Η απόφαση που έλαβε την Πέμπτη η Κομισιόν να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, το οποίο έχει συνδεθεί με καρκίνο, για άλλα 10 χρόνια προκάλεσε την οργή των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Η γλυφοσάτη είναι το δραστικό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup της Bayer και το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στην ΕΕ.
Η γλυφοσάτη, ένα ευρέως φάσματος συστηματικό ζιζανιοκτόνο και ξηραντικό καλλιεργειών έχει αποδειχθεί άκρως αμφιλεγόμενη από τότε που η υπηρεσία έρευνας για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέληξε το 2015 στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Άλλοι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) και των οργανισμών της ΕΕ, την έχουν χαρακτηρίσει ως μη καρκινογόνα.
Η Κομισιόν δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ανανεώσει την έγκριση της γλυφοσάτης με βάση τις αξιολογήσεις ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τροφίμων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων και με την επιφύλαξη νέων όρων και περιορισμών, όπως τα μέγιστα ποσοστά εφαρμογής.
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να λάβει απόφαση σχετικά με την έγκριση, η οποία επρόκειτο να λήξει στις 15 Δεκεμβρίου.
Η Bayer εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, η οποία καταδικάστηκε από περιβαλλοντικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Greenpeace.
«Αυτή η νέα έγκριση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε σημαντική τεχνολογία ολοκληρωμένης διαχείρισης ζιζανίων στους αγρότες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η Bayer σε ανακοίνωσή της.
Η γερμανική εταιρεία, η οποία απέκτησε το Roundup μέσω της εξαγοράς της Monsanto, έναντι 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2018, αντιμετωπίζει χιλιάδες αγωγές για καρκίνο από ενάγοντες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η γλυφοσάτη χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και δεκαετίες από τους αγρότες και σε άλλες χρήσεις, όπως για τον καθαρισμό ζιζανίων από τις σιδηροδρομικές γραμμές.
Παρά τη δέσμευση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να απαγορεύσει το ζιζανιοκτόνο το 2017, η Γαλλία ήταν μία από τις πολλές χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία στην ΕΕ.
Αυτό σήμαινε ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 15 από τις 27 χώρες της ΕΕ για να κριθεί η ψηφοφορία προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Χωρίς αυτή την πλειοψηφία, η Κομισιόν έλαβε απόφαση «με βάση την αξιολόγηση που πραγματοποίησε η EFSA [Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων] σχετικά με τις επιπτώσεις της γλυφοσάτης στην υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος και η οποία δεν εντόπισε κρίσιμες περιοχές ανησυχίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Η γαλλική φιλοπεριβαλλοντική αγροτική ομάδα Confederation Paysanne χαρακτήρισε την απόφαση και τη διαδικασία έγκρισης ”σκανδαλώδη”.
Η Greenpeace δήλωσε εξοργισμένη από την απόφαση, η οποία ήταν αντίθετη με πολυάριθμες γνωμοδοτήσεις επιστημόνων σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της γλυφοσάτης στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Η γεωργία χωρίς γλυφοσάτη ήταν δυνατή, είπε, και οι δημόσιες πολιτικές θα πρέπει να βοηθήσουν τους αγρότες να την καταργήσουν σταδιακά. Οι αγροτικές ομάδες Copa και Cogeca δήλωσαν ότι δεν υπάρχει ισοδύναμη εναλλακτική λύση.
Οι επιμέρους χώρες της ΕΕ θα παραμείνουν υπεύθυνες για την έγκριση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν γλυφοσάτη.