι στο κόμμα της, όπως ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, Norbert Röttgen, τόνισαν πως η Γερμανία πρέπει να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο ασφάλειας.
Στην Ισπανία, η οποία αναμένεται να είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ μετά το Brexit, η εθνική υπηρεσία πληροφοριών πιστοποίησε το λογισμικό ως ασφαλές και συμμορφούμενο με τη σχετική νομοθεσία τον περασμένο μήνα. Η υπάρχουσα τεχνολογία 4G της Telefónica στην Ισπανία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον εξοπλισμό Huawei, οπότε η Telefónica θα συνεχίσει να διαθέτει τεχνολογία Huawei σε αυτό που είναι γνωστό ως πυρήνας 5G - όπου αποθηκεύονται οι πιο ευαίσθητες πληροφορίες - προς το παρόν και στην λεγόμενη περιφέρεια.
Όσον αφορά τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, οι ΗΠΑ με επιτυχία άσκησαν πίεση σε κάποια κράτη που βασίζονται έντονα στην στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ. Η Ρουμανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Λετονία και η Εσθονία υπέγραψαν όλες κοινές δηλώσεις με την Ουάσινγκτον για την ασφάλεια του 5G, δεσμευόμενες ότι δεν θα επιτρέψουν την πρόσβαση στις αγορές τους σε εταιρείες που υπόκεινται σε ξένες κρατικές παρεμβάσεις.
Την περασμένη χρονιά, η Πολωνία συνέλαβε έναν υπάλληλο της Huawei στην Βαρσοβία κατηγορώντας τον για κατασκοπεία και ζήτησε από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να αναπτύξουν κοινή στάση για την Huawei.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη, προκειμένου να αποφασίσει το μέλλον της κινεζικής εταιρείας στην Βρετανία στον απόηχο αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της.
Σύμφωνα με πηγές με γνώση της υπόθεσης, που επικαλείται το ειδησεογραφικό δίκτυο, αναφορά κατέληξε ότι η Huawei θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μη αξιόπιστα μικροτσίπ, γεγονός που θα καθιστά αδύνατο στην αμερικανική κυβέρνηση να ελέγξει κινδύνους για την ασφάλεια του 5G. O υπουργός Πολιτισμού, Όλιβερ Ντράουντεν, θα μπορούσε να ανακοινώσει άμεσα την απόφαση.
(Με πληροφορίες από Guardian)