Ιλάνα Νταγιάν: Η εξωτερική πολιτική του Ισραήλ δεν θα αλλάξει εάν φύγει ο Νετανιάχου

Ανοιχτή συζήτηση με τη διακεκριμένη Ισραηλινή δημοσιογράφο στο Βιβλιοπωλείο Ιανός.
|
HuffPost Greece

Η εξωτερική πολιτική του Ισραήλ δεν αλλάζει όταν αλλάζει η κυβέρνηση, δήλωσε, ερωτηθείσα για τις σχέσεις και τη γενικότερη προσέγγιση των τελευταίων ετών με την Ελλάδα, η διακεκριμένη Ισραηλινή δημοσιογράφος Ιλάνα Νταγιάν στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης που διοργανώθηκε την Τετάρτη στο Βιβλιοπωλείο Ιανός από τη HuffPost Greece σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ, με θέμα «Ισραήλ: Εκλογές και Προκλήσεις».

Η Ιλάνα Νταγιάν, από τις σημαίνουσες προσωπικότητες της ισραηλινής δημοσιογραφίας, παρουσιάζει την εκπομπή ερευνητικού ρεπορτάζ «Uvda» (Τα Γεγονότα) στο «Κανάλι 12» της ισραηλινής τηλεόρασης, για τα φλέγοντα ζητήματα της ισραηλινής και διεθνούς επικαιρότητας. Εργάστηκε σε μεγάλες ισραηλινές εφημερίδες, καθώς και στην Ισραηλινή Ραδιοφωνία. Έχει βραβευθεί πολλάκις για τα ερευνητικά ρεπορτάζ της, μεταξύ των οποίων και πέντε φορές από το New York Festival for World’s Best TV & Films (2013, 2014). Είναι επίσης νομικός με σπουδές στην Σχολή Νομικής του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, ενώ δίνει διαλέξεις για την ελευθερία του λόγου στη Σχολή Νομικής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Όπως εκτίμησε η κ. Νταγιάν, η εξωτερική πολιτική του Ισραήλ δεν πρόκειται να αλλάξει εάν ο νυν πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν επικρατήσει στις εκλογές που πρόκειται να γίνουν τον Σεπτέμβριο, μετά την πρόσφατη αποτυχία του να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση. Ανάλογη ήταν η εκτίμησή της σε σχέση με την Τουρκία, εκφράζοντας την άποψη πως η επόμενη κυβέρνηση θα ακολουθήσει, σε γενικές γραμμές την παρούσα γραμμή- μη διαβλέποντας αναθέρμανση σχέσεων, ειδικά εφόσον η κυβέρνηση Ερντογάν ακολουθεί την παρούσα πολιτική «ένθερμης» στήριξης προς τους Παλαιστίνιους.

Ο Νετανιάχου και οι εκλογές το Ισραήλ

Αναφερόμενη στο πολιτικό σκηνικό και τις ζυμώσεις που είναι σε εξέλιξη στο Ισραήλ, εν όψει των εκλογών και με τις κατηγορίες σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογράμμισε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, παρά την έκβαση των τελευταίων εκλογών και την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης, είναι η φιγούρα που κυριαρχεί στην ισραηλινή πολιτική σκηνή, περιθωριοποιώντας οτιδήποτε άλλο. Όπως σημείωσε η κ. Νταγιάν, ο Νετανιάχου είναι ένας άνθρωπος ο οποίος «όλη του τη ζωή ετοιμαζόταν να ηγηθεί του Ισραήλ», και ως εκ τούτου διαθέτει εξαιρετική αντίληψη των δεδομένων, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο της ισραηλινής πολιτικής σκηνής («κατανοεί πως η ισραηλινή πολιτική έχει χαρακτήρα “φυλών”» είπε χαρακτηριστικά») όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Παρόλα αυτά, σημείωσε πως ο ίδιος «θέλει υπερβολικά» να παραμείνει πρωθυπουργός, σχολιάζοντας επίσης πως έχει επιδείξει μεγάλες δυνατότητες κατανόησης των φόβων που αποτελούν βασικό τμήμα της ιδιοσυγκρασίας/ ψυχολογίας του εβραϊκού κράτους- και «ξέρει να πώς να τους δημιουργεί, να τους αναδημιουργεί και να τους χειραγωγεί». Ερωτηθείσα για το αν εκτιμά πως υπάρχει κάποια πολιτική προσωπικότητα που θα μπορούσε να «εκθρονίσει» τον Νετανιάχου, εξέφρασε την άποψη πως ο νυν πρωθυπουργός παραμένει ισχυρός, παρά τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, και πως, ακόμα και αν στο κόμμα του (Λικούντ) υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελαν να τον δουν να φεύγει μετά από τη μακρά του παραμονή στην εξουσία, είναι τέτοιο το «DNA» του κόμματος που επιτάσσει πίστη στον ηγέτη. Ωστόσο, σημείωσε πως, εάν τελικά οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει οδηγήσουν στην πτώση του, δεν αποκλείεται να αναδειχθεί από το κόμμα κάποια προσωπικότητα που θα μπορούσε να πάρει τη θέση του- αν και, αξίζει να σημειωθεί πως χαρακτήρισε την ισραηλινή αντιπολίτευση «μουδιασμένη», κάτι που «δεν είναι καλό».

