Η Γαλλία συμφώνησε σε μελλοντικά συμβόλαια με την Αρμενία για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού για την άμυνά της, είπε την Τρίτη η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κάθριν Κολόνα, στο πλαίσιο επίσκεψής της στο Γερεβάν.
Επρόκειτο για το πρώτο ταξίδι υπουργού χώρας της Δύσης στην Αρμενία από τότε που οι αζερικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν το Ναγκόρνο Καραμπάχ σε μια κεραυνοβόλα επιχείρηση στις 20 Σεπτεμβρίου, η οποία προκάλεσε μαζική έξοδο των Αρμενίων κατοίκων του.
Η Κολόνα ταξίδεψε στην Αρμενία για να αξιολογήσει τις άμεσες ανάγκες της εν μέσω της εισροής Αρμενίων προσφύγων από τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και φόβων περί πιθανής στρατιωτικής δράσης από το Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας μετά την πτώση του Καραμπάχ, λένε διπλωμάτες, σύμφωνα με το Reuters. Επίσης, η ίδια είπε ότι ζήτησε επίσης από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, να συμπεριλάβει την Αρμενία στο EPF (European Peace Facility), που αφορά σε στρατιωτική βοήθεια.
«Η Γαλλία θα είναι σε επαγρύπνηση σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας» είπε η Κολόνα. «Ελπίζω πως οι χώρες- μέλη (της ΕΕ) θα στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους όσους θα έμπαιναν στον πειρασμό να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Αρμενίας» πρόσθεσε- ωστόσο δεν διευκρίνισε τι είδους στρατιωτική βοήθεια προορίζεται να λάβει η Αρμενία.
Σημειώνεται πως μια εβδομάδα αφού οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πήραν τον έλεγχο του θύλακα, Γάλλοι βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση Μακρόν επειδή, όπως εκτίμησαν, δεν έκανε αρκετά για να βοηθήσει τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Γαλλία επίσης έχει 400.000 με 600.000 κατοίκους αρμενικής καταγωγής.
Το Παρίσι έχει ήδη στείλει ανθρωπιστική βοήθεια 12,5 εκατ. ευρώ στην Αρμενία και Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν ταχθεί υπέρ της ιδέας της επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στο Μπακού. Ωστόσο παραδέχονται ότι υπάρχει διστακτικότητα εντός της ΕΕ για κάτι τέτοιο, μόλις έναν χρόνο μετά από μια μεγάλη συμφωνία στην ενέργεια για την αντικατάσταση προμηθειών που έρχονταν από τη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Γαλλία και άλλες χώρες της Δύσης ανησυχούν για ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της Αρμενίας και της κυβέρνησής της μετά από αυτό που εκλαμβάνεται ως εγκατάλειψή της από την ιστορικά σύμμαχό της Ρωσία μέσα στις τελευταίες εβδομάδες.
Πάνω από 100.000 Αρμένιοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως κομμάτι του Αζερμπαϊτζάν αλλά ελεγχόταν από Αρμένιους αυτονομιστές από τη δεκαετία του 1990, μετά από σύγκρουση που ακολούθησε την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Με πληροφορίες από Reuters, Euronews, France24