
Το έκτο επεισόδιο της σειράς «House of David» του Prime Video, ξεκινά με μία σκηνή για τη μυθική καταγωγή του Γολιάθ, στην οποία η απεικόνιση του Φιλισταίου γίγαντα δημιουργήθηκε με την ενσωμάτωση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.
Αρχικά, αυτή η σεκάνς των περίπου 90 δευτερολέπτων, όπως ήταν στο σενάριο, ήταν πολύ μικρότερη σε έκταση, αλλά στη συνέχεια οι σκηνοθέτες άρχισαν να οραματίζονται πιο φιλόδοξες εικόνες. «Είχαμε πάρει άδεια να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία, είχαμε δημιουργήσει μια ομάδα γύρω από αυτήν και είπαμε, ας το προσπαθήσουμε», δήλωσε ο δημιουργός της σειράς Τζον Έργουιν.
Συνολικά, η πρώτη σεζόν περιλαμβάνει 72 πλάνα στα οποία έχει γίνει χρήση τεχνητής νοημοσύνης και, όπως εξήγησε, ήταν μια διαδικασία εκμάθησης για τους δημιουργούς.
«Οι περισσότεροι μπορούν να δημιουργήσουν ωραίες εικόνες, σίγουρα, και να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία, αλλά για να τα χρησιμοποιήσουν με επαγγελματικό τρόπο, σημασία έχει πώς τα συνδυάζεις μεταξύ τους», υποστηρίζει ο Έργουιν. «Όλα έχουν μοναδικά πλεονεκτήματα», προσθέτει, αναφέροντας ως παράδειγμα την εφαρμογή Runway για τη μετατροπή εικόνας σε βίντεο.
Μιλώντας για το «House of David», επισήμανε ότι ο συνδυασμός των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, «μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε αυτά τα φωτορεαλιστικά visuals και να αφηγηθούμε την ιστορία, αλλά με έναν προϋπολογισμό και ένα χρονικό πλαίσιο που μπορούσαμε να αντέξουμε οικονομικά».
Μπορεί να μην αναφέρθηκε στο budget, αλλά είπε ότι χωρίς την AI η σκηνή θα απαιτούσε γυρίσματα σε μια έρημο και/ή high-end VFX, τα οποία «θα ήταν απλά πολύ έξω από τις οικονομικές παραμέτρους της σειράς».
«Η σεκάνς στο επεισόδιο 6 είναι ένας συνδυασμός όλων των δύσκολων πραγμάτων στα VFX», είπε ο Έργουιν, κάνοντας λόγο για φωτορεαλιστικούς ψηφιακούς χαρακτήρες και προσομοιώσεις όπως η βροχή, ο καπνός και ο άνεμος.
Ο χρόνος ήταν επίσης ένα θέμα που απασχόλησε τους συντελεστές. Η τεχνητή νοημοσύνη τους έδωσε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την σκηνή μέσα σε δύο εβδομάδες, σε αντίθεση με την παραδοσιακή διαδικασία με την οποία μπορεί θα χρειαζόταν έως και πέντε μήνες για μία μοναδική σκηνή.
«Υπάρχουν πολλά δύσκολα πράγματα που πρέπει να σκεφτείς. Η συνοχή των χαρακτήρων και του περιβάλλοντος ήταν πραγματικά μια πρόκληση, όπως και να κάνεις τα πάντα να ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους αλλά και να μοιάζουν ανθρώπινα», δήλωσε ο δημιουργός.
Η βιβλική δραματική σειρά η οποία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, έκανε πρεμιέρα στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ σε αυτή συμμετείχαν γύρω στα 600 άτομα με το 85% εξ αυτών να είναι καλλιτεχνικοί και τεχνικοί συντελεστές από την Ελλάδα.
Το «House of David» με πρωταγωνιστή τον 22χρονο Michael Iskander, αφηγείται την άνοδο της βιβλικής μορφής του Δαυίδ, ο οποίος τελικά γίνεται ο πιο ξακουστός και δοξασμένος βασιλιάς του Ισραήλ. Παράλληλα, ακολουθεί την πτώση του κάποτε πανίσχυρου βασιλιά Σαούλ, καθώς πέφτει θύμα της ίδιας του της έπαρσης.
Με πληροφορίες από Variety