Οι επιχειρήσεις στην Ιαπωνία λαμβάνουν σκληρότερα μέτρα κατά των καπνιστών φθάνοντας πλέον στο σημείο να αποφεύγουν την πρόσληψη εργαζομένων που καπνίζουν.
Οι κινήσεις αυτές έρχονται σε μία στιγμή που προωθείται η υγεία των εργαζομένων, ο περιορισμός της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και η αύξηση της παραγωγικότητας με την εξάλειψη των «διαλειμμάτων για τσιγάρο».
Ορισμένοι όμως αμφισβητούν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και θεωρούν πως η κίνηση αυτή υπερβαίνει τις υπάρχουσες προσπάθειες όπως ο καθορισμένος χώρος καπνίσματος.
«Η καταπολέμηση του καπνίσματος είναι μία άλλη στρατηγική μέσα από την οποία οι εταιρείες προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους», δήλωσε ο Γιασουχίρο Ομπα, πρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας, Sompo Japan Nipponkoa Himawari, μετά την εκδήλωση στα εγκαίνια της κοινοπραξίας για την προώθηση μέτρων κατά του καπνίσματος, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, στο Τόκιο.
Στην κοινοπραξία συμμετέχουν περισσότερες από 20 εταιρείες.
Η Sompo, προωθεί μία ασφαλιστική υπηρεσία που βοηθά τους συμβαλλόμενους να διατηρούν υψηλά επίπεδα υγείας με το να αρνούνται να προσλάβουν νέους πτυχιούχους που καπνίζουν, αρχής γενομένης την άνοιξη του 2020.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, οι υψηλά ιστάμενοι εργαζόμενοι υποχρεούνται να υπογράψουν ένα συμφωνητικό με την εταιρεία, στο οποίο αποδέχονται τον όρο, πως δεν θα καπνίζουν εν ώρα εργασίας, πριν αναλάβουν την θέση τους.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με άλλες εταιρείες όπως οι Hoshino Resorts, Academia και Rohto Pharmaceutical Co. με την τελευταία να πριμοδοτεί την αποχή από το κάπνισμα με κουπόνια για την καφετέρια.
Το Πανεπιστήμιο του Ναγκασάκι, στην προσπάθεια του να καταπολεμήσει το παθητικό κάπνισμα στους κοινόχρηστους χώρους, στις συνεντεύξεις που κάνει για πρόσληψη προσωπικού, ξεκαθαρίζει πως αυτό θα προκύψει μόνο εάν ο υποψήφιος για την συγκεκριμένη θέση, υπογράψει συμφωνητικό, που αποδέχεται τον όρο, να κόψει το κάπνισμα.
Αν και σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας οι εταιρείες απαγορεύεται να κάνει διακρίσεις εις βάρος των αιτούντων με βάση το φύλο ή κάποια αναπηρία, το ζήτημα του καπνίσματος δεν θεωρείται πως αντιβαίνει την νομοθεσία.
Τέλος η Pfizer Japan Inc αποφάσισε πριν από ένα μήνα να σταματήσει την πρόσληψη εργαζομένων μεσαίας κλίμακας που είναι καπνιστές και ταυτόχρονα ενώ δεν προωθεί πλέον τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου με εργαζόμενους που καπνίζουν, ενημερώνοντας παράλληλα πως δεν θα υπάρξει καμία πρόσληψη καπνιστή από το 2020 και μετά.
Σύμφωνα με τον νομικό Γιουτζίρο Γιοσιμούρα, ειδικός στα εργασιακά θέματα, οι εταιρείες έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων στο θέμα της απασχόλησης, με τις ίδιες να συνεχίζουν την αντικαπνιστική τους καμπάνια, ειδικά τώρα, που έχουν την κοινή γνώμη στο πλευρό τους.
Πηγή: Independent