Μια τριήμερη βόλτα στην Αθήνα, από το Ηρώδειο και τις Νύχτες Πρεμιέρας (στην προκειμένη περίπτωση παραπάνω από μία φορές), μέχρι τον «Πλανήτη Τεχνόπολη» και το Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ. Μπορεί να ματαιώθηκε η συναυλία της Τζέιν Μπίρκιν και να είναι sold out οι συναυλίες των Florence and The Machine, όμως εμείς έχουμε τον Monty Python - Τζον Κλιζ, που μετά από πέντε χρόνια περιοδείας στην Ευρώπη, εμφανίζεται στην Αθήνα λέγοντας χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό «Last Time To See Me Before I Die».
Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου
Με το «Last Time To See Me Before I Die», μία ανατρεπτική «αφήγηση» της ζωής και της καριέρας του.
Ο διάσημος κωμικός, συγγραφέας, σεναριογράφος και παραγωγός Τζον Κλιζ, ο «ψηλός» των Monty Python, της εμβληματικής όσο και ανατρεπτικής ομάδας που έκανε θραύση με την τηλεοπτική σειρά «Το ιπτάμενο τσίρκο των Monty Python» (η οποία άρχισε να μεταδίδεται το 1969 στη Βρετανία) και στη συνέχεια με ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, έρχεται στο Ηρώδειο.
Ο Κλιζ γεννήθηκε στο Weston-super-Mare της Αγγλίας το 1939. Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όπου άρχισε να γράφει κωμικά σκετς στο Clifton College του Μπρίστολ καθώς και με τη συμμετοχή του στον θεατρικό θίασο Footlights Club, ενώ φοιτούσε Νομική στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Το πρώτο του επαγγελματικό εγχείρημα γραφής ήταν μέσω του BBC στο «The Dick Emery Show» και μετέπειτα με τα σατιρικά σκετς «That Was the Week That Was» (1963), «The Frost Report » (1966) και «At Last the 1948 Show» (1967) με παρουσιαστή τον David Frost. Η μεγάλη επιτυχία τουστα συγκεκριμένα προγράμματα οδήγησε στην απόκτηση ενός μικρού ρόλου στην ταινία «Interlude»(1968), η πρώτη του κινηματογραφική συμμετοχή.
Το 1969, μια παρέα ηθοποιών και συγγραφέων σχηματίζουν τους θρυλικούς Monty Python. Οι Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Τέρι Γκίλιαμ, Τέρι Τζόουνς, Μάικλ Πάλιν και Έρικ Άιντλ, συνεργάζονται για την παραγωγή του σατιρικού σόου «Monty Python Flying Circus» στο BBC. Με ένα μοναδικό ύφος αλλά και ένα ιδιαίτερα καυστικό και ακραίο χιούμορ, η σειρά γνώρισε παγκόσμια επιτυχία και απέκτησε εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς θέτοντας νέα θεμέλια στο είδος της κωμωδίας. Ο Κλιζ υπήρξε πρωταγωνιστής και σεναριογράφος σε τέσσερις Monty Python ταινίες: «Monty Python and the Holy Grail» (1975) η οποία μέχρι σήμερα θεωρείται ευρέως μία από τις σημαντικότερες και πιο ανατρεπτικές ταινίες στο χώρο της κωμωδίας, «And Now for Something Completely Different» (1971), «Life of Brian»(1979) και το «The Meaning of Life» (1983). Η επόμενη τηλεοπτική επιτυχία του ήταν η σειρά «Fawlty Towers» (1975-1979). Κλασικό δείγμα βρετανικού χιούμορ, μαζί με την τότε γυναίκα του Connie Booth γράψανε και πρωταγωνίστησαν σε 12 επεισόδια. Η σειρά ήταν εξαιρετικά δημοφιλής με αποτέλεσμα το 1980 να κερδίσει το βραβείο BAFTA για Best Entertainment Performance. Το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου το χαρακτήρισε το καλύτερο βρετανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα που έγινε ποτέ.
Το 1989 κυκλοφόρησε μία από τις καλύτερες κωμωδίες του κινηματογράφου με τίτλο «Ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα». Πρωταγωνιστές ήταν οι Τζέιμι Λι Κέρτις, ο Τζον Κλιζ και ο Κέβιν Κλάιν.. O Κλιζ άρχισε να δουλεύει το σενάριο το 1983, το οποίο ήταν εμπνευσμένο από μια σειρά κόμικς που κυκλοφόρησαν μεταξύ της δεκαετίας του ’40 και ’50. H ταινία είχε τεράστια εμπορική επιτυχία κερδίζοντας το κοινό αλλά και την νίκη του στα Bafta Film Awards ως καλύτερος ηθοποιός.
