Οι εισαγγελείς στην Οσάκα της Ιαπωνίας απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν άνδρα για τη δολοφονία μιας νεαρής κοπέλας με θάλλιο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως ποντικοφάρμακο.
Ο Καζούκι Μιγιαμότο, 37 ετών, κατηγορείται ότι σκότωσε την 21 ετών φοιτήτρια Χικάνο Χαμάνο τον περασμένο Οκτώβριο, βάζοντας στο ποτό της θάλλιο.
Θάλλιο βρέθηκε επίσης πρόσφατα σε συγγενή του, η οποία βρίσκεται σε κώμα από το 2020, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Μόνο ένα γραμμάριο από θάλλιο θα μπορούσε να σκοτώσει έναν ενήλικα.
Αλλά η αστυνομία δεν έχει βρει το κίνητρο, ούτε πώς βρήκε το δηλητήριο. Ο ύποπτος συνελήφθη στις 3 Μαρτίου στο Κιότο.
Το θάλλιο είναι ένα μαλακό μέταλλο που διαλύεται στο νερό και δεν έχει γεύση ή οσμή - καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό του εκτός εργαστηριακού περιβάλλοντος.
Ο Μιγιαμότο που εργάζεται ως κτηματομεσίτης, χορήγησε το θάλλιο στην Χαμάνο γύρω στις 11 και 12 Οκτωβρίου, όταν επισκέφτηκε το διαμέρισμά της στο Κιότο.
Είχε πει στην αστυνομία ότι οι δυο τους γευμάτιζαν έξω το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου προτού πάνε στο σπίτι της κυρίας Χαμάνο για ποτά, ανέφεραν οι Japan Times, επικαλούμενοι τους ερευνητές.
Σύμφωνα με τον 37χρονο, η Χαμάνο παρουσίασε έντονο βήχα. Στη συνέχεια επικοινώνησε με την οικογένειά της, η οποία την μετέφερε στο νοσοκομείο την επόμενη μέρα, αναφέρει το BBC.
Η Χαμάνο πέθανε στις 15 Οκτωβρίου από σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια - βρέθηκε θάλλιο στον εμετό και στα ούρα της, ανέφερε η Asahi Shimbun.
Η αστυνομία υποπτεύεται ότι ο 37χρονος είχε βάλει το θάλλιο στο ποτό της Χαμάνο όταν ήταν μόνοι στο διαμέρισμά της. Κατά την ανάλυση του smartphone του 37χρονου η αστυνομία βρήκε αναζητήσεις στο Διαδίκτυο για θάλλιο.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η 21χρονη συνάντησε για πρώτη φορά τον 37χρονο ενώ εργαζόταν στην εταιρία του με μερική απασχόληση. Εκτός από την κτηματομεσιτική του επιχείρηση, ο κ. 37χρονος διαχειρίζεται επίσης μια επιχείρηση που σχετίζεται με την ψυχαγωγία που περιλαμβάνει maikos, ή μαθητευόμενες γκέισες.
«Ο Μιγιαμότο και η Χαμάνο μερικές φορές έτρωγαν και δειπνούσαν μαζί», αναφέρει δημοσίευμα της Asahi Shimbun, επικαλούμενη γνωστούς τους.
Η ουσία ελέγχεται αυστηρά στην Ιαπωνία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ερευνητές ή εταιρείες το αγοράζουν από εξειδικευμένες επιχειρήσεις.
Το 2015, μια φοιτήτρια πανεπιστημίου στη Ναγκόγια καταδικάστηκε για απόπειρα δολοφονίας δύο συμφοιτητριών της με θάλλιο ενώ ήταν στο γυμνάσιο.
Η ίδια χημική ουσία είχε χρησιμοποιηθεί σε θανατηφόρες δόσεις από το Ισλαμικό Κράτος στους κρατούμενους της.
Ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το έχουν απαγορεύσει.