Το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας ψήφισε τη Δευτέρα νόμο που τιμωρεί τις «διαδικτυακές προσβολές» με φυλάκιση, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας του κοινού για τον διαδικτυακό εκφοβισμό εξαιτίας της αυτοκτονίας παίκτριας τηλεοπτικού ριάλιτι μετά από βάναυση μεταχείρισή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με την τροποποίηση του ποινικού κώδικα της χώρας -που θα τεθεί σε ισχύ αργότερα αυτό το καλοκαίρι- οι παραβάτες που καταδικάζονται για διαδικτυακές προσβολές μπορούν να τιμωρηθούν με φυλάκιση έως και ενός έτους ή πρόστιμο 300.000 γιεν (περίπου 2.135 ευρώ).
Μέχρι τώρα οι αντίστοιχες ποινές είναι κράτηση για λιγότερο από 30 ημέρες και πρόστιμο έως και 10.000 γιεν (71 ευρώ).
Το νομοσχέδιο αποδείχτηκε αμφιλεγόμενο στη χώρα, με τους πολέμιούς του να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να εμποδίσει την ελευθερία του λόγου και την κριτική όσων βρίσκονται στην εξουσία. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του είπαν ότι απαιτείται αυστηρότερη νομοθεσία για την πάταξη του online εκφοβισμού και της διαδικτυακής παρενόχλησης.
Ψηφίστηκε μόνο μετά την προσθήκη μιας διάταξης, η οποία προβλέπει την επανεξέταση του νόμου τρία χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του, ώστε να εκτιμηθεί ο αντίκτυπός του στην ελευθερία της έκφρασης.
Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Ιαπωνίας, ως προσβολές ορίζονται η δημόσια υποβάθμιση της κοινωνικής θέσης κάποιου χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα γεγονότα σχετικά με αυτόν ή σε συγκεκριμένη ενέργεια.
Το έγκλημα είναι διαφορετικό από τη συκοφαντική δυσφήμιση, που ορίζεται ως η δημόσια υποτίμηση κάποιου, ενώ υποδεικνύει συγκεκριμένα γεγονότα.
Και οι δύο πράξεις τιμωρούνται βάσει του νόμου.
Ο θάνατος της Χάνα Κιμούρα
Το θέμα της διαδικτυακής παρενόχλησης έχει λάβει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, με αυξανόμενες εκκλήσεις για νόμους κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού μετά τον θάνατο της επαγγελματία παλαιστή και ριάλιτι σταρ, Χάνα Κιμούρα.
Η 22χρονη, η οποία ήταν γνωστή για το ρόλο της στο σόου του Netflix «Terrace House», αυτοκτόνησε το 2020. Η είδηση προκάλεσε θλίψη και σοκ σε εθνικό επίπεδο, με πολλούς να υποδεικνύουν την διαδικτυακή κακοποίηση που είχε δεχθεί από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τους τελευταίους μήνες μέχρι τον θάνατό της.
Αμέσως μετά το θάνατό της, κορυφαίοι Ιάπωνες αξιωματούχοι στάθηκαν στον κίνδυνο του διαδικτυακού εκφοβισμού και δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν τις κυβερνητικές συζητήσεις για τη σχετική νομοθεσία.
Η μητέρα της Κιμούρα έκανε εκστρατεία για ισχυρότερους νόμους κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού μετά τον θάνατο της κόρης της και ίδρυσε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με την ονομασία «Remember Hana» για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό.
Η ίδια πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου αφού το κοινοβούλιο ανακοίνωσε την απόφασή του τη Δευτέρα, επαινώντας το νέο νόμο.
«Θέλω οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι έγκλημα», είπε.
(με πληροφορίες από Japan Times)