Μια πρώην νοσοκόμα στην Ιαπωνία παραδέχτηκε πως είχε «πειράξει» ενδοφλέβια διαλύματα (ορούς), σε μια υπόθεση μαζικών δηλητηριάσεων που, σύμφωνα με την αστυνομία, προκάλεσε δεκάδες θανάτους ασθενών σε νοσοκομείο πριν από δύο χρόνια.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, η Αγιούμι Κουμπόκι, 31 ετών, συνελήφθη το Σαββατοκύριακο ως ύποπτη για τον θάνατο του 88χρονου Σόζου Νισικάβα, καθώς θεωρείται πως έβαλε απολυμαντικό στον ορό του ενώ εργαζόταν στο νοσοκομείο Ογκούτσι στη Γιοκοχάμα.
Έκτοτε έχει πει στους αστυνομικούς πως δηλητηρίασε άλλο έναν 88χρονο, τον Νομπούο Γιαμάκι, ο οποίος νοσηλευόταν στον ίδιο όροφο, και ενδεχομένως να ευθύνεται και για τον θάνατο άλλων 20 ασθενών με την ίδια μέθοδο, σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi Shimbun.
Μετά τη σύλληψή της το Σάββατο φέρεται να είπε στους αστυνομικούς πως απεχθανόταν να έχει να κάνει με συγγενείς που θρηνούσαν, οπότε και...«ρύθμιζε» τους θανάτους των ασθενών έτσι ώστε να συμβαίνουν όταν η ίδια δεν βρισκόταν στη δουλειά.
Σχεδόν 48 ασθενείς στο νοσοκομείο πέθαναν υπό ασυνήθιστες συνθήκες μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών το 2016, περιλαμβανομένων πέντε μέσα σε μία ημέρα.
Η αστυνομία άρχισε έρευνα αφού βρέθηκαν ίχνη χλωριούχου βενζαλκονίου – ενός χημικού που συναντάται στο απολυμαντικό που χρησιμοποιείται από τις νοσοκόμες στους Γιαμάκι και Νισικάβα. Επίσης, βρέθηκαν μικρές τρύπες σε 10 από περίπου 50 αχρησιμοποίητους ορούς που είχαν αποθηκευτεί κοντά στον χώρο των νοσοκόμων στον ίδιο όροφο.
Η Κουμπόκι αρχικά είχε αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στους θανάτους, δηλώνοντας σοκαρισμένη στα ΜΜΕ και εκφράζοντας λύπη για τα θύματα και τις οικογένειές τους. Επίσης, πρόσθεσε ότι δεν είχε αντιληφθεί τίποτα ασυνήθιστο κατά τις βάρδιές της.
Ιαπωνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι, μετά τη σύλληψή της, είπε στην αστυνομία ότι είχε χορηγήσει απολυμαντικό σε «περίπου 20» άλλους ασθενείς, προσθέτοντας ότι στόχευε μόνο αυτούς που ήταν σοβαρά άρρωστοι. Ωστόσο, μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονταν και άτομα που δεν ήταν σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.
Η αστυνομία κατέληξε το 2016 στο συμπέρασμα πως δεν ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί το αίτιο του κάθε ύποπτου θανάτου, από τη στιγμή που πολλά από τα πτώματα είχαν αποτεφρωθεί.
Πρώην συνάδελφοι δήλωσαν σοκαρισμένοι όταν έμαθαν πως η Κουμπόκι, που είχε αρχίσει να εργάζεται στο νοσοκομείο το 2015, είχε συλληφθεί. «Δεν είχαμε ιδέα πως επρόκειτο για προβληματική εργαζόμενη» είπε στην Asahi Shimbun μέλος του προσωπικού. Σημειώνεται πως είχε κινήσει αρχικά υποψίες όταν διαπιστώθηκε πως η στολή της ήταν η μόνη μεταξύ αυτών που εξετάστηκαν από την αστυνομία η οποία έφερε ίχνη χλωριούχου βενζαλκονίου.