Ιάπωνες αλιείς σκότωσαν 122 έγκυες φάλαινες μινκ στη διάρκεια της ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης ετήσιας εκστρατείας τους στην Ανταρκτική, την οποία υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων καταγγέλλουν ως «μακάβρια και ανώφελη».
Στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου, οι Ιάπωνες αλιείς έπιασαν συνολικά 333 φάλαινες μινκ, εκ των οποίων 122 ήταν έγκυες και 114 ήταν πολύ μικρές, σύμφωνα με έκθεση που υποβλήθηκε στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) τον προηγούμενο μήνα.
Η οργάνωση προστασίας των ζώων Humane Society International χαρακτήρισε «σοκαριστικούς» τους αριθμούς αυτούς, θεωρώντας ότι αποτελούν «θλιβερή μαρτυρία της σκληρότητας της ιαπωνικής φαλαινοθηρίας».
«Είναι μια ακόμη απόδειξη της πραγματικά μακάβριας και ανώφελης φύσης της φαλαινοθηρίας, την ώρα που έχει αποκαλυφθεί ότι μη φονικές έρευνες είναι επαρκείς για επιστημονικούς σκοπούς», σχολίασε η Αλέξια Γουέλμπιλοβ στέλεχος της οργάνωσης.
Η Ιαπωνία έχει υπογράψει την απαγόρευση της IWC για τη φαλαινοθηρία, όμως ισχυρίζεται ότι τη συνεχίζει για επιστημονικές σκοπούς κοντά στις ακτές της στον Ειρηνικό Ωκεανό και στην Ανταρκτική, αν και μεγάλο μέρος του κρέατος των φαλαινών τελικά καταλήγει στην αγορά.
Νορβηγία και Ισλανδία είναι οι μόνες χώρες που ασκούν ανοικτά τη φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς. Το Τόκιο από την πλευρά του προσπαθεί να αποδείξει ότι ο πληθυσμός των φαλαινών είναι αρκετά μεγάλος για να μπορεί να αντέξει την επανάληψη της φαλαινοθηρίας για εμπορικούς σκοπούς.
Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αλιείας υπερασπίστηκε ξανά σήμερα τη θέση της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι οι αλιείς δεν είχαν στόχο συγκεκριμένα τις έγκυες φάλαινες. «Πιάνουμε φάλαινες με εντελώς τυχαίο τρόπο», τόνισε ο Γιούκι Μορίτα, υπεύθυνος φαλαινοθηρίας στην υπηρεσία.
«Η επιστημονική επιτροπή της IWC επιβεβαιώνει ότι ο αριθμός των φαλαινών που κυνηγάμε είναι αυτός που είναι απαραίτητος για τη διεξαγωγή ερευνών και δεν φτάνει σε επίπεδα που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο» τη διατήρηση του πληθυσμού των φαλαινών, πρόσθεσε.