Το τετραήμερο 17,18,19 και 20 Μαΐου είναι γεμάτο μουσική, θέατρο, χορό, κινηματογράφο και οι προτάσεις είναι πολλές και διαφορετικές. Επίσης, αφιερώματα σε σπουδαίους καλλιτέχνες παρατάσεις παραστάσεων και μουσικών events περιμένουν το κοινό για να τις απολαύσουν.
Η HuffPost προτείνει:
Παρασκευή 17 Μαΐου
ΣΕΡΣΕ ΛΑ ΦΑΜ
Τρεις νέες, ταλαντούχες ερμηνεύτριες ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας παρουσιάζουν το «Σερσέ Λα Φαμ» μία ξεχωριστή μουσική παράσταση – αναδρομή σε λαϊκά τραγούδια που αγαπήσαμε.
Ένα πρόγραμμα με… άρωμα γυναίκας και διάθεση γλεντιού. Το λαϊκό τραγούδι σε όλες του τις εκφάνσεις. Από το ρεμπέτικο στα λαϊκά του ’60, του ’70 και του ’80, με ενδιάμεσες στάσεις στην παράδοση και τα αρχοντορεμπέτικα.
Τραγούδια που λατρέψαμε με την υπογραφή των Β. Τσιτσάνη, Μ. Χιώτη, Μ. Πλέσσα, Άκη Πάνου, Γ. Σπανού, Χρ. Νικολόπουλου, Θαν. Πολυκανδριώτη και άλλων κορυφαίων λαϊκών συνθετών, σε ένα πρόγραμμα καθαρόαιμης λαϊκής
διασκέδασης.
Η Δήμητρα Σταθοπούλου, η Μυρτώ Καμβυσίδη και η Επιστήμη Καμπούρογλου απογειώνουν το κέφι και καθηλώνουν μέσα από φρέσκιες και δυνατές ερμηνείες. Μαζί με τέσσερις γυναίκες μουσικούς αφήνουν το δικό τους γυναικείο αποτύπωμα σε λαϊκά τραγούδια, που έγραψαν ιστορία. Μία μουσική παράσταση, ένα μουσικό παιχνίδι που συνεχώς αλλάζει χρώματα, εποχές και
συναισθήματα.
Συντελεστές
Στην επιμέλεια του προγράμματος είναι ο Δημήτρης Χαλιώτης.
Βαγγέλης Ζαρμπούτης – Μπουζούκι , ενορχηστώσεις
Γιούλη Δανιγγέλη - Πιάνο / Ράνια Γκικοπούλου - Κιθάρα
Ιωάννα Πάλλα – Ακορντεόν / Αντωνία Οικονομοπούλου – Μπάσο
Στρατής Σκουρκέας - Κρουστά
Ώρα Έναρξης 22.30
Είσοδος 13 ευρώ (μπύρα |κρασί)
Ηχοληψία : Παντελής Γιατζιτζόγλου
Καλλιτεχνική διεύθυνση : Δημήτρης Χαλιώτης
Παραγωγή : Ηχόχρωμα
Κατερίνα Πολέμη - Δήμητρα Σελεμίδου στο Σταυρό του Νότου
Δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες και χαρισματικές προσωπικότητες της νέας ελληνικής μουσικής, συναντιούνται για μία μοναδική φορά στην αγαπημένη σκηνή του club του Σταυρού του Νότου.
Η Κατερίνα Πολέμη και η Δήμητρα Σελεμίδου, μετά από τον πρώτο κύκλο των κοινών τους παραστάσεων που εντυπωσίασε και αγαπήθηκε από το κοινό, παρουσιάζουν την Παρασκευή 17 Μαΐου, για μία ακόμη και τελευταία βραδιά, την παράσταση - πρόταση με τίτλο «Μέσα απ΄τη φωνή βγήκε η μουσική». Και μας προσκαλούν στο club του Σταυρού του Νότου, σε μία από τις πιο ξεχωριστές και εκλεκτές παραστάσεις της Άνοιξης!
Έχοντας στις αποσκευές της την βραβευμένη μουσική και τα τραγούδια που έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της που αντλεί από τις βραζιλιάνικες ρίζες της, η Κατερίνα Πολέμη συναντά μία από τις πιο αισθαντικές και μεστές φωνές της νεότερης γενιάς, την Δήμητρα Σελεμίδου, που μετρά ήδη πολλές και σημαντικές κατακτήσεις σε απαιτητικές ερμηνείες κορυφαίων συνθετών αλλά και στις δικές της πρωτότυπες ερμηνείες.
