Ανώτερος ρωσικός κυβερνητικός αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Μόσχα να καταρρίψει δορυφόρους δυτικών χωρών που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν την Ουκρανία στον πόλεμο.
Οποιαδήποτε επίθεση σε αμερικανικές υποδομές θα λάβει απάντηση, προειδοποίησε ο Λευκός Οίκος, μετά τις δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχουν στοιχεία, τα οποία είπε ότι είναι γνωστά σε όλους, που δείχνουν ότι οι Ρώσοι επιδιώκουν να αναπτύξουν τεχνολογίες κατά δορυφόρων.
Η απειλή του Κρεμλίνου αναπόφευκτα εγείρει φόβους για σπειροειδή κλιμάκωση της οκτάμηνης σύγκρουσης και τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους εμπορικούς παρόχους δορυφόρων.
Ο Kονσταντίν Βοροντσόφ, ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η χρήση δυτικών δορυφόρων που βοηθούν την Ουκρανία στον πόλεμο αποτελεί ”μια εξαιρετικά επικίνδυνη τάση”.
«Η σχεδόν μη στρατιωτική υποδομή μπορεί να είναι νόμιμος στόχος για αντίποινα», είπε στην Πρώτη Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι η χρήση τέτοιων δορυφόρων από τη Δύση για την υποστήριξη της Ουκρανίας είναι «προκλητική».
«Μιλάμε για τη συμμετοχή εξαρτημάτων της μη στρατιωτικής διαστημικής υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σε ένοπλες συγκρούσεις», είπε ο Βοροντσόφ.
Δεν κατονόμασε συγκεκριμένες δορυφορικές εταιρείες, αν και ο Έλον Μασκ είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η εταιρεία πυραύλων του SpaceX θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την υπηρεσία διαδικτύου Starlink στην Ουκρανία, επικαλούμενος την ανάγκη για «καλές πράξεις».
Η Ρωσία διαθέτει σημαντική επιθετική διαστημική ικανότητα - όπως άλλωστε και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Το 2021, η Ρωσία εκτόξευσε έναν αντιδορυφορικό πύραυλο για να καταστρέψει έναν από τους δικούς της δορυφόρους.
Η Μόσχα κατηγόρησε τον Αύγουστο τις Ηνωμένες Πολιτείες για άμεση εμπλοκή στον πόλεμο, αφού ο αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Telegraph ότι το Κίεβο χρησιμοποιούσε εκτοξευτές πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) που προμήθευαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο με βάση αυτό που αποκάλεσε εξαιρετικές δορυφορικές εικόνες και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.
Δορυφορικές εικόνες της ζώνης σύγκρουσης που καταγράφονται από δορυφόρους των Η.Π.Α δημοσιεύονται καθημερινά στο Twitter από εμπειρογνώμονες πληροφοριών ανοιχτού κώδικα που επισημαίνουν τις συντεταγμένες των πιθανών ρωσικών στρατιωτικών τρωτών σημείων.
Πούτιν: O κόσμος αντιμετωπίζει την πιο επικίνδυνη δεκαετία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο επικίνδυνη δεκαετία από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι δυτικές ελίτ προσπαθούν να αποτρέψουν την αναπόφευκτη κατάρρευση της παγκόσμιας κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.
«Η ιστορική περίοδος της αδιαίρετης κυριαρχίας της Δύσης στις παγκόσμιες υποθέσεις πλησιάζει στο τέλος της», δήλωσε ο Πούτιν, στο φόρουμ Valdai Discussion Club.
«Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σύνορο: Μπροστά μας βρίσκεται ίσως η πιο επικίνδυνη, απρόβλεπτη και, ταυτόχρονα, σημαντική δεκαετία από το τέλος του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε εξάλλου την Πέμπτη ότι η Δύση παίζει ένα «επικίνδυνο, αιματηρό και βρώμικο» παιχνίδι γύρω από την Ουκρανία, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα χρειαστεί στο τέλος να μιλήσουν με τη Ρωσία.
Ο ίδιος είπε ότι η Δύση έχει τυφλωθεί από την αποικιοκρατία και προσπαθεί να τιθασσεύσει τον υπόλοιπο κόσμο.
Συνέχισε λέγοντας ότι η Ρωσία δεν θεωρεί τον εαυτό της εχθρό της Δύσης, ενώ καταφέρθηκε εναντίον των ”αλαζόνων” δυτικών ηγετών που είπε ότι είναι έτοιμοι να επιβάλουν τις αξίες τους στον υπόλοιπο κόσμο.
Επιπρόσθετα δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα δεχθεί ποτέ οι δυτικές χώρες να της υποδείξουν τι να κάνει και σημείωσε ότι όσο περισσότερο χρόνο χρειαστεί η Δύση για να το συνειδητοποιήσει αυτό, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το τίμημα.
Κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί τις οικονομικές κυρώσεις και «έγχρωμες επαναστάσεις» εναντίον αντιπάλων καθώς η ίδια δεν μπορεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις την ανερχόμενη οικονομική και πολιτική δύναμη της Ασίας.
Παράλληλα τόνισε ότι οι δυτικές χώρες έχουν «παραμερίσει τους κανόνες» των διεθνών υποθέσεων για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους και να περιορίσουν τους «πολιτισμούς δεύτερης κατηγορίας», όπως τους βλέπουν.
