Hubert de Givenchy: Αναδρομή στην καριέρα του πιο αριστοκρατικού σχεδιαστή του περασμένου αιώνα

Hubert de Givenchy: Αναδρομή στην καριέρα του πιο αριστοκρατικού σχεδιαστή του περασμένου αιώνα

Ο θάνατός του προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο, σε παλιούς και νέους φαν της μόδας και σε άπαντες θαυμαστές της δουλειάς του. Όπως έγραψε ο Philippe Venet, «Οι ανιψιοί, οι ανιψιές του και τα παιδιά τους πενθούν την απώλειά του».

Παρακάτω, παρουσιάζουμε μια αναδρομή της πορείας του, από τα πρώτα του βήματα μέχρι την θέση του οίκου σήμερα.

Jack Robinson via Getty Images
Ήταν μια προσωπικότητα που καθιέρωσε τις εξελίξεις της μόδας στην μεταπολεμική Ευρώπη. ΟHubert de Givenchy, ο Γάλλος σχεδιαστής που εξέφρασε την απόλυτη Γαλλική κομψότητα για πάνω από 4 δεκαετίες, που έντυσε τις Jackie Kennedy, Grace Kelly και, φυσικά, την Audrey Hepburn, πέθανε στις 10 Μαρτίου στα 91 του.
Η ανάρτηση του οίκου στα social media, κλείνει με τη φράση «Θα μας λείψει πολύ».
Horst P. Horst via Getty Images
Ήταν μια σπάνια περίπτωση σχεδιαστή του οποίου οι δημιουργίες επηρέασαν άπαντες - από τους λάτρεις της μόδας μέχρι την καθημερινή γυναίκα.
John Rawlings via Getty Images
Ένα μαγιό που σχεδίασε ο Givenchy κατέληξε στο εξώφυλλο της Vogue το 1953.
Picture Post via Getty Images
Με δύο μέτρα ύψος, πλούσια μαλλιά και κομψή φιγούρα, ο Givenchy ήταν η επιτομή της Γαλλικής αριστοκρατίας.
REPORTERS ASSOCIES via Getty Images
Ήδη από την πρώτη του επίδειξη τον Φεβρουάριο του 1952, ενθουσίασε κοινό και κριτικούς με τις εφαρμοστές του γραμμές, τα λευκά πουκάμισα, τις τεράστιες κομψές τσάντες και τους νεωτεριστικούς χρωματικούς του συνδυασμούς. Ήταν μόλις 24 ετών.
Nat Farbman via Getty Images
Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν η «μπλούζα Bettina», προς τιμήν του μοντέλου Bettina Graziani, εδώ, με το διάσημο πουκάμισο με τα βολάν.
GETTY
Όρισε την εποχή του με τη βοήθεια της στενής του φίλης, Audrey Hepburn. «Οι δημιουργίες του μου έδιναν ένα αίσθημα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης, στην επαγγελματική και την προσωπική μου ζωή. Αισθανόμουν προστατευμένη», είχε πει η ίδια.
Nat Farbman via Getty Images
Καθιέρωσε τα σύνολα δύο κομματιών. Στη φωτογραφία, δείχνει πως τρία τοπ και τρεις φούστες μπορούν να φορεθούν εναλλάξ για να προσφέρουν εννέα σύνολα. Ήταν άλλωστε ο σχεδιαστής που έγινε αρχικά διάσημος για την «νεανική, θηλυκή, εφαρμοστή γραμμή που αγκαλιάζει το στήθος και κινείται ελαφρά μέχρι το στρίφωμα της φούστας».
Nat Farbman via Getty Images
Αυτό που ο Givenchy ήξερε πριν από όλους ήταν η ισχύς του Μικρού Μαύρου Φορέματος. Παρότι δικαίως αποδίδεται στην Coco Chanel η δημιουργία του και ενώ πολλοί ακόμη σχεδιαστές έφτιαξαν ανάλογα σχέδια, στην πραγματικότητα το στυλ τους το ανέδειξε ο Hubert de Givenchy, ο οποίος είχε πει, «Το μικρό μαύρο φόρεμα είναι το δυσκολότερο να δημιουργήσεις γιατί πρέπει να παραμείνει απλό».
Bettmann via Getty Images
«Φορούσε στενό παντελόνι και T-shirt και ήμουν τόσο απογοητευμένος που δεν ήταν η Katherine [Hepburn]», είχε πει ο Givenchy όταν πρωτοσυνάντησε την μελλοντική σταρ, η οποία κατέφθασε στο ατελιέ του με φλατ και καπέλο. «Δεν είχα χρόνο, σχεδιάζα τη δεύτερή μου συλλογή και δεν είχα βοηθούς τότε. Αλλά βγήκαμε για φαγητό και προτού καν ολοκληρώσουμε το δείπνο μας, της είπα, "Θα κάνω ότι θες για σένα"».
George Rinhart via Getty Images
Η ταινία που σηματοδότησε την αρχή της 40ετούς συνεργασίας τους ήταν το «Sabrina» του 1954. Αυτή η φλοράλ, κεντητή τουαλέτα είναι ένα από τα ομορφότερα φορέματα στην ιστορία του κινηματογράφου.
Bettmann via Getty Images
Η Audrey επέμεινε στο να παρακολουθεί στενά τη διαδικασία δημιουργίας της γκαρνταρόμπας για την πρώτη τους κινηματογραφική συνεργασια. Ένα φόρεμα με τετράγωνη λαιμόκοψη που έδενε με φιόγκους πάνω στους ώμους, έγινε γνωστό ως το «ντεκολτέ Sabrina». Η ενδυματολόγος Edith Head, μια ιδιαίτερα ισχυρή προσωπικότητα της εποχής, έλαβε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για την εν λόγω ταινία. Το Όσκαρ το κέρδισε, χωρίς όμως να αναγνωρίσει τη συμβολή του Givenchy. Η Hepburn θύμωσε τόσο που δήλωσε ότι πλέον «Κάθε φορά που θα παίζω σε ταινία, θα με ντύνει ο Givenchy».
Sunset Boulevard via Getty Images
Στην πορεία, η Hepburn και ο Givenchy δημιούργησαν μια από τις εμβληματικές στιγμές του σινεμά, όταν ο χαρακτήρας της Holly Golightly στο «Πρόγευμα στο Τίφανις», κοιτάζει τη βιτρίνα του διάσημου κοσμηματοπωλείου φορώντας μεγάλα γυαλιά ηλίου, πέρλες, γάντια όπερας και ένα μαύρο φόρεμα Givenchy - ίσιο, μακρύ, με εκτεθειμένους ώμους - μια εικόνα που δεν ταίριαζε καθόλου στις πρώτες πρωινές ώρες της Νέας Υόρκης και ως εκ τούτου έγραψε ιστορία.
Sunset Boulevard via Getty Images
Το 2006, το φόρεμα πωλήθηκε σε δημοπρασία για $923,187.
John van Hasselt - Corbis via Getty Images
Μια ακόμη διάσημη εικόνα (και φόρεμα) από την θρυλική ταινία του 1961, «Πρόγευμα στο Τίφανις» - φυσικά με την υπογραφή Givenchy.
CÃMO ROBAR UN MILLÃN/ YOUTUBE
Από την ταινία «How To Steal A Million» του 1966.
Henry Clarke via Getty Images
Ένα ταγιέρ Givenchy συνδυασμένο με λευκό φουλάρι, τυρμπάν και γάντια, σε φωτογραφία του Henry Clarke.
John Rawlings via Getty Images
Μια από τις κλασσικές εικόνες Givenchy - εδώ το τοπ μόντελ της εποχής της, η κοκκινομάλλα Suzy Parker με μια φούστα του σχεδιαστή, φωτγραφημένη το 1953 για την Vogue από τον John Rawlings.
PA Archive/PA Images
Η Εlizabeth Taylor με ένα φόρεμα Givenchy για την ταινία της «The VIPs».
RDA/RETIRED via Getty Images
Η Jackie στο Παρίσι το 1961 φορώντας ένα ταγιέρ του Givenchy. Ανάμεσα στις προσωπικότητες που έντυνε ήταν και η Marie-Hélène de Rothschild, η Lee Radziwill και η Rachel "Bunny" Mellon.
Bert Stern via Getty Images
Η Mellon μάλιστα, τον μετέφερε με το προσωπικό της αεροπλάνο στην Αμερική, προκειμένου να σχεδιάσει τις στολές για το προσωπικό της - η υπογραφή Givenchy μπήκε σε όλες τις στολές, από τις καμαριέρες ως τους κηπουρούς.
Frank Trapper via Getty Images
Το 1988, ο Givenchy παρέλαβε το Lifetime Achievement Award στην Καλιφόρνια και για την περίσταση, η Hepburn φόρσε ένα κόκκινο φόρεμά του με φτερά.
WireImage
1991, στο ετήσιο event «Φεστιβάλ Μόδας Βραδιά των Αστέρων» στη Νέα Υόρκη. Η Hepburn φόρεσε μια κεντημένη τουαλέτα Givenchy σε φούξια και μαύρο.
REUTERS
Τα μοντέλα του τον χειροκροτούν στο φινάλε της τελευταίας του επίδειξης για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 1995.
julio donoso via Getty Images
Από την επίδειξη της συλλογής Υψηλής Ραπτικής για το Καλοκαίρι του 1991. Το μοντέλο φορά ένα φόρεμα με μοτίβο πεταλούδας και φιόγκο στην πλάτη. Ο Givenchy γεννήθηκε με τον τίλτο του κόμη. Είχε αριστοκρατική ανατροφή, λάτρευε τους κήπους και έκανε συλλογή από αντίκες.
Henry Clarke via Getty Images
Την εκπαίδευσή του την έλαβε στα ατελιέ του Lucien Lelong και της Elsa Schiaparelli και το '50 και το '60 ήταν οι χρυσές του δεκαετίες. Τόσο εκείνος, όσο και ο μέντοράς του, ο Cristobal Balenciaga, θεωρούνταν οι πιο «προφητικοί σχεδιαστές του κόσμου».
Givenchy
Μαζί με τον Balenciaga, σύστησαν το σεμιζιέ και το sack dress, δύο σιλουέτες που αποθεώθηκαν ως «αμιγώς νέες γραμμές της μόδας».
Sunset Boulevard via Getty Images
Όταν με λύπη ο Balenciaga ανακοίνωσε το 1968 ότι θα έκλεινε τον οίκο του (με τα διάσημα λόγια ότι «Δεν υπάρχει πλέον κανείς να ντύσω»), έστειλε την πελατεία του στον Givenchy.
musée bourdelle
Ήταν βαθιά θρησκευόμενος, αλλά το 2007 είχε πει «Ο Balenciaga ήταν η θρησκεία μου. Για μένα υπήρχε αυτός και ο Θεός».
PIERRE VERDY via Getty Images
Ομοίως βαθιά θρησκευόμενος είναι και ο Ιταλός σχεδιαστής Riccardo Tisci, ο οποίος είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου Givenchy για 12 χρόνια (2005-2017), τον οποίο κατάφερε να ανανεώσει και να τον επαναφέρει στην επιτυχία. Πέραν τούτου, ωστόσο, είχαν εντελώς διαφορετική αισθητική.
Eric Gaillard / Reuters
Μετά την αποχώρηση του Givenchy από τον οίκο του το 1995 και προτού αναλάβει ο Tisci δέκα χρόνια αργότερα, διάφοροι σχεδιαστές πέρασαν από την ηγεσία του, όπως ο John Galliano, ο Alexander McQueen (φωτό) ο οποίος αποκάλεσε το ιδρυτή «άσχετο» και ο Julien MacDonald.
Victor VIRGILE via Getty Images
Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία του οίκου, τα δημιουργικά ηνία κατέχει μια γυναίκα, η Clare Waight Keller.
Η ανάρτηση της Clare Waight Keller στο Instagram.
Hulton Archive via Getty Images
Πορτραίτο της Audrey Hepburn (1929 - 1993) και του Hubert De Givenchy, από τη δεκαετία του 1980.
Nat Farbman via Getty Images
«Ήταν όνειρο να σχεδιάσω αυτές τις δημιουργίες για τις γυναίκες», είπε ο Givenchy σε περσινή συνέντευξή του. «Το να δίνεις χαρά στους ανθρώπους είναι η ωραιότερη δουλειά στον κόσμο».

Δημοφιλή