H Τουρκία προσπαθεί να ξαναμπεί στο πρόγραμμα του F-35 προσλαμβάνοντας λομπίστες

Συμβόλαιο με το δικηγορικό γραφείο Arnold & Porter.
.
.
Reuters

Παρά τους όποιους ισχυρισμούς για την πορεία του προγράμματος ανάπτυξης εγχώριου μαχητικού (TF-X) και όσα λέγονται κατά καιρούς για αγορά ρωσικών μαχητικών, η Τουρκία εμφανίζεται να προσπαθεί να βρει τρόπο επιστροφής στο πρόγραμμα του stealth μαχητικού F-35, από το οποίο εκπαραθυρώθηκε εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400.

Συμβόλαιο που καταχωρήθηκε στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δείχνει πως η Τουρκία προσέλαβε ένα δικηγορικό γραφείο με έδρα στην Ουάσινγκτον για υπηρεσίες lobbying. Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα είχε παραγγείλει πάνω από 100 μαχητικά του F-35 και συμμετείχε στο πρόγραμμα παραγωγής του, κατασκευάζοντας εξαρτήματα, μα βρέθηκε εκτός το 2019, αφού αγόρασε ρωσικούς S-400, για τους οποίους η Ουάσινγκτον λέει ότι αποτελούν απειλή για τα μυστικά της τεχνολογίας του F-35.

Η Τουρκία έχει προσλάβει την Arnold & Porter για «στρατηγικές συμβουλές και προσέγγιση» στις αμερικανικές αρχές, στο πλαίσιο ενός συμβολαίου έξι μηνών, αξίας 750.000 δολαρίων, που άρχισε αυτόν τον μήνα.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται πως η απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα ήταν «άδικη», και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει πει ότι ελπίζει σε θετικές εξελίξεις στο θέμα επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν.

Το συμβόλαιο υπεγράφη με την SSTEK Defence Industry Technologies, η οποία εδρεύει στην Άγκυρα και υπάγεται στην SSB- την αρμόδια αρχή της Τουρκίας για θέματα αμυντικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, η Arnold & Porter θα παρέχει συμβουλές στρατηγικής για την SSB και τις τουρκικές εταιρείες που έχουν συμβάσεις, ώστε να παραμείνουν στο πρόγραμμα του Joint Strike Fighter, λαμβάνοντας υπόψιν τους «πολύπλοκους γεωπολιτικούς και εμπορικούς παράγοντες που ισχύουν».

Παρά την εκπαραθύρωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην τουρκική αμυντική βιομηχανία τον Δεκέμβριο, το Πεντάγωνο έχει πει ότι θα συνεχίσει να βασίζεται σε τουρκικές εταιρείες για κάποια εξαρτήματα του F-35. O Τούρκος διευθυντής επικοινωνίας, Φαχρετίν Αλτούν, είπε επίσης σε εκδήλωση για το ΝΑΤΟ την Πέμπτη ότι η Τουρκία έχει ήδη πληρώσει για κάποια αεροσκάφη, και «χρεώθηκε ακόμα για υπόστεγα για τα τζετ που δεν μπορούσε να παραλάβει».

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή