Θέμα απαγόρευσης πώλησης μαχαιριών οικιακής χρήσεως -δηλ. κουζινομάχαιρα- με μυτερές άκρες θέτουν στην Βρετανία με επιστολές τους στους αρμόδιους υπουργούς επίσκοποι της Εκκλησίας της Αγγλίας, ψυχίατροι, αστυνομικοί, δικαστές κ.α.
Όπως υποστηρίζουν, αυτού του είδους τα μαχαίρια δεν είναι πλέον απαραίτητα ενώ ο επανασχεδιασμός των οικιακής χρήσης μαχαιριών με άκρες που είναι στρογγυλεμένες θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση εγκλημάτων που διαπράττονται με τα συγκεκριμένα αντικείμενα ευρείας χρήσεως και εύκολης πρόσβασης.
Σημειώνεται πως στη Βρετανία έχει καταγραφεί ραγδαία αύξηση δολοφονικών επιθέσεων με μαχαίρια στους δρόμους των πόλεων ενώ το κουζινομάχαιρο είναι επίσης ένα αντικείμενο που χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε ενδοοικογενειακά εγκλήματα.
Στην σχετική επιστολή, οι υπογράφοντες, εξηγούν πως τα μυτερά μαχαίρια ήταν απαραίτητα σε παλαιότερα χρόνια ώστε οι άνθρωποι να καρφώνουν το φαγητό επειδή δεν είχαν εφευρεθεί ακόμη τα πιρούνια. Από τον 18ο αιώνα όμως οπότε τα πιρούνια στη Βρετανία άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως, αυτού του είδους τα μαχαίρια είναι περιττά.
«Τώρα τα χρησιμοποιούμε μόνο όταν θέλουμε να ανοίξουμε ένα πακέτο και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να βρούμε ένα ψαλίδι» αναφέρει ο επίσκοπος του Ρότσεστερ, Τζείμς Λάνγκσταφ ο οποίος είναι μεταξύ των πρώτων που υπέγραψαν την κοινή επιστολή.
Επίσης επικαλείται μια μελέτη, που διεξήχθη στο Εδιμβούργο σύμφωνα με την οποία το 94% των αιχμηρών αντικειμένων που χρησιμοποιήθηκαν σε ανθρωποκτονίες ήταν μαχαίρια κουζίνας.
Παλαιότερη, αδημοσίευτη έρευνα όπως γράφει η Telegraph, υπηρεσίας του Υπ.Εσωτερικών είχε δείξει επίσης ότι τα μαχαίρια με στρογγυλεμένες άκρες είχαν σημαντικά χαμηλότερη διεισδυτική ικανότητα από ότι τα μυτερά μαχαίρια. Σύμφωνα με πειράματα που διεξήχθησαν ένα μυτερό μαχαίρι χρειάζονταν λιγότερο από πέντε τζάουλς δύναμη για να διεισδύσει σε ένα σώμα, σε σύγκριση με έως και 25 τζάουλς ενός μαχαιριού με στρογγυλεμένη άκρη.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το θύμα που δέχεται επίθεση με ένα τέτοιο μαχαίρι είναι σαν να τυγχάνει της ίδια προστασίας που έχει ένας αστυνομικός που φορά ειδικό γιλέκο προστασίας από επιθέσεις με μαχαίρι.
Έτσι η Εκκλησία της Αγγλίας υπέβαλλε σχετικό αίτημα στη Βουλή των Κοινοτήτων και ήδη άρχισε μια καμπάνια αναζητώντας πολιτική στήριξη αλλά και νέους υποστηρικτές από την επιστημονική κοινότητα, θύματα επιθέσεων με μαχαίρι κ.α,.
Αυτό που ζητούν είναι η αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται «η πώληση ασφαλών μαχαιριών κουζίνας» και παράλληλα να περιορίζεται η πώληση μοντέλων οικιακής χρήσης μαχαιριών «που έχουν χρησιμοποιηθεί σε τόσες πολλές πράξεις βίας».
Η βρετανική κυβέρνηση με νομοθεσία που εισήγαγε το 2019, έχει κατατάξει πλέον τα μαχαίρια κουζίνας στην κατηγορία των επιθετικών όπλων με αποτέλεσμα ορισμένοι έμποροι να αποσύρουν τα μαχαίρια που πωλούνται μεμονωμένα καταστήματα λιανικής πώλησης.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Αναλαμβάνουμε δράση για την αντιμετώπιση της μάστιγας του εγκλήματος με μαχαίρια δίνοντας στις αστυνομικές δυνάμεις νέες εξουσίες για να κατάσχουν τα επικίνδυνα όπλα, καθιστώντας ευκολότερη τη δυνατότητα να σταματούν [πολίτες] και να κάνουν ελέγχους και προσλαμβάνοντας 20.000 νέους αξιωματικών κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Ο [νέος] νόμος περί όπλων θα βοηθήσει επίσης ώστε να σταματήσουν τα μαχαίρια να κυκλοφορούν στους δρόμους και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους πωλητές λιανικής για να εμποδίσουμε την πώληση μαχαιριών σε ανήλικους τόσο σε καταστήματα όσο και διαδικτυκά».
Πηγή: Telegraph