Η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να αποτελεί «σοβαρή και άμεση απειλή» για την ασφάλεια της Ιαπωνίας, τονίζει στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, υποβαθμίζοντας τη διπλωματική πρόοδο των τελευταίων μηνών.
Πέρυσι, αυτή η «λευκή βίβλος» είχε δημοσιοποιεί ενώ οι εντάσεις με την Πιονγκγιάνγκ βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους, εν μέσω εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων και δοκιμών πυρηνικών όπλων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυε τότε ότι η Βόρεια Κορέα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί».
Αλλά οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στη Νότια Κορέα αποτέλεσαν έναυσμα μιας θεαματικής διαδικασίας επαναπροσέγγισης, η οποία οδήγησε στις ιστορικές συναντήσεις κορυφής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αρχικά με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν και κατόπιν με τον Τραμπ στη Σιγκαπούρη τη 12η Ιουνίου.
Παρ′ όλ′ αυτά, το Τόκιο διατηρεί άκαμπτη θέση: «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη διαπίστωσή μας ότι τα πυρηνικά όπλα και οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Βόρειας Κορέας αποτελούν απειλή» για την ασφάλεια της Ιαπωνίας, και μάλιστα «χωρίς προηγούμενο».
Αυτή η «χωρίς προηγούμενο» απειλή «πλήττει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και σε παγκόσμιο επίπεδο», σύμφωνα με το έγγραφο.
Παρότι ο υπουργός Άμυνας της δεξιάς, εθνικιστικής κυβέρνησης της Ιαπωνίας, ο Ιτσουνόρι Ονοντέρα, κατέγραψε τον «διάλογο» ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τους μέχρι τώρα εχθρούς της, πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να αγνοούμε το γεγονός ότι, ακόμη σήμερα, η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει πολλές εκατοντάδες πυραύλους με ολόκληρη την ιαπωνική επικράτεια εντός του βεληνεκούς τους».
Αντιδρώντας, η ιαπωνική κυβέρνηση ενισχύει τα αμυντικά της μέσα. Στα τέλη του Ιουλίου, ανακοίνωσε μια επένδυση ύψους 3,6 δισ. ευρώ τα επόμενα 30 χρόνια για να εγκατασταθεί και να αξιοποιηθεί ένα αμερικανικό σύστημα αναχαίτισης πυραύλων, το οποίο στη θεωρία θα μπορούσε να αποτρέψει μια βορειοκορεάτικη επίθεση.
Εξάλλου στο κείμενο η Ιαπωνία επαναλαμβάνει την «έντονη ανησυχία» της για τις στρατιωτικές και ναυτικές φιλοδοξίες και την άνοδο «της ισχύος» της Κίνας, που αποπειράται σύμφωνα με το Τόκιο να «τροποποιήσει το status quo εξαναγκαστικά» στην περιοχή.
Η Κίνα διεκδικεί διάφορα νησιά, νησίδες, ξέρες και υφάλους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου βρίσκεται σε διένεξη με διάφορες άλλες χώρες της περιοχής (Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Μπρουνέι...) κι εγκαθιστά οπλικά συστήματα ή κατασκευάζει υποδομές για να υποστηρίξει τις εδαφικές της διεκδικήσεις σε νησιά που ελέγχει.
Στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, η Κίνα βρίσκεται εξάλλου σε διένεξη με την Ιαπωνία για τα νησιά που αποκαλούνται Ντιαογιού από το Πεκίνο και Σενκάκου από το Τόκιο.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)