«I' m positive»: Ενα διήμερο προβολών και συζητήσεων για σχολεία στη Στέγη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, η Κεντρική Σκηνή της Στέγης φιλοξενεί τρεις αληθινές ιστορίες που σχετίζονται με τον HIV.
I’m Positive 2019
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
I’m Positive 2019

Το Ίδρυμα Ωνάση και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» προτάσσουν την παιδεία «παίρνουν θέση, αμφισβητούν τα στερεότυπα, φέρνουν στο φως κοινωνικές ομάδες που ωθούνται στο περιθώριο», μέσα από τη διήμερη διοργάνωση «I’m Positive», στις 13 και 14 Νοεμβρίου, στη Στέγη.

Γνωρίζετε ότι o HIV είναι πλέον μια χρόνια πάθηση; Γνωρίζετε ότι τα οροθετικά άτομα που παίρνουν σωστά τη θεραπεία τους είναι αδύνατο να μεταδώσουν τον ιό; Ότι υπάρχει μια προφυλακτική θεραπεία που προστατεύει από τον HIV; Η επιστήμη έχει προχωρήσει, ας ακολουθήσει και η κοινωνία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στις 20:00, η Κεντρική Σκηνή της Στέγης φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά τρεις αληθινές ιστορίες που σχετίζονται με τον HIV, αλλά πραγματεύονται ευρύτερες έννοιες και αξίες, όπως η παιδεία, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η ορατότητα των ευάλωτων ομάδων.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και αποκτά φέτος διεθνή εμβέλεια. Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης θα φιλοξενηθούν ο Dr Demetre Daskalakis, Αναπληρωτής Επίτροπος για τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης, και ο Bruce Richman, Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Εκστρατείας «Prevention Access Campaign».

Μαζί τους, οι πρωταγωνιστές των ιστοριών: ο σύζυγος του Demetre, Michael Macneal, o Ραφαήλ Μπιλίδας (υπεύθυνος επικοινωνίας του Athens Pride) και η μητέρα του, Κωνσταντίνα Παλυβού, η Άννα Κουρουπού (διευθύντρια του Red Umbrella Athens) και ο Νίκος Φιτσιάλος (υπεύθυνος street-work της «Θετικής Φωνής»).

Όπως και στο «I’m Positive 2018», η δράση περιλαμβάνει ένα διήμερο κινηματογραφικών προβολών και συζήτησης για σχολεία, στις 13 και 14 Νοεμβρίου στη Μικρή Σκηνή.

Κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδηλώσεων, παιδιά και έφηβοι έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους της κοινότητας των οροθετικών για θέματα σεξουαλικής υγείας, για τις προκλήσεις και προκαταλήψεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι, αλλά και τη σημαντικότητα της ορατότητας και την αποδοχής για αυτό που είσαι.

Στη συζήτηση στις 14 Νοεμβρίου, στην Κεντρική Σκηνή, συμμετέχουν οι:

Dr. Demetre Daskalakis, Michael Macneal, Bruce Richman, Άννα Κουρουπού, Ραφαήλ Μπιλίδας, Κωνσταντίνα Παλυβού

Συντονισμός: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Λυδία Παπαϊωάννου

Μετά τη συζήτηση, ακολουθεί πάρτι στο φουαγιέ του ισογείου.

Η συζήτηση θα έχει παράλληλη διερμηνεία και στην ελληνική νοηματική γλώσσα από τη Σοφία Ρομπόλη.

Μετά τις πρωινές προβολές, στις 13 και 14 Νοεμβρίου, ακολουθεί συζήτηση με τους μαθητές.

Ομιλητές: Ραφαήλ Μπιλίδας, Έλενα Σκαρπίδου.

Συντονισμός: Μαίρη Συνατσάκη

«I’m Positive 2019»
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
«I’m Positive 2019»

Δυό λόγια για τους συμμετέχοντες στη συζήτηση και την καμπάνια

O Dr. Demetre Daskalakis είναι αναπληρωτής επίτροπος για τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης. Υπήρξε ο πρώτος κρατικός αξιωματούχος στον κόσμο που συνυπέγραψε την Παγκόσμια Διακήρυξη η οποία αναφέρει ότι οι άνθρωποι με HIV λοίμωξη που παίρνουν σωστά την αγωγή τους δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους συντρόφους τους, ακόμη και με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Ο Demetre είναι παντρεμένος με τον Michael τα τελευταία 7 χρόνια.

Ο Bruce Richman είναι ο ιδρυτικός διευθυντής της Prevention Access Campaign (Εκστρατεία Πρόσβασης στην Πρόληψη), που είναι ένα παγκόσμιο κίνημα με περισσότερους από 930 επίσημους εταίρους σε 99 χώρες.

Ο Ραφαήλ Μπιλίδας είναι 29 ετών και διαγνώστηκε με HIV πριν από 5 χρόνια. Εργάζεται στον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και είναι υπεύθυνος επικοινωνίας του Athens Pride. Η μητέρα του, Κωνσταντίνα Παλυβού, είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός και ζει στην Τρίπολη.

Η Άννα Κουρουπού είναι sex worker και διευθύντρια του Red Umbrella Athens, του πρώτου κέντρου στην Ελλάδα για την υποστήριξη των ατόμων που εργάζονται στο σεξ.

Ο Νίκος Φιτσιάλος είναι υπεύθυνος του προγράμματος εργασίας στον δρόμο της «Θετικής Φωνής». Με την ομάδα του επισκέπτονται κάθε εβδομάδα μέρη όπου συχνάζουν ευάλωτες ομάδες.

Πρόγραμμα για σχολεία

Τετάρτη 13 & Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Προβολές | Μικρή Σκηνή | 10:00

Hippo

Θεοφύλακτος Αργυρού, Ελλάδα, 2018, 24΄

Προσευχή

Θανάσης Νεοφώτιστος, Ελλάδα, 2014, 20΄

Ανοιξιάτικος Πυρετός / Spring Fever

Anna Snowball, Ηνωμένο Βασίλειο/Ολλανδία, 2019, 9΄

Σαν + Μένα / Jus+ Like Me

Samuel Douek, Ηνωμένο Βασίλειο, 2018, 15΄

Συζήτηση | Μικρή Σκηνή | 11:15

Οι μαθητές συζητούν με τον Ραφαήλ Μπιλίδα, που ζει με HIV, και μία εκπαιδευτικό, για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη ζωή με HIV, για τη σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και για θέματα διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.

Ομιλητές: Ραφαήλ Μπιλίδας, Έλενα Σκαρπίδου

Συντονίζει η Μαίρη Συνατσάκη

Απευθύνεται σε μαθητές σχολείων | Οι συμμετοχές έχουν κλείσει

Αναλυτικά για τις ταινίες

Hippo

Θεοφύλακτος Αργυρού, Ελλάδα, 2018, 24΄

Ο Σωτήρης είναι ένας εύσωμος μαθητής με ιδιαίτερο ταλέντο στο σχέδιο, ο οποίος όμως δέχεται καθημερινά ψυχολογική και σωματική βία από τον Αντώνη και την παρέα του. Ο Σωτήρης θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του Joy, ενός μαθητή που είναι από τους μεγαλύτερους ταραχοποιούς του σχολείου. Ο Joy θα πλησιάσει τον Σωτήρη με ωφελιμιστικούς σκοπούς και θα τον βοηθήσει να βγει από το καβούκι του. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως ο Σωτήρης θα υποκύψει στα πιο ζωώδη ένστικτά του.

Προσευχή

Θανάσης Νεοφώτιστος, Ελλάδα, 2014, 20΄

Στο σχολείο του Δημήτρη, ο Βασίλης με την παρέα του, μια ομάδα νταήδων, του προκαλούν τρόμο. Όταν μαθαίνει ότι πρέπει να πει την πρωινή προσευχή, ο Βασίλης καταλαμβάνει όλη του τη σκέψη. Τι θα γίνει όμως όταν θα φτάσει η μέρα να σταθεί μπροστά σε όλο το σχολείο και κυρίως μπροστά σ’ αυτόν;

Ανοιξιάτικος Πυρετός (Spring Fever)

Anna Snowball, Ηνωμένο Βασίλειο/Ολλανδία, 2019, 9΄

Μια ματιά σε ένα αναπάντεχα διαφορετικό μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην Ολλανδία. Αυτό δεν είναι απλώς ένα μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, είναι ένα μάθημα ενάντια στην ντροπή.

Σαν + Μένα (Jus+ Like Me)

Samuel Douek, Ηνωμένο Βασίλειο, 2018, 15’

Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του HIV ακτιβιστή Phil Dzwonkiewicz.

Παρά την ευρεία χρήση φαρμάκων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του HIV και τη μείωση νέων μολύνσεων, οι οροθετικοί συνεχίζουν να ζουν με την ντροπή του στίγματος από την ευρύτερη κοινωνία. Παρόλο που ο Φιλ προσπάθησε να κρατήσει μυστικό το γεγονός ότι είναι οροθετικός, αποφάσισε να ξεκινήσει την καμπάνια #HIVDoesntDefineYou (ο HIV δεν σε καθορίζει), προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος για την ασθένεια και να αποτελέσει ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς μπορεί ένας οροθετικός να έχει όντως μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

Η ταινία γυρίστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 2018 και έγινε σε συνεργασία με τη UNAIDS (Ηνωμένα Έθνη).

Info

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

13 & 14 Νοεμβρίου 2019

Κινηματογραφικές προβολές για σχολεία

Μικρή Σκηνή | 13 & 14 Νοεμβρίου 2019 | 10:00

Συζήτηση

Κεντρική Σκηνή | 14 Νοεμβρίου 2019 | 20:00

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας