Αν και οι βασικοί μέτοχοι και διοικητικά υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό και επιχειρηματικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών – οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος – κρίθηκαν προφυλακιστέοι για βαριά κακουργήματα, η εταιρεία τους βρίσκεται σε μια αγωνιώδη προσπάθεια επιβίωσης.
Έχουν περάσει σχεδόν 2,5 χρόνια από το ξέσπασμα του σκανδάλου της Folli Follie, και μόλις στα τέλη του 2019 η εταιρεία τέθηκε σε τροχιά ειλικρινούς προσπάθειας αναδιάρθρωσης με την «υποχρεωτική» απομάκρυνση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και των «δορυφόρων» του από τη διοίκηση της εταιρείας, μετά από δικαστικό αίτημα της νέας ηγεσίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Στο μεταξύ όμως η εταιρεία είχε χάσει 42 αντιπροσωπείες σημαντικών διεθνών brands και είχε απογυμνωθεί από τις δήθεν πωλήσεις του brand Folli Follie στην Ασία. Η νέα διοίκηση της εταιρείας – κυρίως τεχνοκράτες- ανέλαβε την προσπάθεια εξυγίανσης και εξασφάλισης της βιωσιμότητας της.
Η μόνη διέξοδος – πέρα από το συμμάζεμα της όποιας εμπορικής δραστηριότητας έχει απομείνει- ήταν η κατάρτιση συμφωνίας με τους πιστωτές της – ξένους ομολογιούχους- στους οποίους- η Folli Follie χρωστά πάνω από 450 εκατ.ευρώ.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και εκτελεστικό μέλος της νέας διοίκησης της FF, Γιώργο Σάμιο, η καταληκτική συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές οφείλει πλέον να συμπεριλάβει και την παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης.
«Δεν θέλουμε να βάλουμε ένα κέλυφος στο 106 β ή δ του πτωχευτικού, χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του». Υπό το παραπάνω πρίσμα, η νέα διοίκηση της Folli Follie βρίσκεται σε επαφές με ξένο fund που προτίθεται να παράσχει ρευστότητα, ωστόσο αυτό πρέπει να εξασφαλίσει εγγυήσεις (κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία της FF, κυρίως το αδέσμευτο από το ελληνικό δημόσιο ακίνητο του παλιού ΜΙΝΙΟΝ), γεγονός που προηγουμένως πρέπει να γίνει αποδεκτό από τους πρώτους δικαιούχους, που είναι οι ομολογιούχοι πιστωτές. Κατά τον κ. Σάμιο, η όλη διαδικασία συμφωνίας για την ενδιάμεση χρηματοδότηση ενδεχομένως να καταλήξει την επόμενη εβδομάδα, ενώ υπογράμμισε ότι αμέσως μετά, θα δημοσιευτεί και η πρόσκληση προς τους ομολογιούχους.
Ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι η δέσμευση ρευστότητας που αθροίζεται στα 5 εκατ. ευρώ (αφορά μερίσματα από τη θυγατρική στη Βουλγαρία, ποσό από τη θυγατρική Links of London και ποσό που έχουν δεσμεύσει μικρομέτοχοι της εταιρείας) έχει δυσχεράνει τόσο τις προσπάθειες καθημερινής λειτουργίας της εταιρείας όσο και την προώθηση των λύσεων εξυγίανσης.