H Σιγκαπούρη ενέκρινε έντομα ως τροφή - Ποια μπαίνουν στο «μενού»

Εσείς, θα τρώγατε;
Τηγανητές ακρίδες: Σύντομα θα μπορούν να βρίσκονται και στα μενού στη Σιγκαπούρη.
Τηγανητές ακρίδες: Σύντομα θα μπορούν να βρίσκονται και στα μενού στη Σιγκαπούρη.
Krit of Studio OMG via Getty Images

Η κρατική υπηρεσία τροφίμων της Σιγκαπούρης (SFA) ενέκρινε 16 είδη βρώσιμων εντόμων προς πώληση και κατανάλωση στη χώρα, σύμφωνα με δημόσια εγκύκλιο της 8ης Ιουλίου που απευθύνεται στους εμπόρους τροφίμων.

«Με άμεση ισχύ, η SFA θα επιτρέψει την εισαγωγή εντόμων και προϊόντων εντόμων που ανήκουν σε είδη που έχουν αξιολογηθεί ως χαμηλής ανησυχίας», ανέφερε η υπηρεσία στην επίμαχη ανακοίνωσή της.

Τα έντομα που έχουν εγκριθεί από την SFA περιλαμβάνουν ακρίδες, αλευροσκώληκες και πολλά είδη σκαθαριών. «Αυτά τα έντομα και τα προϊόντα εντόμων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατανάλωση από ανθρώπους ή ως ζωοτροφή» δήλωσε η SFA, διευκρινίζοντας ότι τα έντομα δεν μπορούν να «συλλεχθούν από την άγρια φύση».

Οπως για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, η κατανάλωση εντόμων στη Σιγκαπούρη παραμένει καινοτομία. Οι ερευνητές έχουν καταγράψει περισσότερα από 2.100 βρώσιμα είδη εντόμων – πολλά από τα οποία είναι γεμάτα με σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα και χρησιμεύουν ως βιώσιμη πηγή υψηλής πρωτεΐνης σε αντίθεση με τα ζώα που παράγουν μεθάνιο.

«Τα έντομα είναι μια παραμελημένη πηγή πρωτεΐνης και ένας τρόπος για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», σύμφωνα με μια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του 2022. «Η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης είναι η πηγή των αερίων του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής. Τα (καταναλωτικά) έντομα μπορούν να αντισταθμίσουν την κλιματική αλλαγή με πολλούς τρόπους», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το tacos με ακρίδες αποτελούν δημοφιλή λιχουδιά σε μέρη του Μεξικού. Μυρμήγκια, γρύλοι ή ακόμη και ταραντούλες τρώγονται συνήθως σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Ταϊλάνδη και η Καμπότζη.

Τα ζωντανά έντομα πωλούνται συνήθως στη Σιγκαπούρη ως τροφή για κατοικίδια, όπως τα ωδικά πτηνά και τα ερπετά, αλλά θα μπορούσαν να είναι μια νέα επιλογή για ανθρώπους που γευματίζουν. Τοπικοί σεφ, εστιατόρια και εταιρείες τροφίμων και ποτών έχουν πειραματιστεί με διάφορους τρόπους για να σερβίρουν με ασφάλεια έντομα σε πιάτα, όπως αλατισμένα αυγά καβουριών με σκουλήκια και προϊόντα όπως μπάρες πρωτεΐνης.

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή