Ian McEwan: Στις 25 Απριλίου η πρώτη επίσκεψη του δημοφιλούς Βρετανού συγγραφέα στην Αθήνα

Ian McEwan: Στις 25 Απριλίου η πρώτη επίσκεψη του δημοφιλούς Βρετανού συγγραφέα στην Αθήνα
Courtesy

Ο Βρετανός συγγραφέας Ian McEwan [Ίαν ΜακΓιούαν], το λογοτεχνικό έργο του οποίου είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα και δίνει διάλεξη με θέμα «Ο εαυτός: Η λογοτεχνική επινόηση του εαυτού».

Την Τετάρτη 25 Απριλίου στις 19:00, θα συνομιλήσει με τον ποιητή Χάρη Βλαβιανό για την τέχνη της μυθοπλασίας και τους τρόπους με τους οποίους ένας μυθιστοριογράφος «επινοεί τον εαυτό του» κατά τη διαδικασία της συγγραφής του έργου του.

Η ομιλία του πολυβραβευμένου συγγραφέα εντάσσεται στο πλαίσιο του Megaron Plus και των εκδηλώσεων «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» του δήμου Αθηναίων (ενότητα Ένας κόσμος συγγραφείς – A word of writers), καθώς η πόλη επελέγη από την UNESCO για να φιλοξενήσει αυτή τη σπουδαία πολιτιστική διοργάνωση, στόχος της οποίας είναι να φέρει τα «βιβλία παντού».

Η ομιλία του Ian McEwan θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος για το κοινό στη διάλεξη είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και o Αναπληρωτής της Πρέσβεως της Βρετανίας James Bryce [Τζέημς Μπράυς].

Μετά το πέρας της διάλεξης ο Ian McEwan θα συναντήσει το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Η επίσκεψη του σπουδαίου συγγραφέα στην Ελλάδα πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και των Εκδόσεων Πατάκη και με την υποστήριξη του British Council Greece.

Λίγα λόγια για τον Ian MacEwan:

Γεννήθηκε το 1948. Έχει γράψει δύο συλλογές διηγημάτων και δεκατέσσερα µυθιστορήµατα, μεταξύ των οποίων Ο τσιµεντόκηπος (Γράµµατα, 1982), Ξένοι στη Βενετία (Σέλας, 1991), Ο αθώος (Σέλας, 1993), Μαύρα σκυλιά (Σέλας, 1994), Έµµονη αγάπη (Νεφέλη, 1999), Άµστερνταµ (Νεφέλη, 1999), Σάββατο (Νεφέλη, 2006), Εξιλέωση (Νεφέλη, 2008).

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν ακόµη τα µυθιστορήµατά του Στην ακτή (2007), Solar (2010), Χαµένο παιδί (2013), Επιχείρηση Zάχαρη (2013), Νόµος περί τέκνων (2015) και Καρυδότσουφλο (2017).

Το 1987 τιμήθηκε με το Whitbread Award και έξι χρόνια μετά, με το Prix Femina Étranger για το μυθιστόρημά του Χαμένο παιδί. Τρία μυθιστορήματά του συμπεριλήφθηκαν στις τελικές υποψηφιότητες για το βραβείο Μπούκερ, το οποίο τελικά κέρδισε το 1998 για το Άµστερνταµ. Το 2008, η βρετανική εφημερίδα «The Τimes» τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους «Πενήντα σπουδαιότερους βρετανούς συγγραφείς από το 1945», ενώ η «Daily Telegraph» τον κατέταξε δέκατο ένατο στον κατάλογο με τους «Εκατό πιο ισχυρούς ανθρώπους στον βρετανικό πολιτισμό».

Λίγα λόγια για τον Χάρη Βλαβιανό:

Γεννήθηκε στη Ρώμη το 1957. Σπούδασε Οικονοµικά καί Φιλοσοφία στο Πανεπιστήµιο του Μπρίστολ και Πολιτική Θεωρία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει εκδώσει δώδεκα ποιητικές συλλογές και τέσσερις συλλογές δοκιµίων. Το 2015 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα (Το αίµα νερό). Τελευταίο του βιβλίο, Το κρυφό ημερολόγιο του Χίτλερ (2016).

Έχει μεταφράσει έργα κορυφαίων ποιητών (Whitman, Pound, Blake, Ashbery, Herbert, Pessoa, Cummings, Longley, Stevens, Carson). Το 2013 κυκλοφόρησε η µετάφρασή του των Τεσσάρων Κουαρτέτων του T. S. Eliot (δίγλωσση έκδοση), σύνθεσης εμβληματικής στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Ποιήµατά του έχουν µεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και έργα του έχουν εκδοθεί σε Αγγλία, Γαλλία, Γερµανία, Σουηδία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Ισπανία. Διευθύνει το περιοδικό «Ποιητική». Είναι υπεύθυνος εκδόσεων στις Εκδόσεις Πατάκη και διδάσκει Ιστορία και Πολιτική Θεωρία στο Αµερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Δημοφιλή