Ερευνητές αποκάλυψαν την Τετάρτη τα ευρήματα από ένα πείραμα που κράτησε 2 μήνες σε μια Καθολική Εκκλησία στην Ελβετία. Εκεί, μια προσωμοίωση του Ιησού, ενσωματωμένη σε μια οθόνη υπολογιστή, έκανε εξομολογήσεις, δεχόταν ερωτήσεις σε ζητήματα πίστης και έδινε απαντήσεις με βάση την Αγία Γραφή.
Η κεντρική ιδέα της όλης υπόθεσης, είναι σύμφωνα με εκπρόσωπο της εν λόγω εκκλησίας, η μεγάλη επίδραση που έχει πλέον η τεχνητή νοημοσύνη στον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Μετά από τις δοκιμές, στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου, στα τέλη Αυγούστου, συνελέχθησαν 900 περίπου συζητήσεις από επισκέπτες, οι οποίοι διατήρησαν την ανωνυμία τους.
Κάποιοι έβγαιναν έξω συγκινημένοι ή βυθισμένοι στις σκέψεις τους, ενώ το βρήκαν εύκολο ως προς την χρήση. Μια μικρή ταμπέλα προσκαλούσε τους επισκέπτες να εισέλθουν στο εξομολογητήριο. Οι πιστοί δεν μιλούσαν όμως πλέον με κάποιον ιερέα. Ένα πράσινο φως σήμαινε ότι ήρθε η σειρά του πιστού να μιλήσει, ενώ όταν άνοιγε ένα κόκκινο φως, ερχόταν η ώρα του AI Ιησού να μιλήσει.
Περίπου 300 άτομα συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο με την έξοδό τους, το οποίο αποτέλεσε βάση της παραπάνω έρευνας. Ο Philipp Haslbauer, ειδικός σε θέματα πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης, συμμετείχε στο συγκεκριμένο project και ανέφερε ότι το AI ηταν υπεύθυνο για τον ρόλο του Ιησού, το GPT-4ο της OpenAI για τις απαντήσεις, ενώ για την κατανόηση του προφορικού λόγου αξιοποιήθηκε ένας ειδικά σχεδιασμένος κώδικας.
Οι περισσότεροι επισκέπτες που συμμετείχαν ανέφεραν ότι ήταν χριστιανοί, ωστόσο αρκετοί ήταν και οι αγνωστικιστές, οι άθεοι, οι μουσουλμάνοι και οι βουδιστές που πήραν μέρος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά. Περίπου το 1/3 των συζητήσεων ήταν στην γερμανική γλώσσα, ωστόσο ο AI Ιησούς μπορεί να μιλήσει έως και 100 γλώσσες. Ενδεικτικά, υπήρξαν συζητήσεις στα κινεζικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ουγγρικά, τα ιταλικά, τα ρωσικά και τα ισπανικά.
Το πείραμα στην Καθολική Εκκλησία στην Ελβετία έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στο διαδίκτυο, με αρκετούς χρήστες στα social media, να χαρακτηρίζουν τον AI Ιησού ως βλασφημία.
Από την άλλη μεριά, ο Kenneth Cukier, δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής, έχει την μη κερδοσκοπική οργάνωση με το όνομα «AI και πίστη» και τονίζει ότι ο AI Ιησούς βοηθάει τους ανθρώπους να συνδεθούν καλύτερα με τον εαυτό τους και με τον υπόλοιπο κόσμο.