Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, διδακτορικό Τσίπρα και μάχες σε ενδιαφέρουσες εποχές

Θα υπάρξει «μονομαχία» για το διδακτορικό του κ. Τσίπρα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης;
φωτογραφία αρχείου
φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Ο τίτλος παραπέμπει στη γνωστή αγγλική «ευχή», αγνώστου πατρότητας, λέγεται ότι έχει Κινεζικές ρίζες, που υποκρύπτει στοιχεία κακής πρόθεσης (σχεδόν «κατάρας») καθώς οι «ενδιαφέρουσες» εποχές χαρακτηρίζονται από αστάθεια, προκλήσεις, απαγορεύσεις, κινδύνους, ανάγκη κατοχής δεξιοτήτων για την επιτυχή διαχείριση κρίσεων που λέει:

«Εύχομαι να ζήσεις σε ενδιαφέρουσες εποχές!..»

Εφτά Μαρτίου 2024 σήμερα και έχει ήδη ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την ίδρυση και λειτουργία Μη-κρατικών, μη-κερδοσκοπικών Ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα, που ήδη έχει ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων, με διαδηλώσεις και καταλήψεις Πανεπιστημίων και σφοδρές ανιπαραθέσεις εντός και εκτός Βουλής και θα κλείσει με ψηφοφορία την Παρασκευή 8 Μαρτίου...

Τέτοια Σύμπτωση;

Με αφορμή τα παραπάνω θυμήθηκα την 8η Μαρτίου 2016 όταν ο πρώην Πρωθυπουργός μας και πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας πήγε στη Σμύρνη για να τιμηθεί στην τελετή ανακήρυξής του σε «Επίτιμο Διδάκτορα της Πολιτικής Οικονομίας» του Οικονομικού Πανεπιστήμιου της Σμύρνης.

Διεθνώς το Ακαδημαϊκό τελετουργικό απονομής του «τιμητικού τίτλου διδάκτορα» περιλαμβάνει την ανάγνωση της αιτιολογίας της απόφασης απονομής του τίτλου από το αρμόδιο τμήμα του Πανεπιστημίου, την επίδοση τηβέννου και ειδικού παπύρου στο τιμώμενο πρόσωπο το οποίο, κατά κανόνα, κάνει μια δημόσια ομιλία στα μέλη του ακροατηρίου που το τιμούν με την παρουσία τους.

Ομολογώ ότι και εγώ όπως και πολλοί συνάδελφοι «ξαφνιαστήκαμε» με τη φωτογραφία του τότε Πρωθυπουργού μας φορώντας κοστούμι χωρίς γραβάτα και χωρίς τήβεννο να κρατά χαμογελαστός τον σχετικό πάπυρο του τίτλου που του απένειμε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης πλαισιωμένος από τρια μέλη της Διοίκησης του Πανεπιστημίου που φορούσαν τις προβλεπόμενες τηβέννους.

Η έλλειψη γραβάτας είναι, ως γνωστόν, το καθιερωμένο ενδυματολογικό στυλ δημοσίων εμφανίσεων του κ. Τσίπρα και είναι, σαφέστατα, αναφαίρετο δικαίωμά του, ασχέτως εάν δεν αρέσει σε εσάς και σε εμένα ως εμφανισιακή επιλογή.

Το δικό μου και άλλων καθηγητών ΑΕΙ «ξάφνιασμα» απαντήθηκε έμμεσα από το Δελτίο Τύπου που έθεσε σε διεθνή κυκλοφορία το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Σμύρνης την επόμενη ημέρα 9, Μαρτίου 2016 στο οποίο επισυνάπτονται τέσσερις φωτογραφίες. Υπάρχει μία που δείχνει τον κ Τσίπρα να δέχεται με χαμόγελο την τήβεννο που το προσφέρουν οι τρεις εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Σμύρνης.

.
.
Eurokinissi

Πρωτοτυπώντας για μια ακόμη φορά ο κ Τσίπρας δεν την φόρεσε παραβλέποντας ΕΝΑ από τα τρια στοιχεία του τελετουργικού αποδοχής του τιμητικού τίτλου του Διδάκτορα…

Στις 9 Μαρτίου 2016 ο τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινός για δεύτερη θητεία Πρωθυπουργός μας κ Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε ένα σαφώς ειρωνικό «τιτίβισμα» που χαρακτηρίστηκε «φαρμακερό» στο προσωπικό του twitter ασκώντας κριτική στον «πολέμιο» των Ιδιωτικών Κολλεγίων κ Τσίπρα που δέχτηκε τιμητικό διδακτορικό από το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης. Την ίδια μέρα το ελληνικό twitter «πήρε φωτιά».

Εκείνη η αποδοκιμαστική αναφορά του κ Μητσοτάκη σε «Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης» ελέγχεται καθώς το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης δηλώνει στην ταυτότητά του ότι είναι «Ιδιωτικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» που συστάθηκε το 2001 από το Οικονομικό Επιμελητήριο Σμύρνης και ελέγχεται από πολυμελές «Διοικητικό Συμβούλιο» ή «Συμβούλιο Θεματοφυλάκων» (Board of Trustees).

Δηλαδή το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης έχει τα ίδια χαρακτηριστικά Μη-Κρατικού, μη-κερδοσκοπικού Ιδιωτικού Πανεπιστημίου όπως αυτά που μεθαύριο Παρασκευή 8 Μαρτίου σίγουρα θα υπερψηφίσει η Κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη για την Ελλάδα...

Ίδια ακριβώς είναι και η ταυτότητα των δύο κορυφαίων διεθνώς Αμερικανικών Πανεπιστημίων από τα οποία ο σημερινός Πρωθυπουργός πήρε, μετά από την προβλεπόμενη φοίτηση, το πτυχίο, το μεταπτυχιακό Μάστερ και το διδακτορικό του, δηλαδή από το Harvard της Μασαχουσέτης και το Stanford της Καλιφόρνια («Private not for-profit Universities Governed by Boards of Trustees»).

Στην Πατρίδα μας υπάρχουν δύο Αμερικανικά Κολέγια, ένα στην Αθήνα και ένα στην Θεσσαλονίκη που λειτουργούν ως Ιδιωτικά, μη-κερδοσκοπικά Ιδρύματα. Εάν δεν κάνω λάθος τα υπόλοιπα Κολέγια που ξεκίνησαν πριν μερικές δεκαετίες ως Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (Κ.Ε.Σ.) είναι ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ και με τον σχετικό Νόμο του 2008 της Κυβέρνησης του κ Καραμανλή αναγνωρίσθηκαν ως Κολέγια «πάροχοι μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα. Οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών ή οποιασδήποτε άλλης ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα Κολέγια δεν είναι ισότιμα με τους τίτλους που χορηγούνται στο πλαίσιο του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης, όπως Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι. και Ι.Ε.Κ.».

Κλείνω δηλώνοντας ότ δεν κρατώ την αναπνοή μου και ομολογώντας ότι με διακατέχει, ως Πανεπιστημιακό δάσκαλο και Έλληνα πολίτη μια μικρή δόση αγωνίας καθώς αναρωτιέμαι εάν θα δούμε κάποια λεκτικά κονταροχτυπήματα μεταξύ του κ Μητσοτάκη ή του καθ΄ύλην αρμόδιου Υποουργού Παιδείας κ Πιερακάκη και του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ Τσίπρα με αναφορές στην 8η Μαρτίου 2016 ημέρα αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτωρα από το ΙΔΙΩΤΙΚΟ, Μη-Κρατικό, μη-κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης...

Κοντός ψαλμός αλληλούϊα...Οψόμεθα!..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή