Ο μαζικός τουρισμός έχει μετατρέψει τη Φλωρεντία σε «πόρνη», δήλωσε διευθύντρια μουσείου της πόλης, προκαλώντας οργή από πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Πολιτισμού της Ιταλίας.
«Από τη στιγμή που μια πόλη γίνει πόρνη, είναι δύσκολο για αυτήν να ξαναγίνει παρθένα», είπε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας εκδήλωσης η Σέσιλι Χόλμπεργκ, διευθύντρια της Galleria dell’Accademia, που φιλοξενεί το άγαλμα του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου.
«Η Φλωρεντία είναι πολύ όμορφη και θα ήθελα να επιστρέψει στους πολίτες της και να πάψει να συνθλίβεται από τον μαζικό τουρισμό», πρόσθεσε ο γερμανίδα ιστορικός, παραπονούμενη για την έλλειψη κανονικών καταστημάτων στους δρόμους που πλημμυρίζουν από καταστήματα που πουλάνε σουβενίρ
Αλλά «είναι ήδη πολύ αργά», όπως πρόσθεσε, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, προειδοποιώντας ότι αν δεν μπει «απόλυτο» φρένο στον αριθμό των τουριστών «δεν βλέπω να υπάρχει ελπίδα».
Το μουσείο εξέδωσε αργότερα μια δήλωση στην οποία η Χόλμπεργκ ζητά συγγνώμη «για τη χρήση λάθος λέξεων» για «την πόλη που αγαπώ».
«Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι η Φλωρεντία πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλη την Ιταλία, ενός πιο ”συνειδητοποιημένου τουρισμού”», είπε.
Ωστόσο, ο υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο είπε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι τα λόγια της ήταν «σοβαρά και προσβλητικά» για τη Φλωρεντία και ολόκληρη την Ιταλία και απείλησε να αναλάβει δράση, λέγοντας ότι θα «αξιολογήσει όλες τις κατάλληλες πρωτοβουλίες» βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.
Η δήλωση αυτή μεταφράστηκε ως νύξη για πιθανή απομάκρυνση της ή εξαναγκασμό σε παραίτηση με αποτέλεσμα να σχολιαστεί πως ίσως η δήλωση της Χόλμπεργκ εξυπηρετεί, άθελά της τους στόχους της εθνικιστικής κυβέρνησης της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, που έχει κατηγορηθεί ότι επιδιώκει να προωθήσει περισσότερους Ιταλούς σε κορυφαίους πολιτιστικούς ρόλους, καθώς και περισσότερους ανθρώπους που τάσσονται υπέρ των πολύ δεξιών απόψεών της.
Μάλιστα πέρυσι, εγκρίθηκε νόμος που υποχρεώνει τους επικεφαλής όπερας να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους όταν συμπληρώσουν την ηλικία των 70 ετών, ένα μέτρο που θεωρείται ευρέως ως τρόπος απομάκρυνσης συγκεκριμένων αλλοδαπών από τις θέσεις τους.
Η αντιδήμαρχος της Φλωρεντίας, Αλεσσιά Μπετίνι επέκρινε επίσης την Χόλμπεργκ, θέτοντας το ερώτημα: εάν η πόλη ήταν πόρνη, «τότε οι Φλωρεντινοί είναι παιδιά μιας πόρνης και οι τουρίστες πελάτες μιας πόρνης;».
Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, γερουσιαστής της Φλωρεντίας, είπε ότι η Χόλμπεργκ «θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη ή να παραιτηθεί».
Η διευθύντρια του μουσείου είναι η τελευταία μιας σειράς ατόμων που υπηρετούν διάφορα αξιώματα στην Ιταλία που εκφράζει έντονη ανησυχία για τον αντίκτυπο του ανεξέλεγκτου τουρισμού, ιδιαίτερα σε πόλεις όπως η Φλωρεντία –όπου το ιστορικό κέντρο είναι γεμάτο με πλήθη μεγάλο μέρος του χρόνου– και η Βενετία.
Αφού η Unesco προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να χάσει το πολύτιμο καθεστώς πολιτιστικής κληρονομιάς , η Βενετία ανακοίνωσε πέρυσι σχέδια να δοκιμάσει ένα πρόγραμμα έκδοσης εισιτηρίων για τον έλεγχο του αριθμού των επισκεπτών, το οποίο ξεκινά τον Απρίλιο.
Πηγές: La Repubblica, The Guardian, AFP