ΙΑΕΑ: Χρειαζόμαστε την πυρηνική ενέργεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

ΙΑΕΑ: Χρειαζόμαστε την πυρηνική ενέργεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Yves Herman / Reuters

Τα επίπεδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω πυρηνικών σταθμών κινδυνεύουν να μειωθούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες, καθώς παλαιοί αντιδραστήρες αποσύρονται και η βιομηχανία πάσχει από μείωση της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με νέο report της ΙΑΕΑ (Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας). Η τάση αυτή ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Γιουκίγια Αμάνο, γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ.

Συνολικά, οι προβλέψεις της ΙΑΕΑ υποδεικνύουν πως η πυρηνική ενέργεια ενδεχομένως να δυσκολευτεί να διατηρήσει την παρούσα θέση της στο «ενεργειακό μείγμα» του κόσμου. Η πυρηνική ενέργεια παρήγαγε περίπου το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας του κόσμου του 2017, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1/3 της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών ρύπων.

Βραχυπρόθεσμα, η χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου, η επίδραση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και οι εθνικές πολιτικές πυρηνικής ενέργειας σε διάφορες χώρες μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα το 2011 αναμένεται να συνεχίζουν να επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με το σχετικό report. Επιπρόσθετα, η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας αντιμετωπίζει ζητήματα όπως η αύξηση των χρόνων κατασκευής και του κόστους εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων ως προς την ασφάλεια, των προκλήσεων ως προς τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών κ.α.

Παρόλα αυτά, υπογραμμίζεται στο σχετικό report, το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια παραμένει ισχυρό στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ειδικά στην Ασία όπου χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού, ενώ παράλληλα επιθυμούν τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις ανά περιοχή, η ΙΑΕΑ εκτιμά τα εξής:

Βόρεια Αμερική: Η ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικούς σταθμούς θα μπορούσε να μειωθεί περίπου κατά το 1/3 το 2030 (το «χαμηλό» σενάριο) ή να διατηρήσει τα επίπεδα του 2017 ως τότε, στο «υψηλό» σενάριο.

Λατινική Αμερική, Καραϊβική: Η παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί και στα δύο σενάρια, αλλά ο ρόλος της θα παραμείνει μικρός τις επερχόμενες δεκαετίες.

Βόρεια, δυτική και νότια Ευρώπη: Αρκετές χώρες έχουν ανακοινώσει σταδιακή μείωση της πυρηνικής ενέργειας. Η παραγωγή της αναμένεται να μειωθεί μέχρι και 30%, ή να αυξηθεί λίγο ως το 2030.

Ανατολική Ευρώπη: Αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα ή να επεκταθεί κατά 30% μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Αφρική: Στο «χαμηλό» σενάριο η παραγωγή αναμένεται να παραμείνει στα ίδια χαμηλά επίπεδα, με την πιθανότητα μεγαλύτερης επέκτασης ως το 2050.

Δυτική Ασία: Αναμένεται σημαντική αύξηση της παραγωγής.

Νότια Ασία: Αναμένεται αύξηση της παραγωγής, τόσο στο «χαμηλό» όσο και στο «υψηλό» σενάριο.

Κεντρική και ανατολική Ασία: Αναμένεται σημαντική άνοδος, τόσο στο «χαμηλό», όσο και στο «υψηλό» σενάριο.

Δημοφιλή