Συντελεστές
Επιμέλεια προγράμματος: Όλγα Λασκαράτου
Μουσικοί:
Κατερίνα Πολέμη: Πιάνο, κιθάρα, ενορχηστρώσεις
Δημήτρης Θεοχάρης: Πιάνο
Βαγγέλης Τούντας: Βιολί
Πέτρος Βαρθακούρης: Κοντραμπάσσο, ηλεκτρικό μπάσσο
Άγγελος Πολυχρόνου: Ντράμς, ΚρουστάΣταυρός του Νότου Club (Φραντζή 14, Νέος Κόσμος)
Ώρα έναρξης: 21.30 (Οι πόρτες ανοίγουν: 21.00)
Εκθεση παιδικής ζωγραφικής «Φαντάσου τι κρύβει το λυχνάρι»
23.000 ήταν οι συμμετοχές στο φετινό, έκτο κατά σειρά διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών. Ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαρτίου, ανέδειξε 27 νικητές και 100 διακριθέντες με Κριτική Επιτροπή την Μαρίνα Βρανόπουλου (Ιδρύτρια της πλατφόρμας Δύο Χωριά και Γενική Συντονίστρια του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία της Ύδρας), την Χαρά Μαραντίδου (αρχιτέκτων- εικαστικός), τον Χάρη Παριανό (CEO McCann Worldgroup Greece), τον Δημήτρη Φακίνο (Διευθυντής των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης) και τον Αντωνάκη Χριστοδούλου (καλλιτέχνης). Πρωταγωνιστής φέτος ήταν ένα πήλινο λυχνάρι, αντικείμενο φωτισμού του 1ου αιώνα μ.Χ. που εκτίθεται στον 2ο όροφο του Μουσείου στην έκθεση «Αρχαία Ελληνική Τέχνη-Μια ιστορία με εικόνες».
Εκτός από σχολεία και παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, στο διαγωνισμό συμμετείχαν και σχολεία από όλο τον κόσμο, όπως από Αμερική, Ρωσία, Καναδά, Ελβετία, Σουηδία, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, αλλά και πολλά ειδικά σχολεία, όπως το Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού, το επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λάρισας, το Δημοτικό Σχολείο Σερρών, η ΕΛΕΠΑΠ, το Κέντρο ημερήσιας φροντίδας Ευρυνόμη, τα ΑΜΕΑ Αργυρούπολης κ.ά. Για πρώτη φορά, τρεις νικητές από κάθε τάξη, από το προνήπιο μέχρι την 6η Δημοτικού και από τα ειδικά σχολεία, θα πάρουν από ένα Cycladic Art Box!
Τα έργα των νικητών καθώς και μία επιλογή έργων από τις 23.000 συμμετοχές θα παρουσιαστούν στην έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τίτλο «Φαντάσου τι κρύβει το λυχνάρι» που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 17 Μαΐου, 18.00-20.30, με ελεύθερη είσοδο. Η έκθεση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμια ημέρα Μουσείων, θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 3 Ιουνίου, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Mουσείου.
Πληροφορίες
Ώρα: 18.00-20.30
Είσοδος: Νεοφύτου Δούκα 4
Είσοδος ελεύθερη
Ώρες αφηγήσεων παραμυθιών:
18.30-19.15
19.30-20.15 (επανάληψη)
Σάββατο 18 Μαΐου
Ch - ch - changes. Αφιέρωμα στον David Bowie
La μπάντα de la nada
Μια διαρκής αναμονή σε 13 ηχητικά τοπία. Και κάποια τραγούδια. Μερικές επεξηγήσεις, πέντε διηγήσεις, όλες με καλό τέλος. Δυο κομμένες σκηνές που επιβίωσαν στο χρόνο και ζητούν το χώρο τους. Τέσσερις καινούριες που σπρώχνουνε με φόρα, μία αμφίβολη, ακόμα ντροπαλή και κάποιες αμφιλεγόμενες, που ψάχνουν υποστήριξη. Θόρυβος, αταξία, κοινή δόνηση, πολλά σκηνικά, μάλλον αχρείαστα, bricolage και sens pratique.
Μικρά ….και πιο μεγάλα εγκλήματα στην καθιερωμένη τάξη των πραγμάτων.
Μια κιθάρα ηλεκτρική, ένα μπάσο, μια αυτοσχέδια σύνθεση σαν σετ ντραμς, ένα ούτι, ένα ακορντεόν, ένα πολύ μικρό αρμονιάκι, ένα κλαρίνετο και μικρά κατασκευάσματα, που παράγουν εξωτικούς ήχους.
Παραβίαση κανόνων. Mεγάλες προσπάθειες απόκτησης του σωστού “τόνου” και κάποιες σιωπές.
Όλα παραμένουν. Στοιβάζονται στον κενό φωτεινό χώρο. Παραμένουν και πληθαίνουν ήσυχα φωτιζόμενα Κανένα μυστικό, ευτυχώς τίποτα κρυφό. Πλήρης η διαφάνεια, του ασφυκτικά γεμάτου, τίποτα. Χάθηκε το βάρος. Έλειψε το σκοτάδι. Χάθηκαν μαζί του και τα τέρατα. Τα έβαλαν σε δοχεία φορμόλης, για μαθήματα ανατομίας νηπίων. Και το πηχτό έγινε επιτέλους διάφανο. Κανένας κίνδυνος. καμιά σιωπή. Πουθενά σκιά. Κανένας φόβος. Ηδονή. Ο μοναδικός απόγονος του έρωτα και της ψυχής.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: κι όμΩς κινείται
Κίνηση: κι όμΩς κινείται
Φως: Bentancor Camilo
Σκηνικός χώρος: Bentancor Camilo
Μουσική: Η μουσική της παράστασης κατασκευάζεται και ερμηνεύεται ζωντανά από τους performers.
Performers; Αμέντας Γιώργος, Αντωνίου Κλέων. Bentancor Camilo, Μαλκότσης Ερμής, Σουγιουλτζή Χριστίνα
Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2019, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους στην Πινακοθήκη, τα Μουσεία, το Κέντρο Τεχνών και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων.
Το φετινό θέμα, όπως ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), είναι «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης», με τις εκδηλώσεις στα Μουσεία και τους χώρους πολιτισμού της πόλης να αποτελούν μία αφορμή αναβίωσης του παρελθόντος, μία πύλη σύνδεσής του με το παρόν, μία προσπάθεια συνέχειας της παράδοσης.
Για περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα, επισκεφτείτε τη σελίδα.
Τελευταίες παραστάσεις για το Τρίτο Στεφάνι
Έως τις 19 Μαΐου θα παρουσιάζεται στο θέατρο ΑΛΜΑ το εμβληματικό υθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή «Το Τρίτο Στεφάνι» σε μορφή μονολόγου με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Χατζή.
Δυο γυναικείες φωνές, η Νίνα και η Εκάβη, αφηγούνται με χειμαρρώδη τρόπο και σε πρώτο πρόσωπο τις ζωές τους. Έρωτες, γάμους, διαζύγια, εγκαταλείψεις, θανάτους, οικονομικές καταστροφές, οικογενειακά βάσανα ή δράματα κλπ. Οι δύο αυτές διηγήσεις, της Νίνας και της κυρα-Εκάβης (που ως γυναικείες μορφές του πνεύματος του νεοελληνικού μικροαστισμού) φτάνουν σταδιακά ως τα παιδικά τους χρόνια, πράγμα που παρέχει τη δυνατότητα να παρελαύνουν, κατά τη διάρκεια τους πολλά και διάφορα πρόσωπα, μερικά από τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικότατους τύπους της σύγχρονης ζωής.
Ποτέ πριν στην νεοελληνική λογοτεχνία ένα μυθιστόρημα δεν χρησιμοποίησε σε αυτή την έκταση και σε αυτό το βαθμό την προφορικότητα της αφήγησης και το καθημερινό ιδιόλεκτο αυτής της μικρομεσαίας τάξης. Μέσα από τις κωμικοτραγικές ιστορίες τους περνάει όλη η σύγχρονη ελληνική ιστορία της Ελλάδας. Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Μικρασιατική Καταστροφή, 4η Αυγούστου, Ελληνοϊταλικός Πόλεμος, Κατοχή, Δεκεμβριανά.
«Διαβάστε το Τρίτο Στεφάνι, και θα μάθετε για την σύγχρονη Ελλάδα περισσότερα απ´ ο,τι αν διαβάζατε μια δωδεκάδα ιστορικών μελετών» είχαν γράψει χαρακτηριστικά οι Sunday Times. Ο ίδιος ο Ταχτσής είχε πει: «μια σύγχρονη ελληνική (ιλαρο)τραγωδία, που εκφράζει και θα εκφράζει για πολύ καιρό ακόμα τον ψυχισμό του Έλληνα».
Συντελεστές
Διασκευή: Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος- Κωνσταντίνος Χατζής
Σκηνοθεσία/Σκηνική Εγκατάσταση/Φωτισμοί: Κωνσταντίνος ΧατζήςΚοστούμια: Αλέξης Φούκος
Χορογραφία: Άγγελος Παπαδόπουλος
Μουσική σύνθεση/ επιμέλεια: Αλέξανδρος Μέντης
Φωτογραφίες: Karol Jarek
Κατασκευή σκηνικού: Βασίλης Ρουμπής
Παραγωγή: 5η Εποχή
Ερμηνεύει η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου
Ζωντανά επί σκηνής ο Άγγελος Παπαπαδόπουλος
Παραστάσεις: 8, 9, 10, 11, 12, 15, 16, 17, 18, 19 Μαΐου 2019
Ώρες: Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο 20.00
Παρασκευή 21.00
Κυριακή 19.00
Τιμές: 13€ - 10€
Τηλέφωνο ταμείου: 210 5220100
Προπώληση: viva.gr
Rock In Dio Vol.9
Για 9η συνεχόμενη χρονιά, η συναυλία-θεσμός της ελληνικής hard rock και heavy metal σκηνής.
H μεγάλη ετήσια φιλανθρωπική συναυλία των Rock N Roll Children, (κάθε χρόνο Sold Out..!!!) παρέα με σπουδαίους καλεσμένους της hard & heavy (και όχι μόνο) κοινότητας, η γιορτή-αφιέρωμα στην τεράστια μουσική παρακαταθήκη της κορυφαίας φωνής και προσωπικότητας, του αγαπημένου μας Ronnie James Dio.
Για φέτος, όλα τα καθαρά έσοδα της εκδήλωσης, θα γίνουν δωρεά στο ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓ. και ΑΙΚ. ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΝΕΩΝ.
Συντελεστές
Φωνητικά
1) John JayCee Cuijpers (Praying Mantis, Ayreon)
2) Mora Hecate (Dimlight)
3) Ανδρέας Κουράτορας (Solo Artist)
4) Κωνσταντίνος Μεράκος (Blacksun)
5) Αντώνης Παπαδόπουλος (Snakebite - Alice Cooper Tribute Band)
6) Γιώργος Μαργαριτόπουλος (Wardrum)
7) Σοφία Καμηνά (Solo Artist)
8) Βαγγέλης Παπαϊάκος (Hateflames)
9) Δήμητρα Βίντσου (Caelestia)
10) Αρετή Βαλαβανοπούλου (Solo Artist)
11) Αναστασία Παπαδοπούλου (Upon Revival)
12) Μιχάλης Αποστολάκης (Airged Lamh)
13) Στέφανος Κιντζόγλου/Ρούμπι Μπουζιώτη (On Thorns I Lay)Κιθάρα
1) Θοδωρής Χλωρός/Teo Ross (Reload, ex-Chrysilia)
2) Γιάννης Νίγδελης (SL Theory)
3) Νίκος Παπακώστας (Strikelight, Convixion)
4) Βαγγέλης Καρζής (Rotting Christ, Full House Brew)
5) Βασίλης Μήλιος (False Coda)
6) Δημήτρης Κουρμούσης (Endomain)
7) Παναγιώτης Βερβίτας (Phoenix Rises)
8) Κώστας Χωριανόπουλος (Steamroller Assault, City Kids)Μπάσο
1) Άκης Rooster (Cellar Stone, 4Bitten)
2) Σταύρος Γιαννάκος (Sorrows Path)
3) Γιώργος Απαλοδήμας (Sacred Outcry, The Eternal Suffering)
4) Νικήτας Δανός (Illusory)
5) Σπύρος Στίκας (Sacral Rage, Eternal Punishment)
6) Βίκτορας Κουλουμπής (Need)Ντραμς
1) Γιώργος Μεταλληνός (Solo Artist, Session Great)
2) Στέλιος Δαράκης (Dexter Ward, On Thorns I Lay)
3) Γιώργος Καλαϊτζόγλου (Soundtruck)
4) Μπάμπης Τσολάκης (Fragile Vastness)
5) Μιχάλης Δρακακάκης (Backtrackin’)
ΚΕΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΙ ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η Κενή Διαθήκη και στους δύο, προς το παρόν, τόμους της, έχει πολλά καινά κοινά με τα δύο μεγάλα έπη του Τζαίημς Τζόυς, τον «Γιουλίσσες» και το «Φίννεγκανς Γουαίηκ», όχι μόνον λόγω συγγενούς εξ αγχιστείας ύφους, αλλά και παραλλήλου αγχώδους περιεχομένου. Γι’ αυτό και έχει χαρακτηρισθεί ως η πιο πρωτότυπη ελεύθερη δουλειά στην «μετανεώτερη» («sic») ελληνική λογοτεχνία, και έχει, ως εκ τούτου, τόσον επιμελώς λησμονηθεί, ή αγνοηθεί, από την κρατούσα προκρούστεια, πρό, ή «μετα-παλαιότερη» α-κριτική του κοινότυπού μας κοινότοπου, πλην όχι και τόσων ελαχίστων ποιητικών και ποιοτικών κριτικών εξαιρέσεων, των Αποστολίδηδων, του Eddie Duckworth, του Γιώργου Γκίκα, του Κέβιν Άντριους, του Πάτρικ Λη Φέρμορ, του Γιώργου Μπαμπινιώτη, του Νίκου Φωκά, του Αντρέα Καραντώνη, του Παναγιώτη Κανελλόπουλου του πρώτου λαλήσαντος και προλογήσαντος τους δύο τόμους, του Ελευθέριου Ανευλαβή, του παραφραστή του James Joyce, και του Πάρι-φραστού και αναδημιουργού της Κενής Διαθήκης. Παρόμοιοι στόχοι και κοινά βέλη του Τζαίημς Τζόυς και του Πάρι
Τακόπουλου, πλην της μεταποιήσεως, μετά πολλής ποιήσεως, των λέξεων και του Λόγου των «βαβελικών» και ενίοτε «βεβηλικών» τους κειμένων και παρακειμένων, είναι η παγκοσμιο-ποίησις των θεματο-θυμάτων τους, μία ποίησις διερχόμενη όμως πάντα μέσα από το οινοπνευματώδες «ρεύμα» της ιδικής τους καθόλου «Άγονης Χώρας».
Πληροφορίες
Σάββατο, 18 Μαΐου 2019, ώρα 18:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αίθουσα Α′
Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός.
Κυριακή, 19 Μαϊου
Οι φετινές δορυφορικές μεταδόσεις από το ιστορικό Θέατρο Μπολσόι φτάνουν στο τέλος τους την Κυριακή 19 Μαΐου, με την απευθείας προβολή στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας (18:00) σε μία παράσταση δύο εμβληματικών μπαλέτων του 20ού αιώνα, της Κάρμεν και του Πετρούσκα, τα οποία βασίζονται στις αριστουργηματικές μελωδίες τριών μεγάλων συνθετών της γαλλικής και ρωσικής μουσικής: των Μπιζέ–Σεντρίν (Κάρμεν) και του Στραβίνσκι (Πετρούσκα). Τις χορογραφίες ερμηνεύουν με απαράμιλλη τεχνική αρτιότητα οι χορευτές του φημισμένου συγκροτήματος της Μόσχας.
Συντελεστές
Σουίτα Κάρμεν
Μουσική | Georges Bizet,
Ροντιόν Σεντρίν
Χορογραφία, λιμπρέτο (πάνω στην Κάρμεν
του Prosper Mérimée) | Alberto AlonsoΠετρούτσκα
Μουσική | Ίγκορ Στραβίνσκι
Χορογραφία | Edward ClugΠληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Κυριακή, 19 Μαϊου, ώρα 18:00
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας