Τουρκικές διπλωματικές πηγές- Hurriyet: Δεν υπάρχει αλλαγή στις θέσεις Ελλάδας- Τουρκίας για το Αιγαίο

Τι αναφέρεται σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας
via Associated Press

Τη θέση πως δε γίνεται να περιοριστούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο σε ένα μόνο θέμα και πρέπει να συζητηθούν συνολικά, ως «πακέτο» στο Διεθνές Δικαστήριο εκφράζουν τουρκικές διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής Hurriyet, με αφορμή πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πως περιμένει τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, τον Νοέμβριο στην Αθήνα, και ότι οι δύο ΥΠΕΞ έχουν λάβει εντολή να αξιολογήσουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να αρχίσει ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως οι προϋποθέσεις συνδέονται με το περιεχόμενο της συζ΄τησης που μπορεί να αφορά «μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα, τις γενικές αρχές που θα εφαρμοσθούν για την οριοθέτηση, ήτοι την πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, το χρονοδιάγραμμα και τη μορφή του διαλόγου και την τυχόν παραπομπή σε διεθνή δικαιοδοσία, που θα μπορούσε να είναι το τέλος αυτής της διαδρομής στη βάση συνυποσχετικού». Υπογράμμισε επίσης πως η συζήτηση δεν καταλαμβάνει το θέμα των εθνικών χωρικών υδάτων, που «ως ζήτημα κυριαρχίας εκφεύγει παντάπασιν του ελληνοτουρκικού διαλόγου, η δε επέκτασή τους αποτελεί κυριαρχικό και αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής πολιτείας με τον τρόπο και κατά τον χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος...εφόσον υπάρξει σύμπτωση σε σχέση με το πλαίσιο της οριοθέτησης, οι δύο ηγέτες θα δώσουν, εάν το κρίνουν, ειδική εντολή κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο στην Αγκυρα, για να αρχίσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία των μερών για το πλαίσιο, η συζήτηση για την οριοθέτηση δεν θα προχωρήσει και θα προσπαθήσουμε να συντηρήσουμε το σχετικά καλό κλίμα». Επίσης επανέλαβε την ελληνική θέση πως η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τουρκικές αξιώσεις όπως αυτές που προκύπτουν από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Οι τουρκικές πηγές λένε πως δεν υπάρχει αλλαγή στις θέσεις των δύο χωρών ως προς τα θέματα στο Αιγαίο, και θεωρούν πως είναι «η μεγάλη πλειονότητα ζητημάτων περί θάλασσας και αέρα συνδέονται νομικά», και ως εκ τούτου είναι «νομικά αναγκαίο» να συζητηθούν μαζί.

Σκοπός της Άγκυρας, υποστηρίζουν, είναι να μην αφεθούν ανεπίλυτα ζητήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις και κρίσεις και ότι επιθυμεί μια μόνιμη και «πλήρη» λύση «με βάση το διεθνές δίκαιο» σε θέματα όπως τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος, «γεωγραφικοί σχηματισμοί αβέβαιης κυριαρχίας, η στρατιωτικοποίηση νησιών με αποστρατιωτικοποιήμενο καθεστώς και η διαχείριση των FIR». Όπως συνεχίζουν, εάν δεν υπάρξει λύση ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα επιθυμεί να μπουν αυτές οι διαφωνίες στην ατζέντα για το Διεθνές Δικαστήριο ως «πακέτο» και η Ελλάδα να άρει επιφυλάξεις σχετικά με τη δικαιοδοσία του.

Οι εν λόγω πηγές θέτουν επίσης κατηγορούν την Ελλάδα πως «προσπαθεί να αρνηθεί» αυτό που χαρακτηρίζουν ως «εθνική ταυτότητα» της μουσουλμανικής μειονότητας (την οποία χαρακτηρίζουν ως «τουρκική») και ότι πρέπει να σταματήσει να μην αναγνωρίζει «εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες» και γενικά να «καταστέλλει» τη μειονότητα. Ακόμη, καλούν την Ελλάδα να αλλάξει τον τρόπο που προσεγγίζει «ομογενείς» οι οποίοι «δεν καλύπτονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης», όπως αυτούς που ζουν στη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και την Κω, με την Άγκυρα να «απαιτεί το ελληνικό κράτος να κάνει βήματα προς αυτούς με βάση τις παγκόσμιες αξίες και σύμφωνα με τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα».

Δημοφιλή