Οι διαφορετικές όψεις του Ισραήλ, το Παλαιστινιακό και το Ιράν

Αναφερόμενη στο γενικότερο κοινωνικό και πολιτικό «ψηφιδωτό» του Ισραήλ, η Ισραηλινή δημοσιογράφος έκανε λόγο τη «σχιζοφρενική» διάσταση που έχουν οι δύο διαφορετικές όψεις του Ισραήλ: Από τη μία την έλλειψη συμβιβασμού που απορρέει από τους φόβους οι οποίοι εξακολουθούν να υπάρχουν βαθιά ριζωμένοι στην ισραηλινή κουλτούρα, και την επιθυμία για την κανονικότητα. Όσον αφορά στο Παλαιστινιακό, εκτίμησε πως το 75% των Ισραηλινών και το 65% των Παλαιστινίων θα υποστήριζαν μια συμφωνία, ωστόσο «το δικό μας 75% δεν πιστεύει ότι υπάρχει το δικό τους 65% και το δικό τους 65% δεν πιστεύει ότι υπάρχει το δικό μας 75%», κάνοντας λόγο για έλλειψη θαρραλέων ηγετών που μπορούν να εμπνεύσουν. Μιλώντας για τη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού πάνω στο θέμα, είπε πως «τα κατανοεί όλα αυτά, αλλά δεν είναι πρόθυμος να κάνει ένα άλμα πίστης», υπογραμμίζοντας παρόλα αυτά πως «τα πάντα είναι αναστρέψιμα».

Ως προς το Ιράν, η κ.Νταγιάν σημείωσε ο Νετανιάχου κατάφερε να επιτύχει μία σημαντική νίκη σε διπλωματικό επίπεδο, επιμένοντας, εναντίον όλων, εναντίον της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, καταφέρνοντας να τη «διαβρώσει»- ωστόσο υπογράμμισε πως φάνηκε τυχερός στο συγκεκριμένο θέμα, αναφερόμενη στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, εκτίμησε πως ούτε ο Τραμπ ούτε ο Νετανιάχου επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν, οπότε και κάποια στιγμή θα επέλθει συμβιβασμός. Επίσης, εξέφρασε την άποψη πως το Ισραήλ αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή, καθώς το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα- θέτοντας το ερώτημα «τι ακριβώς φοβόμαστε τότε;».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντώνης Φουρλής, Διευθυντής Σύνταξης της ΗuffPost Greece, και στο πάνελ συμμετείχαν ο Στρατής Αγγελής, αρθρογράφος και υπεύθυνος διεθνών θεμάτων της εφημερίδας «Αυγή» και η Ξένια Κουναλάκη, αρθρογράφος, συγγραφέας, υπεύθυνη διεθνών θεμάτων εφημερίδα «Καθημερινή».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν η Πρέσβης του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν Άμπα και ο γενικός διευθυντής της HuffPost Greece, Μανώλης Κτιστάκης.

Δημοφιλή