Κατά την διάρκεια της καριέρας του, έχει εμφανιστεί σε αρκετές ταινίες, όπως «Time Bandits» (1981), «Silverado»(1985), «Mary Shelley’s Frankenstein» (1994), «The Out-of-Towners» (1999), «Charlie’s Angels: Full Throttle»(2003) και «The Day the Earth Stood Still»(2008), «The Pink Panther 2»(2009) καθώς και σε ταινίες του James Bond και του Harry Potter. Επίσης κατέχει αρκετούς πρωταγωνιστικούς ρόλους σε διάφορες κωμικές ταινίες όπως «Privates on Parade»(1982), «Clockwise»(1986) & «A Fish Called Wanda» (1988). Τέλος, έχει δανείσει την φωνή του σε μεγάλες εμπορικές επιτυχίες «Shrek 2» (2004), «Shrek the Third»(2007) και «Shrek Forever After »(2010), «Charlotte’s Web»(2006), «Trolls»(2016) και «Elliot the Littlest Reindeer»(2018).
Παράλληλα, το 2014 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «So, Anyway....». Το βιβλίο εκδόθηκε από την Crown Publishing και κατέκτησε την ένατη θέση στη λίστα των bestseller των New York Times. Η αυτοβιογραφία του αποτελεί μία ουσιαστική επισκόπηση αλλά και μία άκρως χιουμοριστική διαδρομή με πολλά στοιχεία και εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας καθώς και τις πρώτες τηλεοπτικές στιγμές του μέχρι την ένωση του ανατρεπτικού θιάσου των Monty Python. Επίσης, έχει εκδώσει με τον γιατρό Robin Skynner, δύο best seller βιβλία για την ψυχανάλυση, «Families and How to Survive Them»(1983) και «Life and How to Survive It»(1996). Το 1999 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το πανεπιστήμιο του Κορνέλ ως «A.D. White Professor-at-Large» και αργότερα αναδείχθηκε κοσμήτορας της σχολής. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πολιτισμικού υλικού και αποτέλεσε την βάση για το βιβλίο του «Professor at Large: The Cornell Years» (2018).
Τον Ιούλιο του 2016, ο Βρετανός κωμικός επεκτείνεται διαδικτυακά, αποκτώντας το δικό του κανάλι στο YouTube, στο οποίο αναρτά βίντεο που δεν έχουμε ξαναδεί.
«Celebration»: Το απαγορευμένο (έως τώρα) ντοκιμαντέρ για τον Υβ Σεν Λοράν στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας
Η τελευταία κολεξιόν του τελευταίου της κλασικής κομψότητας. Η εντομολογική παρατήρηση πάνω στον Yβ-Σεν Λοράν, έναν ερημίτη - έρμαιο του «αυτισμού» και των συνεπειών μιας ταραχώδους ζωής. Η διεισδυτική μελέτη πάνω στον «άνθρωπο του βασιλιά», τον Πιερ Μπερζέ (που απαγόρευσε, όσο ζούσε, την ταινία), επιχειρηματία, σύντροφο του Λοράν ως το 1976 και άγρυπνο φρουρό της κληρονομιάς ενός Οίκου που κι ο ίδιος έδωσε τη ζωή του να γραφτεί με χρυσά γράμματα.
Η ταινία προβάλλεται την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στον κινηματογράφο Όπερα 1 και την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στις 18:00 στον κινηματογράφο Δαναός 2.
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου
Παύλος Παυλίδης, Roof Stage Gazarte
Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο Παύλος Παυλίδης επιστρέφει τo Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στο Roof Stage του Gazarte.
Μαζί με τον Ορέστη Μπενέκα στα πλήκτρα και τις λούπες και τον Αλέκο Βουλγαράκη στην ηλεκτρική κιθάρα, ως Παύλος Παυλίδης Trio, παρουσιάζουν ένα διαφορετικό project, προσεγγίζοντας, με τρόπο μυσταγωγικό, τραγούδια από όλη τη μουσική του πορεία του Παύλου, τραγούδια που έχουμε χιλιοτραγουδήσει και αγαπάμε και δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να ακούσουμε στις συναυλίες του.
Παύλος Παυλίδης: Φωνή, Ακουστική κιθάρα
Ορέστης Μπενέκας: Πλήκτρα, Φωνητικά, Loops
Αλέκος Βουλγαράκης: Ηλεκτρική κιθάρα
Εισιτήρια
Προπώληση 12 ευρώ, ταμείο 14 ευρώ.
Π100 - Πλανήτης Τεχνόπολη
Ένα διήμερο φεστιβάλ για τα παιδιά.
Είκοσι ώρες, 60 φορείς, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές ομάδες, 60 ώρες αθλητικής δράσης και περιπέτειας, 15 ώρες μαγειρικής, 55 εργαστήρια δημιουργικής μάθησης, 8 μουσικοθεατρικά προγράμματα, 12 ταξίδια στα αστέρια, 12 θεατρικές παραστάσεις, 6 ξεχωριστές ξεναγήσεις, 2 διαδραστικές εκθέσεις, 2 πράσινα «λούνα παρκ», 1 έκθεση παιδικού βιβλίου, 12 βιβλιοπαρουσιάσεις, 2 ομιλίες για νέους γονείς, τσίρκο, bubble show, facepainting, μαγικά, χορός, κρουστά, food market.
Περισσότερες πληροφορίες & αναλυτικό πρόγραμμα: www.p100.gr
Info
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι
213 0109300
Πότε: Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019
Ώρες: 11.00 – 21.00
Εισιτήρια:
Προπώληση:
Ημερήσιο: 7 ευρώ/άτομο
Διημέρου: 12 ευρώ/άτομο
Ομαδικό (>8 άτομα): 6 ευρώ
Ταμείο:
Ημερήσιο: 9 ευρώ/άτομο
Πολυτέκνων – Τρίτεκνων: 6 ευρώ/άτομο*
Ανέργων – ΑμεΑ: 5 ευρώ/άτομο*
*Με την επίδειξη κάρτας
The Last Drive, Ξέφωτο ΚΠΙΣΝ
Με το όνομά τους να παραπέμπει στο αγαπημένο τους κοκτέιλ, με όχημα το rock’n’roll, και garage punk καταβολές, το εμβληματικότερο, κατά πολλούς, γκρουπ της ελληνικής αγγλόφωνης εναλλακτικής σκηνής, οι The Last Drive, έρχονται το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.
35 χρόνια, πάνω από 1000 live, επτά άλμπουμ, EPs και συλλογές, τέσσερις περιοδείες στο εξωτερικό, συμμετοχές σε φεστιβάλ, side projects, χωρισμοί και επανενώσεις, μαρτυρούν την πορεία μίας μπάντας η οποία δε χάνει ευκαιρία να καταρρίπτει στερεότυπα και κοινωνικές συμβάσεις, μέσα από τραγούδια τόσο παράξενα οικεία όσο και ανατρεπτικά.
Το λεγόμενο «Drive Tribe», οι φίλοι και θαυμαστές του συγκροτήματος, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τους The Last Drive στο stage στο Ξέφωτο σε ένα εκρηκτικό live, όπου θα ακούσουν παλαιότερες επιτυχίες, αλλά και πιο πρόσφατα κομμάτια από το ομώνυμο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε το 2018.
Τη συναυλία των The Last Drive ανοίγουν οι ΚΡΑΑΚ, εκπροσωπώντας και αυτοί το garage punk, με post-rock επιρροές που συνυπάρχουν με αναφορές στην ελληνική παραδοσιακή μουσική. Δεν λείπουν και εδώ οι κοινωνικές προεκτάσεις και η ξεκάθαρη αγάπη για τη rock, που παντρεύουν τα δύο acts μιας ξεχωριστής μουσικής βραδιάς.
Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες είναι ελεύθερη.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα SNFCC.org και στα social media @SNFCC.
Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου
Villagers of Ioannina City, Θέατρο Βράχων
Οι V.I.C. κατεβαίνουν στην Αθήνα για να παρουσιάσουν ζωντανά υλικό από τον νέο τους δίσκο, «Age of Aquarius», αλλά και όλα τα γνωστά κομμάτια τους.
Υπόσχονται ένα «ισοπεδωτικό οπτικοακουστικό show», με περισσότερους από 10 μουσικούς επί σκηνής.
Οι V.I.C (από τα Ιωάννινα) παίζουν πειραματική ροκ με παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική. Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 2007, κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 2014, ενώ εδώ και μία δεκαετία συμπεριέλαβε στον ήχο του το κλαρίνο, το οποίο αποτελεί βασικό κομμάτι και σόλο όργανο του συγκροτήματος.
Info
Το Ταμείο θα ανοίξει -εφόσον υπάρχουν εισιτήρια- στις 18:30. Η τιμή εισιτηρίου στο Ταμείο θα είναι 14 ευρώ
Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 19:30
Οι V.I.C. θα ανέβουν στη σκηνή στις 21:30.
Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου
Η ελληνική πρεμιέρα της νέας ταινίας μικρού μήκους του Λάνθιμου
Το 25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου - Νύχτες Πρεμιέρας είναι σε εξέλιξη (στους κινηματογράφους Δαναός 1 και 2, Odeon Όπερα 1 και 2, Ιντεάλ, Αστορ) και τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου αναμένεται η ελληνική πρεμιέρα της νέας ταινίας μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου με πρωταγωνιστές τους Ματ Ντίλον και Δάφνη Πατακιά, «Nimic».
Μετά την πρεμιέρα, θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Ο Αποτεφρωτής» («The Cremator» του Γιουράι Χερζ από το 1969, μια ταινία που επηρέασε τον Ελληνα σκηνοθέτη για την δημιουργία της βραβευμένης «Ευνοούμενης» («The Favourite»).