Ομόφωνα αντίθετο, στην περαιτέρω χαλάρωση του ”ήδη χαλαρού lockdown”-όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωσή, είναι το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγο Θεσσαλονίκης που συνεδρίασε εκτάκτως με μοναδικό θέμα την επανεκτίμηση της κατάστασης στη πόλη λόγω πανδημίας.
Εκφράστηκε δε ανησυχία πως πιθανότατα η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τελευταία στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ να σχετίζεται με την μείωση κατά το τελευταίο διάστημα, των διενεργούμενων τεστ.
Το συμβούλιο ενημερώθηκε από τους Διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ., Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτρη Τσαλικάκη καθώς και την επικεφαλής του Παραρτήματος του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ στη Β. Ελλάδα (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Β.Ελλάδας) διευθύντρια του ΕΣΥ Γεωργία Λεπτοκαρίδου-Λακασά, σχετικά με τη λειτουργία και τα προβλήματα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης καθώς και τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.
Όπως προέκυψε, από τη συζήτηση και ενημέρωση, παρότι παρατηρείται μια μικρή μείωση των εισαγωγών ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες, η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζεται καθώς οι διαθέσιμες απλές κλίνες για ασθενείς covid-19 είναι κατειλημμένες κατά 70% ενώ οι αντίστοιχές κλίνες ΜΕΘ κατά 90%.
Στο Δ.Σ. ”εκφράστηκε ομόφωνα η αντίθεση σε κάθε περαιτέρω χαλάρωση του… χαλαρού μέχρι σήμερα lockdown, καθώς οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας των πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος και αναστροφή της μικρής και αργής αποκλιμάκωσης που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο σύστημα υγείας”.
Όπως επισημαίνεται, τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η παρατηρούμενη τον τελευταίο καιρό μείωση του συνολικού αριθμού των τεστ- πιθανώς με ανάλογη μείωση των θετικών κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά, δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε συμπεράσματα υπεραισιοδοξίας και εφησυχασμού από τους πολίτες.
Συζητήθηκαν επίσης, οι λεπτομέρειες για τις δράσεις που θα αναλάβει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στο αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες τεκμηριωμένα από ειδικούς επιστήμονες για την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά της covid-19.
Εξετάσθηκε δε και το πλαίσιο λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων -σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές- και συμφώνησαν ότι «ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι έτοιμος να συνδράμει τις δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κλπ), ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν ικανή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, που θα οδηγήσει σε επάνοδο στην κανονικότητα».
Τέλος διατυπώθηκε η αγωνία των μελών του Δ.Σ. του Ι.Σ.Θ., για την επί μακρόν μετατροπή των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης σε νοσοκομεία covid-19 , η οποία αν συνεχιστεί μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους από «παραμελημένες» παθήσεις εκτός covid19.
Επεσήμαναν για μια ακόμη φορά, ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται από όλους τα γνωστά μέτρα προστασίας (σωστή χρήση μάσκας, αποστάσεις, συνθήκες υγιεινής των χεριών, αερισμός χώρων) και υπενθυμίζει ότι το προσωπικό των νοσοκομείων εργάζεται σε συνθήκες υπερκόπωσης και «οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση της πίεσης ώστε να δώσουμε μια ανάσα ανασυγκρότησης, εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας στους συναδέλφους στην πρώτη γραμμή»