Μ. Ζαχάροβα: Ορατός ο κίνδυνος άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεση μεταξύ των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι η απειλή μιας πυρηνικής σύγκρουσης έχει αυξηθεί εν μέσω των συγκρούσεων στην Ουκρανία.
Η Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε ότι «όσο περισσότερο οι Η.Π.Α. υποστηρίζουν το καθεστώς του Κιέβου στο πεδίο της μάχης, τόσο περισσότερο κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων, που θα έχει ολέθριες συνέπειες».
Κατηγόρησε ότι, σε αντίθεση με την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν οι Σοβιετικοί και οι Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν γρήγορα σ’έναν συμβιβασμό, «η Ουάσιγκτον συνεχίζει τώρα να ανεβάζει την ένταση, πιστεύοντας προφανώς ότι είναι ικανή να ελέγξει την κλιμάκωση».
Η Ζαχάροβα είπε ότι αντί για τη συνεχιζόμενη «απερίσκεπτη και τρελή» κλιμάκωση, οι Η.Π.Α. θα πρέπει να ακολουθήσουν μια πιο υπεύθυνη προσέγγιση όπως επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια της κουβανικής κρίσης πυραύλων.
Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η Μόσχα έχει κάνει αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να πυροδοτήσει μια ραδιενεργή βρώμικη βόμβα, ισχυρισμούς που το Κίεβο απέρριψε η Ουκρανία όπως και οι δυτικοί της σύμμαχοι ως «εντελώς ψευδείς».
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε εξάλλου την Πέμπτη την Ουκρανία ότι τον Μάρτιο αποσύρθηκε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία «με εντολή» των Ηνωμένων Πολιτειών, παρόλο που είχε επιτευχθεί «μια πολύ, πολύ δύσκολη ισορροπία» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
«Το κείμενο ήταν πράγματι έτοιμο. (...) Και τότε, ξαφνικά, η ουκρανική πλευρά εξαφανίστηκε από το ραντάρ, (δήλωσε) ότι δεν ήθελε πλέον να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκρινε «προφανές» ότι «μια τέτοια απόρριψη των ήδη συμφωνημένων συμφωνιών συνέβη σαφώς με εντολή της Ουάσινγκτον».
«Είναι προφανές», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
«Η ουκρανική πλευρά δήλωσε την απροθυμία της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, και στη συνέχεια αυτή η απροθυμία μετατράπηκε στην πραγματικότητα σε νόμο που απαγορεύει στην ουκρανική πλευρά και στον Ουκρανό πρόεδρο και σε όλους τους άλλους να διαπραγματεύονται με τη Ρωσία και με τον πρόεδρο Πούτιν» , δήλωσε ο Πεσκόφ.
Χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος της Γουινέας Μπισάου, Ουμάρο Σισσόκο Εμπαλο, δήλωσε στο Κίεβο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο είχε επισκεφθεί την προηγούμενη ημέρα, «είχε εκφράσει την ιδέα ότι ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον πρόεδρο Ζελένσκι».
Ερωτηθείς σχετικά με τις παρατηρήσεις αυτές, ο κ. Πεσκόφ διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να εγγυηθεί τα συμφέροντά της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
«Θέλουμε, αλλά σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για πλήρη απροθυμία από την πλευρά της Ουκρανίας», εξέφρασε τη λύπη του, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε συγκεκριμένο μήνυμα» από την ουκρανική προεδρία.
Ζελένσκι: Να σταματήσει η Ρωσία να πλήττει πολιτικές υποδομές
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του, απέκλεισε κάθε πιθανότητα συνομιλιών με τη Μόσχα, καταγγέλλοντας την «προσχεδιασμένη ρητορική» του Βλαντιμίρ Πούτιν , ενώ χθες δήλωσε ότι για να ξεμπλοκαριστούν οι σχέσεις η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει να πλήττει πολιτικές υποδομές.
Κατά την άποψη του Ζελένσκι, τα μηνύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την ετοιμότητα για διάλογο είναι μόνο ρητορική που απευθύνεται στην ρωσική κοινή γνώμη και στις χώρες που εξακολουθούν να διατηρούν πολιτικές σχέσεις με τη Ρωσία. Τόνισε ότι η Ουκρανία θα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις εάν η Ρωσία σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορά της, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο τη Γουινέας Μπισάου, δήλωσε ότι η Ρωσία έστειλε στο Κίεβο «σήματα» για το ενδεχόμενο «χτισίματος γεφυρών», στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πάνω ήδη από οκτώ μήνες στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Γουινέας Μπισάσου είχε την Τρίτη συνομιλίες στην Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η ρωσική ηγεσία μετέφεραν μέσω τουπροέδρου της Γουινέας Μπισάου σήματα για την ηγεσία της Ουκρανίας.
«Είπε ότι η Ρωσία θέλει να χτίσει γέφυρες», σημείωσε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι για να γίνει οτιδήποτε δυνατό, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να πλήττει πολιτικές υποδομές. «Το δεύτερο ζήτημα που μετέφερε η Ρωσία είναι ότι πρέπει να ξεμπλοκάρουμε τις σχέσεις... Ας αρχίσουμε να ξεμπλοκάρουμε τουλάχιστον τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Ουκρανός πρόεδρος, δήλωνε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ουκρανία δεν θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πρόεδρος.
Οι συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας έχουν βαλτώσει από τον Μάρτιο, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη για το αδιέξοδο.
Πηγή: Reuters, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP