Συνήλθε εκτάκτως την Παρασκευή (26/1) η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Τα μέλη της Συνόδου ενημερώθηκαν από τον κ. Ιερώνυμο, σχετικά με το θέμα της ονομασίας του Κράτους των Σκοπίων και ιδιαιτέρως την εκκλησιαστική του παράμετρο.
Αν και εξ΄αρχή η εκκλησία είχε ταχθεί κατά μιας σύνθετης ονομασίας που περιέχει τον όρο Μακεδονία, στην προηγούμενη συνεδρία της στις 10 Ιανουαρίου, είχε αποσαφηνίσει ότι δεν τάσσεται υπέρ των συλλαλητηρίων.
Προφανώς στην έκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ το κλίμα άλλαξε, καθώς στο νέο ανακοινωθέν πλέον, επισημαίνεται ότι η «Εκκλησία θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης».
Επιπλέον σε ό,τι αφορά τα συλλαλητήρια τονίζει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος «στο πλαίσιο της ελεύθερης εκφράσεως των κληρικών και λαϊκών μελών της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση με σύνεση και υπευθυνότητα».
Αυτό το ανακοινωθέν λίγες ημέρες πριν της διεξαγωγή του προγραμματισμένου για το Μακεδονικό συλλαλητήριο στις 4 Φεβρουαρίου, ουσιαστικά λύνει τα χέρια στους μητροπολίτες που θα θελήσουν να παραστούν,. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στις 21 Ιανουαρίου, είχαν συμμετάσχει 9 από τους 82 μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας. Μάλιστα με αφορμή το συλλαλητήριο ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος είχε δώσει το παρών, είχε ζητήσει αν επανεξετάσει τη στάση της Εκκλησία, σε σχέση με τα τα συλλαλητήρια. Ο κ. Ιερώνυμος συγκάλεσε εκτάκτως της ΔΙΣ και πλέον προέκυψε η νέα θεώρηση.
Πάντως ενδεικτικό της ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας στη Μονή Πετράκη, είναι ότι ενώ, η συνεδρίαση της ΔΙΣ άρχισε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11, το ανακοινωθέν εξεδόθη μετά από πολλές ώρες και συγκεκριμένα στις 3 το μεσημέρι. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αρχιείσκοπος αρνήθηκε να κάνει την παραμικρή δήλωση στους δημοσιογράφους παραπέμποντας στο ανακοινωθέν της ΔΙΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των Παμακκεδονικών Ενώσεων, έχουν ζητήσει και επιμένουν να υπάρχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκόπο (η οποία μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει), προκειμένου να του ζητήσουν προσωπικά να παρευρεθεί στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου.
Όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν της ΔΙΣ:
«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παρατηρεί ότι ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα, ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης Της, περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου «Μακεδονία» η παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του Κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας».
Μιας θέσης, την οποία πρώτη η ίδια, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής Της ευθύνης, διετύπωσε με τόσο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, συμμεριζόμενη απόλυτα την εύλογη αγωνία και των Ιεραρχών, που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην Μακεδονία μας, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες του κυρίαρχου Λαού και σύσσωμου του Οικουμενικού Ελληνισμού, σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικό θέμα.
Γιατί στο όνομα «Μακεδονία» περικλείονται και κορυφώνονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του Κράτους των Σκοπίων.
Εκφράζει δε την λύπη και την πικρία Της, διότι κάποιοι ηθελημένα παρερμήνευσαν την νηφάλια και ενωτική επισήμανση του Μακαριωτάτου Προέδρου Της, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, περί της ανάγκης αντιμετώπισης του όλου ζητήματος με όρους εθνικής συναίνεσης, συνεννόησης και ομοψυχίας, στην διάρκεια της ενημέρωσής του από τον Πρωθυπουργό, για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία του Κράτους των Σκοπίων, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου ε.ε., στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Πρωθυπουργού και την ταυτόχρονη ενημέρωσή Του, από τον Μακαριώτατο, για την εκκλησιαστική διάσταση του θέματος.
Η Εκκλησία της Ελλάδος, πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του Έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης.
Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεως των Κληρικών και Λαϊκών μελών Της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα.
Στα άκριτα, μάλιστα, συμπεράσματα και τις εκ του πονηρού εύκολες αποφάνσεις όσων συνειδητά δεν αντιλαμβάνονται τις προθέσεις Αυτής και του Προέδρου Της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ρητά δηλώνει ότι δεν μετέχει σε πολιτικές διεργασίες και μεθοδεύσεις, ούτε αποδέχεται να παίζει ο οιοσδήποτε πολιτικά παίγνια εις βάρος Της.
Μόνη Της ιερή ευθύνη είναι να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως.
Άλλωστε, στα εθνικά θέματα δεν χωρούν μικροκομματικές η μικροπολιτικές προσεγγίσεις και ερμηνείες.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ωσαύτως όπως το Σάββατο της Τυρινής, 17 Φεβρουαρίου, τελέσει Συνοδική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του ήρωα του Μακεδονικού αγώνος Παύλου Μελά και όλων των Μακεδονομάχων, στον τόπο όπου ηρωικώς έπεσαν, την Στάτιστα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.»