Έξι διάσημα έργα ζωγραφικής... παρήλασαν φέτος στο Halloween που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια στην πόλη Kawasaki της Ιαπωνίας.
Πρώτα έκανε την εμφάνιση της η «Μόνα Λίζα» του Ντα Βίντσι και ακολούθησε η «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνκ, μια αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ,το «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι» του Βερμέερ, η «Γυναίκα που Κλαίει» του Πικάσο, αλλά και το «Beast Jesus»!
Οι νεαρές Γιαπωνέζες που διάλεξαν το θέμα «Αριστουργήματα της ζωγραφικής» κρατούσαν τους «πίνακες» κατά τέτοιον τρόπο -τοποθετώντας μία κορνίζα στο επάνω μέρος του κορμού τους- ώστε να φαίνονται κάτω από την κορνίζα μόνο τα πόδια τους (πάνω σε ψηλοτάκουνα).
Τα έξι κορίτσια πήραν -δικαίως- το πρώτο βραβείο στη φετινή διοργάνωση και μαζί με το «Βραβείο Κολοκύθας» έλαβαν και το ποσό των 4.400 δολαρίων που το συνοδεύει.
Άλλωστε, ήταν μια καλή ιδέα, εντελώς διαφορετική από τις συνήθεις, άρα αναμενόμενες μεταμφιέσεις του Halloween.
Σημειώνεται ότι, πρώτη φορά, έστω και στο πλαίσιο του Halloween, δόθηκε στο «Beast Jesus» θέση δίπλα σε έργα του Κανόνα της δυτικής ζωγραφικής.
Όταν, το καλοκαίρι του 2012, στην πόλη Μπόρχα της βόρειας Ισπανίας, η 83χρονη ερασιτέχνης ζωγράφος Θεθίλια Χιμένεθ Θουέκο αποφάσισε να αποκαταστήσει τη φθαρμένη νωπογραφία «Ecce Homo» του Ελίας Γκαρθία Μαρτίνεθ το αποτέλεσμα έγινε viral, καθώς το αποτέλεσμα ήταν τόσο τραγικό ώστε σύμφωνα με τους χρήστες των social media το αποτέλεσμα παρέπεμπε σε... πίθηκο.
Μπορεί να μην αποκαταστάθηκε το σχεδόν εκατό ετών fresco, όμως σώθηκε η πόλη. Επισκέπτες συρρέουν ακόμα στην Μπόρχα για να το δουν από κοντά, η πόλη διασώθηκε οικονομικά -όπως έγραφαν οι New York Times- και το «Beast Jesus» φιλοξενείται πια στο Santuario de Misericordia (το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο, καθώς αποφασίστηκε να μη γίνει αποκατάσταση της «αποκατάστασης» του αρχικού έργου, αλλά να διατηρηθεί ως «αξιοθέατο»).