Ιεροσόλυμα: Σπάνιος χάλκινος καθρέπτης 2.300 ετών βρέθηκε σε τάφο Ελληνίδας εταίρας

Η ποιότητα του καθρέφτη είναι τόσο καλή που διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση και φαινόταν σαν να κατασκευάστηκε χθες.
.
.
Emil Aladjem/Israel Antiquities Authority

Τα λείψανα μιας νεαρής γυναίκας που πιθανότατα ήταν εταίρα κατά την ελληνιστική περίοδο ανακαλύφθηκαν σε μια σπηλιά κοντά στην οδό Χεβρώνας στην Ιερουσαλήμ. Δίπλα στα λείψανα βρέθηκε ένας καλά διατηρημένος, σπάνιος χάλκινος καθρέφτης, ανακοίνωσε η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA).

Ο τάφος, ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά σε μια βραχώδη πλαγιά κοντά στο κιμπούτς Ramat Rachel και χρονολογείται από τον 4ο ή 3ο αιώνα π.Χ, αναφέρει το Times of Israel.

Ο μικρός χειρός «καθρέφτης κουτιού» είναι ένας από τους 63 του είδους του που είναι γνωστό ότι έχουν διασωθεί. Ο καθρέφτης οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα λείψανα ήταν πιθανώς μιας εταίρας.

.
.
Emil Aladjem/Israel Antiquities Authority

«Η ποιότητα του καθρέφτη είναι τόσο καλή που διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση και φαινόταν σαν να κατασκευάστηκε χθες», δήλωσε ο Λιατ Οζ, διευθυντής της ανασκαφής IAA.

«Οι χάλκινοι καθρέφτες, όπως αυτός που βρέθηκε, θεωρούνταν ακριβό είδος πολυτελείας και μπορούσαν να περιέλθουν στην κατοχή των Ελληνίδων με δύο τρόπους. Είτε ως μέρος της προίκας τους πριν από έναν γάμο ή ως δώρο που δίνουν οι άνδρες στις εταίρες τους», σημείωσαν οι ερευνητές.

«Οι εταίρες αποτελούσαν μέρος ενός αρχαίου ελληνικού κοινωνικού θεσμού... Μερικές από αυτές έγιναν σύζυγοι κοινού των ηγεμόνων, καθώς και υψηλόβαθμων στρατηγών και διάσημων διανοουμένων. Οι εταίρες διοργάνωναν λογοτεχνικά σαλόνια και χρησίμευαν ως μούσες για τα πιο διάσημα έργα γλυπτικής και ζωγραφικής, τα οποία εκτίθεντο ακόμη και σε ναούς.

.
.
Emil Aladjem/Israel Antiquities Authority

Τα λείψανα της εταίρας - απανθρακωμένα ανθρώπινα οστά - αναγνωρίστηκαν ως αυτά μιας γυναίκας και, σύμφωνα με τον Δρ Γκι Στιέμπαλ του Τμήματος Αρχαιολογίας και Αρχαίας Εγγύς Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, είναι οι «πρώτες ενδείξεις στο Ισραήλ για αποτέφρωση στην ελληνιστική περίοδο».

Το πιο πιθανό συμπέρασμα είναι ότι ο τάφος ήταν αυτός μιας εταίρας που συνόδευε έναν υψηλό αξιωματούχο κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πέθανε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και θάφτηκε στην περιοχή.

Οι παντρεμένες γυναίκες στον αρχαίο ελληνιστικό κόσμο σπάνια έβγαιναν από τα σπίτια τους στην Ελλάδα ή συνόδευαν τους συζύγους τους σε στρατιωτικές περιπέτειες.

.
.
Emil Aladjem/Israel Antiquities Authority

Μια παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης, και μια παρουσίαση του σπάνιου καθρέφτη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε συνέδριο για τις Νέες Μελέτες στην Αρχαιολογία της Ιερουσαλήμ και της Περιοχής της, που θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Δημοφιλή