Η Κίνα αύξησε σημαντικά το πυρηνικό της οπλοστάσιο το τελευταίο έτος και διαθέτει τώρα περίπου 500 κεφαλές έτοιμες για χρήση, αναφέρουν οι ΗΠΑ.
Ετήσια αναφορά από το Πεντάγωνο λέει επίσης πως το Πεκίνο ελπίζει να διπλασιάσει το οπλοστάσιό του, ξεπερνώντας τις 1.000 κεφαλές ως το 2030. Πάντως τονίζεται πως η Κίνα εμφανίζεται να διατηρεί την πολιτική μη πρώτου πλήγματος.
Σημειώνεται πως, αν και η αύξησή του ξεπέρασε τις προβλέψεις, το κινεζικό οπλοστάσιο είναι και πάλι πολύ μικρότερο από αυτά της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Η Ρωσία έχει γύρω στις 5.889, ενώ οι ΗΠΑ 5.224, σύμφωνα με το Stockholm International Peace Research Institute. Το 2021 το υπουργείο Άμυνας υπολόγιζε ότι η Κίνα είχε περίπου 400 κεφαλές.
«Δεν προσπαθούμε να υποδείξουμε μια πολύ μεγάλη απόκλιση από την κατεύθυνση προς τη οποία φαίνονταν να κινούνται...μα υποδεικνύουμε ότι οδεύουν στο να ξεπεράσουν αυτές τις προηγούμενες προβλέψεις» είπε, σύμφωνα με το BBC, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως το θέμα «προκαλεί πολλούς προβληματισμούς».
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα θα έχει «παγκόσμιας κλάσης ένοπλες δυνάμεις» ως το 2049. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2012 έχει επιδιώξει να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Η αναφορά του Πενταγώνου λέει πως η προσπάθεια της Κίνας να εκσυγχρονίσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο φαινόταν να αφήνει πίσω της κατά πολύ προηγούμενες προσπάθειες, τόσο σε επίπεδο κλίμακας όσο και πολυπλοκότητας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως το Πεκίνο είχε πιθανώς ολοκληρώσει την κατασκευή τριών νέων συμπλεγμάτων εγκαταστάσεων πυραύλων το 2022. Αυτές περιελάμβαναν τουλάχιστον 300 νέα σιλό με διηπειρωτικούς πυραύλους (ICBM). Επίσης, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις επιδιώκουν να αναπτύξουν νέους, πιο προηγμένους ICBM.